Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    GÖZNE’DE ‘101. YILDA LOZAN ANTLAŞMASI‘ ETKİNLİĞİ

    Toroslar Gözne Mahallesi’nde Lozan

    Toroslar Gözne Mahallesi’nde Lozan Barış Şenliği Etkinliği coşkulu bir şekilde gerçekleşti. Etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hamit Mert Avcı, Toroslar Belediye Başkan Vekili Hasan Özalp Önal, Toroslar Kültür Müdürü Bülent Türe, Atatürkçü Düşünce Derneği -ADD- Başkanı Serdar Erkan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Mersin Şube Başkan Yardımcısı Pakize Özel, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED)  Mersin Şube Başkanı Ayşegül Kaşur, 29 Ekim Kadınlar Derneği Mersin Şube Başkanı Nezihe Oktay, Zafer Partisi Mezitli İlçe Başkanı Gülce Doğu Avcıtürk ve Gözne’de yaşayan yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.

    Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, ADD Başkanı Serdar Erkan, Toroslar Belediye Başkan Vekili Hasan Özalp Önal’ın açılış konuşmalarının ardından ADD Tarihçi üyesi  Dr. Ahmet Kızılırmak’ın konferansına geçildi.

     

    “SAYIN ONUR ÖYMEN BAŞKA BİR ETKİNLİK İÇİN MERSİN’E GELECEK”

    Sözlerine, “Değerli protokol Lozan Barış Antlaşması’nın 101. yıldönümünü kutlamak üzere düzenlediğimiz etkinliğimize hepiniz hoş geldiniz.” diyerek başlayan Serdar Erkan, “Bu etkinliğimize aslında Sayın Emekli Büyükelçi Onur Öymen de katılacaktı. Fakat biliyorsunuz tüm Dünya’da geçen hafta yaşanan özellikle siber saldırılardan olduğunu veya program hatalarından kaynaklandığı söylenen hava alanlarındaki ve uçaklardaki karışıklık nedeniyle seferler aksadı. Maleesef kendisinin uçağıda zorunlu olarak ertelendi ve etkinliğimize gelemedi.  Ancak sizlere hepinize saygı , sevgi ve selamlarını iletti. ‘Mutlaka önümüzdeki tarihlerde tekrar bir program için Mersin’e gelme sözü verdi. Benden de bu mesajı iletmemi istedi. Öncelikle kendisinin bu mazeretini ve söylemini sizlere iletmek istedim. Kendisini buradan selamlıyoruz. Kendisinin gönlü şu anda bizimle.” şeklinde konuştu.

     

    “HER SENE BÜYÜTEREK YAPACAĞIZ”

     

    Başkan Serdar Erkan sözlerine şöyle devam etti,

    “Değerli arkadaşlar, bu etkinliğimizin sunuculuğunu yapan genç kardeşim Oğuzhan Kılınç’ın da vurgulandığı gibi Lozan Antlaşması, Türkiye’nin tapu belgesi ve bütün Dünya’ya Türkiye Cumhuriyeti’ni kabul ettirme belgesidir. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak yıllar önce Gözne’de başlattığımız Lozan etkinlikleri ya da Lozan’ı kutlama, Lozan şenliğini, tabii Gözne Belediye Başkanlığı iken oluyordu bunlar. Uzun yıllardır yapamadık. Daha geçen sene kurumlarla beraber Mersin’de yaptık. Fakat Mersin’de yaptığımızda da herkes yaylalarda olduğu için gerçekten duyuramıyorduk veya katılım sıkıntısı çekiyorduk. Bu sene Toroslar Belediyesi İle birlikte burada düzenlemek istedik. Belediye Başkanı Sayın Abdurrahman Yıldız bu konuda çok yakınlık gösterdiler, destek verdiler. Yıllar sonra tekrar burada düzenleme fırsatını bulduk.  Çok fazla uzatmadan öncelikle Toroslar Belediyesi’ne Büyükşehir Belediyemize verdikleri destekler nedeniyle ve katılan diğer tüm kurumlara ve siz buraya kadar gelen tüm konuklara katılımınız için teşekkür ediyoruz. Şikayetinizi bizlere memnuniyetinizi dostlara bildirmenizi istiyoruz. Biz Lozan şenliğini her sene daha da büyüterek daha da genişleterek yapmak istiyoruz”.

    “ETKİNLİĞİ GÖZNE KALESİ’NDE YAPMAK İSTİYORDUK, YAPAMADIK!”

