Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Gerçeği Göstermeyen Rakamlar..!

    Türkiye İstatistik Kurumu -TÜİK-

    Türkiye İstatistik Kurumu -TÜİK- Başkanı Erhan Çetinkaya enflasyonla ilgili açıklamalarda bulundu.

    TÜİK’in basın açıklaması için basın kuruluşları ve Ankara temsilcileri ile beraber bir araya gelindi.

    Enflasyon hesaplamalarına yönelik sorular cevaplandı ve yanıtlar verildi.

    Haziran ayı ile enflasyonun ineceği yönelik açıklamalarda bulundu yetkililer ama;

    enflasyonla ilgili hesaplamalara ilgili hala tartışmalar söz konusu.

    Çünkü market fiyatları ile enflasyon rakamları tutmamakta!

    Yaşam maliyetlerinin doğru ölçülmediği ile ilgili sıkıntılar bulunmakta.

    TÜFE’nin hesaplamaları sonucu ölçümlerde refah düzeyi üzerinde farklılık gösterdiğini belirtildi.

    Halk’ın enflasyon fiyatlarının inmediği ve sürekli şikayet edilmesi üzerine tansiyonu düşürmek için şu cümleler kuruldu;

    “TÜFE’yi Türkiye genelinde aylık 600 binin üzerinde fiyatı derleyerek hesaplıyoruz. Bu sonuçları dünyada en erken açıklayan ülkelerden biriyiz.

    TÜFE’yi her ayın 3. iş günü kamuyu ile paylaşıyoruz. Bu fiyatların yaklaşık 300 bini marketlerden alınan kasa fiyatlarından oluşuyor. Bu da ayın sonunda toplanıyor. Söz konusu hesaplamaların açıklanma tarihi olan ayın 3’üne yetişmesi çok zor. Enflasyon, 600 bin fiyatın ağırlıklı ortalaması alınarak toplulaştırıldığı bir hesaplamadır. Bir madde veya hizmetin çeşitlerinin ortalaması alınmaktadır. Örneğin Van’daki bir domates ile İstanbul Etiler’deki çeridomatesin fiyatı aynı olabilir mi? Bunların fiyatlarının ağırlıklı ortalaması alınarak toplulaştırılan fiyatlar enflasyon ortalamasında kullanılmaktadır. Madde sepeti olduğu yerde duruyor, madde sepetini gizlemek kimsenin yetkisinde değildir, yayınlanmayan tablolar madde fiyatlarıdır. Geçmişte açıklanan madde fiyatlarının bir gösterge niteliği yoktu. Madde fiyatlarının açıklanması için ekstra bir gün daha çalışma yapmak gerekiyor. Bu sebeple artık gösterge niteliği taşımayan bu fiyatları yayınlamıyoruz. Türkiyeyi genel olarak madde fiyatlarının açıklanması için ekstra bir çalışma yapıldığı genelolarak ortada. Çünkü görünüyor o ki evdeki hesapçarşıya uymamakta.

    Türkiye kurumlarımızla daha ince ve nitelikli bir çalışma yapmalarını ve en yakın zamanda ülkemizdeki genel enflasyon durumundan kurtulma niyeti ile. Sağlıcakla kalın.