Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SOHBET KÖŞESİ: İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ VE İSLAMIN GETİRDİKLERİ…

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi;

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi; Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun Haziran 1948’de hazırladığı ve birkaç değişiklik yapıldıktan sonra 10 Aralık 1948’de, BM Genel Kurulu’nun Paris’te yapılan oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiridir.
Bildirinin imzalanmasında, II. Dünya Savaşı’ndan sonra devletlerin, bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleşmesi de etkili olmuştur.

Bildirinin imzalandığı 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde insanlara tanınan pek çok haklar vardır. Tıpkı bu bildirgede olduğu gibi İnsan hakları konusunda; İslamiyet’te, insanların hayat hakkı, eşitlik hakkı, hürriyet hakkı gibi haklar vardır…
Bu konuda veda hutbesinde bazı görüşler vardır.
İslamiyet, İlk defa” “Mağna Charta” sonradan “İnsan Haklan Evrensel Beyannamesi ” ve diğer metinlerde ele alınabilen insan haklarının gerçek teminatını yüzyıllarca önce getirmiştir. İslamiyette; “Hayat Hakkı” ile insan hayatı kutsallaşmış, cana kıymak büyük günahlardan sayılmıştır. “Eşitlik Hakkı” ile her türlü imtiyaz kaldırılmış, kanun önünde eşitliğin, mahkeme önünde eşitliğin kesin tedbirleri getirilmiştir.
“Hürriyet hakkı” ile Fikir hürriyeti, eğitim-öğretim hürriyeti, içtimai (sosyal) sigorta hakkı teminat altına alınmıştır.
Müslim, gayrimüslim farkı gözetmeksizin getirilen bu klasik ve sosyal hak ve teminatlar, Kur’an ve Sünnetten kaynaklanan dini kararlar olarak, yazılı metinlerde, uygulamalarda ve valilere gönderilen talimatlarda yer almıştır.
Hicretin ilk yılında Medine’de yürürlüğe konulan 47 maddelik ana sözleşmede Müslüman olmayan halka din hürriyeti, can-ırz-mal emniyeti, cinayet ve iç harp yasağı getirilmiştir.
Veda hutbesinde, İslamiyet’ten önce insanlara reva görülen bütün cahiliyet adetlerinin kaldırıldığı duyurulmuş, Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın Araba üstünlüğü kaldırmış, “ İnsanlar bir dokuma tezgâhının tarağındaki dişleri gibi birbirine eşittir.” denmiştir.
Bütün insanlar kardeş ilan edilmiş, kan gütme davaları, her türlü zulüm yasaklanmıştır. Can ve malın kutsallığı belirtilmiş, kadın hakları konusunda gerçek eşitlik getirilmiştir. Hoşça kalınız.