24 Temmuz ve 7 Ağustos 2024 tarihinde bu köşemde paylaştığım yazımın 1. ve 2. bölümünde, E. Gazi Dz. Yrb. Özhan Bakkalbaşıoğlu’nun davetiyle KKTC’deki törenlere katıldığımı yazmıştım. Bu bölümde, 18 Temmuz gecesi Taşucu Limanı’ndan bindiğim Via Marie yük gemisi ile ertesi sabah 08:00 dolaylarında Girne Limanı’na vardıktan sonraki 19-21 Temmuz 2024 tarihleri arasındaki  3 gün içinde yaşadığım unutulmaz tarihi anılarımı yazmayı bu yazımla tamamlıyorum.

Çünkü 21 Temmuz günü özellikle Kocatepe gazileri için çok önemliydi.

21 Temmuz 2024 günü kendi uçaklarımız tarafından  Güneyde Baf açıklarında batırılan Kocatepe muhribinden kurtulan gaziler için  geleneksel olarak düzenlenen denize çelenk bırakma töreni için 9:00 da Lapta’da bulunan otelimizden Girne Limanı’na hareket ettik.

Limanda bekleyen Işın askeri gemisi ile Girne açıklarında önceden belirlenen yere gemiyle gelirken, Kocatepe gazileri yıllar sonra kendileri yine geminin köprü üstünde olmalarından dolayı heyecan içindeydiler. Geminin komutlarla önce  liman içinden çıkışı, sonra belirlenen noktaya gelişine kadar birbirleriyle anılarını tazelediler.  Belirlenen noktada önce E. Dz. Kur. Yrb. Özhan Bakkalbaşıoğlu kısa bir anma konuşmasından sonra, Gemi komutanı rahmetli Güven Erkaya’nın eşi ile birlikte denize çelengi bıraktılar. Kocatepe’nin 54 şehidinin anısına çelenk bırakılmıştı. Buradaki törene, Kocatepe Şehidi Teğmen Caner Gönyeli ve rahmetli Oramiral Güven Erkaya’nın eşleride katıldı. Caner Gönyeli‘nin eşi çelenge birde mektup iliştirdi. Daha sonrada harekatta ölen tüm şehitler adına denize çelenk bırakıldı. Çelenk akıntı hızla gemiden uzaklaşırken duygusal anlar yaşandı.

 

Tören sonrası otobüslerle Lefkoşe’nin kuzey doğusundaki 14. zırhlı  tugaya hareket edildi. Tugay nizamiyesi girişinden itibaren askerlerin yolun iki tarafına sıralanıp selamlaması çok duygusal anlar yaşattı. Tugay Komutanı ve eşi yemekhanenin kapısında bizleri karşıladı. Sonrasında asker yemekhanesinde asker karavanasından tüm gaziler ve eşleri öğle yemeğini yediler. Tugay komutanın yemek öncesi yaptığı duygusal konuşma ile gaziler yine duygusal bir an daha yaşadılar.

Daha sonra ilk çıkarmanın yapıldığı plaja yakın bulunan Şehit Albay Karaoğlanoğlu şehitliği ziyaret edildi. Buradaki saygı duruşu öncesi bilgi veren er havanın sıcaklığından fenalaştı. Saygı duruşu sonrası otele gitmeden önce KKTC’li bir işadamının davetiyle bir pastahanede çay molası verildi. Daha sonra Lapta’daki otelimize döndük. Akşamda, Girne’de ünlü bir otelde akşam yemeği davetine katıldık.  Gece 22:00 sularında otelimize tekrar döndüğümüzde otobüsteki herkes yoğunluktan odalarına çekildi. 22 Temmuz  sabahı, gazilerle  duygusal vedalaşma dan sonra, saat  10:00’da Girne’den Mersin’e hareket eden hızlı feribota binerek 14:30 sularında Mersin limanına vardık.

Ancak, hem hem Barış Harekatı’nın 50. Yıl buluşmasında Kocatepe gazileriyle birlikte olmanın unutulmaz anılarını yaşamış olmanın mutluluğunu, hem de yoğun ve yorucu geçen bir programın ağır yorgunluğunu hissediyordum.

Ancak, ertesi gün ADD Mersin Şube olarak 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü Gözne’de yapacağımız geleneksel şenliğin hazırlıklarını yapmak zorundaydık.

Bu gezide olmamı sağlayan başta E. Dz. Kur. Yrb. Özhan Bakkalbaşı’na ve birlikte bizlerle her şeylerini paylaşan mütevazi ve onurlu 22 Gazimize ve takınlatına teşekkürlerimi bu köşeden yazmayı bir borç biliyorum.

Bu yazı dizimi burada sonlandırırken, bugün  Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’deki ve Mavi Vatan’daki çıkarları için stratejik ve hayati öneme sahip olan KKTC’nin kuruluşu için hayatlarını feda eden tüm mücahit ve şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum.

Ayrıca Kıbrıs’taki soydaşlarımıza soykırım uygulayan Faşist EOKA-B Terör örgütünü etkisiz kılınmasında Barış Harekatı’nın kararını alan, Bülent Ecevit ve Necmeddin Erbakan’ı  ve hükümet üyelerini Genel Kurmay ve kuvvet komutanları ile karargahını saygıyla anıyorum…