Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MEZİTLİ SOLİ POMPEİPOLİS LİMANI CADDESİ’NİN 200 SÜTUNU VARDI!

Araştırmacı-Yazar Abdullah Ayan Soli Pompeipolis
Araştırmacı-Yazar Abdullah Ayan Soli Pompeipolis Limanı’na açılan caddenin 200 sütuna sahip olduğunu bildiren bir yazı paylaştı.
“Üzerine konutlar dikilsin diye inşaata açtığımız ve büyük bölümünü rant uğruna betona boğduğumuz Soli Pompeipolis Limanı’na açılan caddenin 200 sütuna sahip olduğunu biliyor muydunuz?” sorusunu soran Abdullah Ayan, “1812’de İngiliz Donanma gemisiyle çıktığı doğu Akdeniz araştırma seferinde Amiral Beafolt’un kaleminden Soli-Pompeipolis Antik Liman Şehri:
‘Limanın girişinin karşısında, rıhtımın yakınında bir revak duruyor ve iki yüz sütundan oluşan çift sıra halinde açılıyor; bu portik, kasabayı geçerek kırlara bakan ana kapıya bağlanıyor ve bu kapının dışında yan tarafta taş döşeli bir kapı var.
Yol küçük bir nehrin üzerindeki köprüye doğru devam ediyor. Bu sütunlu cadde muhtemelen cadde, revak ve limanla birlikte bir zamanlar güzel bir manzara oluşturmuş olmalı kapalı bir cadde oluşturacak şekilde düzenlenmişti. Şimdiki yıkıntı halinde bile bütünün etkisi o kadar etkileyiciydi ki, Gemideki okuma yazma bilmeyen denizciler bile bunu duygusuz düşünemezdi. İki yüz sütunun kırk dördü ayakta, diğerleri düştükleri yerde, revaklarla bağlantılı olan ve temelleri kolaylıkla atılabilecek çok sayıda diğer yıkık yapıya karışmış durumda.” paylaşımında bulundu.