     

    “Buradan bir sitemimi de iletmeden edemeyeceğim. Bir sıkıntı yaşadık.” diyen Erkan: “Biz bu etkinliğimizi aslında Gözne Kalesi’nde yapmak istiyorduk. Gözne Kalesi’nde daha önce polifonik koroda bir sunum yapmış. Ancak nedenini hala öğrenemedik, inşallah öğreniriz. Valilikten bu izin verilmedi. O nedenle Gözne Meydanında  yapıyoruz. İnşallah gelecek sene daha geniş kitlelerle buluşmak üzere sizlerin de duyurması katkısıyla bunu şenliği devam ettireceğiz. Tekrar bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği olan bu kişilere ve kurumlara özellikle Toroslar Belediyesi Kültür İşleri’ne ve personeline, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hamit Mert Avcı’ya ve Toroslar Belediye Başkan Vekili Hasan Özalp Önal’a, Gözne Gözneli esnaf kardeşlerimize ve katılan yurttaşlara düzenleyen  kurumlarımız adına teşekkür  ederim.” şeklinde konuştu.

    LOZAN BİR MUCİZEYDİ

     

    Prof. Dr. Ahmet Kızılırmak’ın konferansı  daha çok Lozan Antlaşmasının bilinmeyen yönlerini anlatması açısından çok ilgi çekiciydi. Dr. Kızılırmak;  Sevr ile kıyaslandığında Lozan antlaşmasının Mustafa Kemal’in önderliğinde Türk halkının kazandığı bir mucize olduğunu vurguladı.

    20 Kasım  1922 de İsviçre’nin Lozan kentine varan Türk Heyetinin elinde kesinlikle kabul edilmeyecek 14 maddelik bir liste vardı. İlk tur görüşmelerde salonda  İnönü’nün oturacağı sandalyesinin bile aşağılayan pozisyonda düzenlenmesine ilk itirazı ile başladı.   4 Şubat 1922 tarihinde kesilen ilk tur görüşmeleri, Japon imparatorluğunun bile içinde olduğu muhataplarına karşılarında  yeni ve onurlu bir devlet olduğunu kabul ettirmekle geçmiştir.  Tüm Konuların üç alt komisyondan sırasıyla geçerek konferans dışişleri bakanları gündemine geldiğini vurguladı. İnönü ve Türk heyeti, 23 Nisan 1923 de ikinci tur görüşmelere başlanmasıyla çok zorlu geçen bir süreç sonunda 24 Temmuz 1923 de imzalandığını belirtti.

    Uluslarası Kültür Sanat Topluluğu ve Sağlık Eko Turizm Derneği-UNİART- üyesi Şair Leyla Oruç’un kendi  yazdığı Lozan Şiirinin ve diğer şiirlerin okumasıyla devam etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Gösterisi güzel müzik ve oyunları bir anda ortalığa renk kattı. Lozan Zaferi’nin  için 101. Yılında, UNİART derneği üyelerinin Resim Sergisi izleyicilerin açılışı ile tamamlandı.

     

    LOZAN ŞİİRİ

     

    Mudanya mütarekesinden sonra,

    ‘Bağımsız özgürlük’ dedi Atatürk.

    Lozan’da İsmet Paşa, kesin sonda,

    ‘Bir siyasi zafer’ dedi Atatürk.

    Hariciye vekili İsmet Paşa,

    On dört madde ve ilkede bir yasa,

    Lozan’da müttefikler, Lord’da bir tasa,

    Türk halkı bir nefer, dedi Atatürk.

    Bir Asya kaplanı, olmuştu millet,

    Dize geldi itilaf denen illet,

    Ermeniler Rumlar, zehirli zillet,

    İsmet Paşa efor, dedi Atatürk.

    Şatoda üç komisyon, olmuş maşa,

    Paylaşıp almışlar başkanlar nusha,

    Sindirmedi Curzon, eşitten asa,

    İsmet dayan, sefil, dedi Atatürk.

    Lozan konferansı büyük imtihan,

    Avrupa ortasında sert  imtihan,

    Büyük Britanya başka imtihan,

    Ters teper üfle, dedi Atatürk.

    Müttefikler küstah, direndi heyet,

    “Hadi canım sende” adalet niyet,

    Misli olmayan bir siyasal biat,

    İsmet dostum zafer, dedi Atatürk.

    Leyla Koçak Oruç

     

    PROF. DR. AHMET KIZILIRMAK KİMDİR?

     

    ADD üyesi olan tarihçi Prof . Dr. Kızılırmak,  5 Mart 1949 tarihinde Sivas Gemerek’te doğdu. Ankara Üniversitesi  tarih bölümünü biterek  meslek hayatına  tarih öğretmeni olarak başladı . Yüksek lisans ve Doktorasını Hacettepe üniversitesinde tamamlayan Dr. Kızılırmak iyi derecede Almanca bilmektedir. Yakın tarihimiz konusunda yayınlanmış ve yayınlanmamış makaleleri bulunmaktadır.

    Basılmış dört adet kitabı olan Prof. Dr. Ahmet Kızılırmak Mersin’de ikamet etmektedir.