Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘MERSİN KAYBEDENLER KULÜBÜ OLMAYA DEVAM EDECEK!’ ‘DÜŞÜN BU ŞEHRİN YAKASINDAN’

    “Adana’nın ortaya koyduğu birlikteliği tesis etmedeki başarıya karşın, Mersin dinamiğini oluşturan aktörler ilgisiz kaldı. Olaya politik yaklaşan Mersin Büyükşehir Belediyesi, bir takım odalar, STK’lar ve siyasiler bunda ciddi pay sahibidirler!”

    “Adana’nın ortaya koyduğu birlikteliği

    “Ana Konteyner Limanı’nın yeri Mersin olmalıydı.” diyerek Mersin dinamiğini oluşturan aktörlerin ilgisiz kalması sonucunda dev projenin Adana’ya kaptırıldığını vurgulayan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası -MTSO- önceki dönem Meclis Üyesi ve İş İnsanı Orhan Kemal Yüksel önceki gün MTSO’da yapılan toplantıya tepki göstererek, günah çıkarma ve topu birbirine atma telaşında olduklarını söyledi.
    “Küresel Lojistik ve tedarik firmalarının tavsiyeleri bu yöndeydi.” diyen Yüksel, “Limana entegre olabilecek coğrafi avantaj, altyapı, ulaşım, yakında hayata geçecek Çukurova Uluslararası Yolcu ve Kargo Hava Limanı, Yenice Demiryolları Lojistik Merkezi gibi avantajlara sahip olması önemliydi. Adana-Yumurtalık bölgesinde Bakü-Tiflis-Ceyhan(BTC) uluslararası akaryakıt terminalinin oluşturduğu risk ve buna benzer bir dizi faktörler Mersin’i avantajlı duruma getiriyordu. Ana Konteyner Limanı’nın başka bir bölgede kurulması Mersin’de başta lojistik ve depolama faaliyeti gösteren firmalar açısından olumsuz sonuçlar doğurması, buna bağlı olarak oluşan istihdam ve ekonomik daralma neticesinde telafisi zor görünen sonuçlar doğuracaktır. Adana’nın ortaya koyduğu birlikteliği tesis etmedeki başarıya karşın, Mersin dinamiğini oluşturan aktörler ilgisiz kaldı. Olaya politik yaklaşan Mersin Büyükşehir Belediyesi -MBB-, bir takım odalar, STK’lar ve siyasiler bunda ciddi pay sahibidirler. İlgili yatırımcılar teşvik edilebilirdi. Her şeye rağmen şehrin tüm dinamikleriyle birlikte tek vücut olarak siyasi ikbal ve kaygıları bir kenara koyup Mersin’e sahip çıkılabilirdi. Şimdilerde hepsi günah çıkartma telaşındalar. Topu bir birlerine atmaktalar.
    Anlaşılıyor ki mevcutlarla bundan sonraki süreçte de Mersin kaybedenler kulübünün kıdemlisi olmaya devam edecektir. Makam işgal etmeyi bırakın, vakit kaybetmeden düşün bu şehrin yakasından. Formalite toplantılarınızı öyle yapın.” diyerek açıklamada bulundu.

    “ADANA’NIN ŞEHİR DİNAMİKLERİ BAŞARDI!”

    Ana Konteyner Limanı (Hub port) hakkında bilgi veren Orhan Kemal Yüksel, “Ana Konteyner Limanı, hatları bulunan denizcilik firmalarının bir ülke veya bölgede, birden fazla liman yerine, tek limana uğrayarak konteyner boşalttığı ve yüklediği ana aktarma (hub port) limanlarıdır.
    2019 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca Japon devlet kuruluşu olan JICA’yla iş birliği yaparak Türkiye Limanlar Master Planı araştırma görevi vermişti. Fizibilite raporunda Türkiye’de 3 merkez belirlendi. Bunlar; Çandarlı, Filyos ve Mersin’di.  Raporda Mersin’e atıfla belirtilen jeopolitik, jeostratejik, lojistik, depolama, maliyet ve ticari ekosistem açıdan uygunluğu belirtilmişti.
    10. Kalkınma Planında Mersin ismi öne çıkmıştı. 12 milyon TEU konteyner ve elleçleme kapasitesi hedeflenen Ana Konteyner Limanı önemliydi. O dönemde ilgili kurum ve kuruluşlar ÇED raporlarını hazırlarken, Adanalılar böyle bir yatırımın Ceyhan-Yumurtalık bölgesinde yapılması yönünde şehir dinamiklerini harekete geçirdi. Mersin’in maalesef yapamadığı birlikteliği Ömer Çelik Bey’in açıklamasından da anlaşılacağı üzere Adana başardı.” diyerek tepkilerini dile getirdi.