Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘PLANSIZ YAPILARA HER ZAMAN KARŞIYIZ’

    Mersin Ticaret ve Sanayi

    Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır bir radyo programında soruları yanıtladı.

    Balık çiftlikleri ile ilgili sorulara yanıt veren Çakır, “Biz kendi doğal dengemizi bozup sonra yerine koymaya çalışıyoruz. Doğalı korusak, ekosistemi bozmasak ne çiftliğe ihtiyaç kalır ne başka bir şeye. Yanlış avlanmadan deniz kirliliğinden yeterli balık yetişmez oldu. Biz de denizleri kullanıp çiftliklerle balık yetiştirmeye çalışıyoruz. Balık çiftliği dünyada kullanılan bir yöntem. Tabi doğru planlanarak. Sonuçta bu kadar nüfus varsa balık çiftliğine ihtiyaç da var. Türkiye’nin 8 bin 500 metre kıyısı var. Balık Çiftlikleri’ni neden turizm alanlarına yapıyoruz? Mersin’in en temiz yeri Tisan’a Aydıncık’a yapıyoruz. Turizm potansiyelinin hızla arttığı kentimize yapılmasını doğru bulmadığımız gibi plansız etkin denetim yapılmayacak çiftliklere de karşıyız.” dedi.

    “TURİZM ALANINA ÇİFTLİK İSTEMİYORUZ!”

    Balık Çiftlikleri’nin de yöntem ve kuralları olması gerektiğini belirten Çakır, “Saygın güvenilir kurumların raporlarına uygun yapılmalı. Kıyıya zarar vermeyecek mesafede, akıntı ve rüzgar yönü doğru tespit edilmiş başta turizm olmak üzere sektörlerle çatışmayan, diğer sektörleri olumsuz etkilemeyen, denizi kirletmeyen ve ekosisteme zarar vermeyen planlamalar olmalı. Çiftlik yoğunluğu da önemli. Aynı yerde yoğun çiftlik kurulursa uzmanlar denizi kirleteceğini söylüyor. ÇED Raporu önemli. Bu konuda çalışan üniversiteler, enstitüler var. İl Tarım Müdürlükleri ve Çevre Müdürlüklerinin de kontrolünde gidiyor ama biz yoğunluğun biraz fazla olduğunu düşünüyoruz. Daha önce de söylediğim gibi 8 bin 500 metre kıyı şeridimiz var. Turizm alanları dışında yatırım yapılabilir. Yatırım yaparken mutlaka denizden uzaklıkları ayarlıyorlardır. Biz MTSO olarak bu konunun iyi denetlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tarım Müdürlüklerine Çevre Müdürlüklerine biz odalar üniversiteler olarak destek sağlayabiliriz. Kentimizde ODTÜ Deniz Bilimlerimiz var. Mersin Üniversitemiz var etkin kurumlardan yararlanılabilir. Yoğunluk olmadıktan sonra yatırım yapılabilir ama turizm alanına istemiyoruz. Bunun doğru yönetilmesinin sağlanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

    “KENTİMİZİ KORUMAK ASLİ GÖREVİMİZ”

    Üniversiteler ile nasıl birliktelik kurulabilecği sorusunu da yanıtlayan Çakır, “Biz MTSO olarak organize edebiliriz. Bu konuda üniversitelerimizle işbirliği içinde örneğin yatırımın nerelere yapılmasının uygun olabileceği konusunda rapor hazırlanmasını organize edebiliriz. MTSO olarak ekonominin çatı örgütü olarak yatırım isteriz ama herkesin, özellikle Mersinlilerin bilmesini isteriz ki Mersin iş dünyası ne pahasına olursa olsun yatırım istemiyor. Doğamıza, denize, insan sağlığına zarar verecek bir yatırım tarafı olamaz. Bir tane Mersin var. kentimizi korumamız asli görevimiz. Doğru yatırımın her zaman yanında olacağımızı belirtmek istiyoruz. Bir pandemi geçirdik doğanın, çevrenin insanın kıymetini öğrendik. O nedenle kendimizin ihtiyacı olduğu doğayı korumakla hepimiz mükellefiz. Doğru planlanırsa doğa hepimize yeter. Doğayı ihtiyacımız kadar kullanabilirsek hepimize yeter.” ifadelerini kullandı.