Mersin iş dünyası tarafından yıllardır Mersin Serbest Bölgesi bitişiğindeki boş arazinin serbest bölge genişleme alanı olarak kullanılması istenirken, tartışmalı bu alan için Tekfen Gruba ait olan Toros Gübre AŞ, ısrarla bitişik arazide yeni sanayi yatırımı yapmak için elinden geleni ardına koymaya devam ediyor.

Konuyu Cumhurbaşkanı’na kadar taşıyan Tekfen Grubu, 150 bin metrekarelik bu alanı “Toros Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mersin Özel Endüstri Bölgesi” olarak Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan ettirmişti.

KARAR MERSİN’DE MEMNUNLUKLA KARŞILANDI

Yapılan itirazlar sonucunda, Mersin’in önemli sahil bölgelerinden biri olan Karaduvar Mahallesi’nde 2020 yılında 150 bin metrekarelik bir alanı  ”Toros Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mersin Özel Endüstri Bölgesi” ilan eden Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptal edilmesi kentte memnunlukla karşılandı.

Mersin’de 112 ülkeyle 682 ürün ticareti yapılan ve 11 bin kişiye istihdam sağlanan Mersin Serbest Bölgesi, hacmini arttırmak için yaklaşık 8 yıldır genişleyecek alan bulamıyor! ”Toros Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mersin Özel Endüstri Bölgesi” ilan edilen ve Danıştay tarafından iptal edilen istihdam sağlayamayacak şirkete kentin göbeğinde verilmek istenen alana bir anlam verilemiyor! Mersinliler yıllardır buranın Mersin Serbest Bölgesi’nin genişleme alanı olmasını istiyor.

TAGAŞ’A AİT OLAN ARAZİYE TOROS GÜBRE SAHİP ÇIKTI!

 

Toros Gübre’nin bitişiğindeki 150 bin metrekarelik boş araziye kamulaştırmalar yapılarak, TAGAŞ adı ile Türk Arap Gübre Fabrikası kurulacaktı. Ancak kurulamayan bu fabrikaya ait boş arazi yıllarca atıl kaldı. Mersinliler ve ilgili kuruluşlar de boş olan bu arazinin bitiğindeki yer sorunu yaşayan Mersin Serbest Bölgesi için genişleme alanı olarak kamulaştırmasını istedi. Ancak karşıda oluşan güçlü Tekfen Grubu lobisi nedeniyle kamulaştırma başarılı olmadı.
TOROS GÜBRE MERSİN VE ÇEVRESİNE BÜYÜK ZARAR VERİYOR!
Toros Gübre fabrikasının ürettiği kimyasallar gübreler nedeniyle çıkan gazlarla hem büyük çevre kirliliği, hem de ham maddesi patlayıcı olduğu için Mersin ve 30 kilometrelik çevre alanı için, büyük tehlike de oluşturduğu sürekli vurgulanmıştı.
Bu nedenlerle Mersinliler Toros Gübre Fabrikası’nın aslında bir an önce kapatılması gerektiğini yeniden önemle dile getirdi.

Mersin Serbest Bölgesi, ‘Dünyada 50 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi Model Bölgesi’ listesinde

Mersin Serbest Bölgesi’nin, ‘Dünyada 50 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi Model Bölgesi’ listesinde yer aldığı açıklandı. Çalışmalar kapsamında, United Nations Conference on Trade and Development- Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) Abu Dabi’de yapılan Dünya Yatırım Forumu’nda ve İspanya’nın Barselona kentinde düzenlenen 2. Yıllık GASEZ Konferansında duyuru yapılarak, ‘Dünyada 50 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi Model Bölgesi’ listesine seçilen bölgelerin isimleri açıklandı. Açıklanan serbest bölgeler listesinde Mersin Serbest Bölgesi de önemli coğrafi konumu ve sahip olduğu güçlü ulaşım bağlantıları, kuruluşundan bugüne kadar geçen sürede gösterdiği performans, dünyanın 150 ülkesi ile 600 değişik ürünün ticaretinin gerçekleştirilmesi ve daha birçok özellikleri dikkate alınarak yer aldı.

Yıl sonu hedefi 4 milyar dolar

Mersin ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Mersin Serbest Bölgesi, 2024’e de iyi başladı. 2023’ün şubat ayı sonu itibariyle 512 milyon dolarlık ticaret hacmi elde edilen bölgede, bu yılın ilk iki aylık dönemindeki artış 700 milyon doları aşarak yüzde 40’a ulaştı. Yıl sonu hedefi ise 4 milyar doların üzerine çıkmak. Ancak, artan yatırım taleplerine karşın bölgenin en büyük sorunu, bir genişleme alanına sahip olamaması! Daha önce de büyük kurulması planlanan polipropilen üretim tesisi ve kimya tesisi Mersin için yaşamsal tehditleri de beraberinde getirmiş büyük tartışmalara neden olmuştu.

Yillardır genişleme alanı bulunamıyor!

Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, Mersin Serbest Bölgesinde yatırım talepleri almalarına karşın, alan olmadığı için bunu gerçekleştiremediklerini belirtmişti. Mum, “Mersin Serbest Bölgesi olarak bizim en büyük dezavantajımız, mevcut alan içerisinde genişleme alanı bulamamak. Çünkü Mersin Serbest Bölgesinde yatırım talepleri alıyoruz, ancak yer tahsisleri yapamıyoruz. Bunları kısmen kapalı alanlarda kiralama şeklinde yapabiliyoruz. Dolayısıyla yeni yatırım alanlarında yeni yatırımcılar için alanlar temin edebilmiş olsak, bunların oluşturacağı değerlerle beraber Serbest Bölgenin ticaret hacminin 3 milyar doların çok daha üzerinde, yani 3,5-3,6 milyar dolar seviyesine rahatlıkla ulaşabileceğini ümit ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.