Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘Günü Kurtarma Amaçlı Geçici Görevlendirme Can Alıyor!’

    Mersin Tabip Odası (MTO),
    Mersin Tabip Odası (MTO), Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile birlikte Tabip Odası önünde ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemlerinin 19. haftasında ortak basın açıklaması düzenlediler.
    Mersin Tabip Odası Uzm. Dr. İzzet Çalış, “Geçici görevlendirme ile Sinop Boyabat’a doğru hareket halindeyken yaşanan trafik kazasında Dr. Mehmet Turan Yazlak ve Dr. Sena Sakin ile araç şoförü Ender Çoraklı’nın yaşamını yitirmesi, Dr. Beyzanur Çetin’in ise yaralanmasının ardından biliyoruz ki “Günü Kurtarma Amaçlı Geçici Görevlendirme Can Alıyor!” dedi.
    “Geçici görevlendirme, kişinin sosyal hayatına olumsuz yansıyor!”
    Sağlık Bakanlığı’nın Boyabat 75. Yıl Devlet Hastanesi’ne yerleşik kadro ataması yapmasına rağmen, hekimlerin başka yerlere geçici görevlendirilmesi nedeniyle Boyabat’taki eksikliği gidermek için yeni geçici görevlendirmeler yapıldığını ve bu görevlendirmelerin çoğunlukla genç hekimler üzerinden ve kimi zaman nöbet sonrası yapıldığını bildiren çalış, “Sorunların kalıcı çözümü yerine geçici görevlendirmelerle günü kurtarma uygulamalarının bu tür facialara neden olduğunu söylüyoruz. Geçtiğimiz hafta Mersin Şehir Hastanesi’nden Aralık 2023 tarihi sonrası Erdemli Devlet Hastanesine görevlendirilen Anestezi ve Reanimasyon Uzman Dr. Ziya Serhan Çimen’in Erdemli’den Mut Devlet Hastanesi’ne nöbet için görevlendirildiği süreçte geçirdiği beyin kanaması sonrası yoğun bakımda tedavi altına alındığını ve ardından tüm müdahalelere rağmen meslektaşımızın vefat ettiği haberinin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Geçici görevlendirme süreçlerinin kişinin ihtiyaç duyduğu ve kendisine ihtiyaç duyan aile ve sosyal hayatına yansıyan olumsuzlukların tanığıyız.” şeklinde konuştu.
     “Geçici görevlendirmeler çok daha zorlayıcı koşullara sahip”
    Çalış şöyle devam etti;
    “Mersin’de hekimler ve sağlık çalışanları Mut, Anamur, Gülnar gibi uzak ilçelere görevlendirildiğinde, Sağlık Müdürlüğü ve hastaneler gerekli desteği sağlamadıkları için zorunlu olarak kendi araçları ile gitmektedir. Tarsus Devlet Hastanesi’nden Gülnar 150 km, Anamur ise 208 km uzaklıktadır. İlçeler arası en uzun mesafelere sahip olan İlimizde geçici görevlendirmeler çok daha zorlayıcı koşullara sahiptir. Yaz aylarında turistik bölge olan bir ilçeye gidip konaklamak ise idarenin ödediği harcırahın çok üstünde maliyetlere yol açmaktadır. Biliyoruz ki görevlendirmelerin tebliği de büyük sıkıntılara yol açmakta ve son dakika yapılan Whatsapp bildirimi ile valiziniz bagajınızdaymış gibi, bazen nöbet ertesi olsanız da yola çıkıp göreve gitmeniz beklenmektedir. Çocuğu 5 yaşını dolduran anne olan hekimden de, tek ebeveyn olan çocuğu 13 yaşını dolduran hekimden de geçici görevi son dakikada haber alsa da uyması beklenmektedir.”
    “Popülist sağlık politikaları sürdürülüyor”
    “Sorunlar saymakla bitmiyor. Görevlendirmelere gidilirken resmi araçlarla görev yerlerine gidiş-dönüş konusunda destek olunması ve gidilen yerlerde konaklamanın belirlenen rayiç konaklama ve yemek hizmetleri ölçüsünde herhangi bir otel veya konukevlerinin ayarlanmasının sağlanması gereklidir. Ek olarak ilçeye resmi aracın dışında bir araç ile gidilmesi ve görevlendirme yazısının sonradan yazılması durumunda yolda gelişebilecek herhangi bir olumsuz durumda iş kazası olarak değerlendirmek zorlaşacaktır. Kamu yararına ve hizmet amacına uygun geçici görevlendirmeler sırasında ulaşım dahil güvenli ve güvenceli çalışma koşulları kamu otoritesinin sorumluluğundadır. Geçici görevlendirmelerde hekimin aile ve sosyal hayatını planlamadan göreve başlaması istenmektedir. Sağlık alanının problemlerini çözemeyecek, sağlık hizmetinin eşit dağılımını sağlamayacak göreve giden hekimin sunacağı hizmet açısından da, halkın ihtiyaçları açısından da yararlı olmayacak görevlendirme süreçleri ile popülist sağlık politikaları sürdürülmektedir.”
    “İnsan gücünün dağılımında dengesizlikler devam edecek”
    “Oysa doğru istihdam politikaları ile sosyoekonomik yapıdaki farklılıkları değerlendirip sağlık hizmetinde eksiklikleri olan bölgelerdeki ihtiyacı giderecek önlemler alınmadığı sürece sağlık alt yapısının ve insan gücünün dağılımında dengesizlikler devam edecektir. Bu görevlendirmeler öteden beri olduğu gibi sağlık hizmeti sunumunu sadece hekim ile gerçekleştiriyormuş gibi, hekimler topluma yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti vermenin tek sorumlusu ve yükümlüsü kılınmıştır. Geçici görevlendirmelerde liyakat sahibi uzmanlardan oluşan bir komisyon karar almalıdır. Görevlendirme usulüne uygun olmalı, hekimlerin geçici göreve güvenli bir şekilde ulaşımı sağlanmalıdır, geçici görevde güvenli barınma sağlanmalıdır. Yurtdışı, il dışı veya uzak ilçelere görevlendirme yapılırken ulaşım ve konaklama yanı sıra görevlendirilen kişilerin sağlığı ve sosyal hayatı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlık Bakanlığı’nı hekimlerin yaşamlarını yitirmesine ve istifa etmelerine neden olan geçici görevlendirme uygulamasından bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz!”