Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘Madımak utanç müzesi oluncaya haksızlara karşı mücadele edeceğiz’

    Mersin Cemevi ile Mersin

    Mersin Cemevi ile Mersin Yenişehir Belediyesi birlikte 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında şair, yazar, sanatçı ve bilim insanlarının bulunduğu 33 canın katledilmesinin 31. yıl dönümünde anma programı düzenledi. Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede, 33 can için gülbenk okudu, çerağlar uyandırıldı. Zakir Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyişler eşliğinde canlar semah döndü.

    “Bu günlerin acıları ilikten kemiğe ruhumuza işlemiştir”

    Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, ”Alevilerin hafızasında unutulmayan tarihi günler vardır. Bu günlerin acıları ilikten kemiğe ruhumuza işlemiştir. Silmek istesek de olmuyor. 2 Temmuz 1993 böyle bir gündür. 2 Temmuz günü Sivas’ta hava gergin ve kurşun gibi ağırdı. Camiden çıkan cemaatle birlikte bir takım şeriat heveslileri, Ozanlar Anıtını yerde sürükleyerek parçaladılar. Toplumu kışkırtarak, ”Ya Allah Bismillah Allahu Ekber” deyip Madımak Oteli’ni taş yağmuruna tutup ateşe verdiler. ”Yaşasın şeriat, şeriat gelecek zulüm bitecek.’ 2 Temmuz 1993,Sivas’ta Tekbir seslerinin unutulmadığı, planlı programlı katliam günüdür. Sivas Katliamı, Alevilerin örgütlenmesinde ve cemevilerin oluşmasında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Katliamdan çıkardığımız en büyük ders örgütlü olma bilincidir.” dedi.

    “Alevi camiasından özür dilenmelidir”

    Kılavuz, ”Madımak utanç müzesi oluncaya kadar Aleviler örgütlü olarak haksızlara karşı mücadele edecektir. Bu topraklarda Sivas katliamı gibi katliamların yaşanmaması için İktidar tarafından TBMM’de mağdur ailelerden ve Alevi camiasından özür dilenmelidir. Ama unutulmamalı ki bedeli ölüm bile olsa, o affedilip serbest bırakılan kişi, milyonlarca Alevinin vicdanlarında hep mahkûm kalacaktır. Eşit yurttaşlık, barış ve kardeşlik her dem bizim şiarımız olsun.” diye konuştu.

    “Barışı ve kardeşliği hoşgörüyü var etmek için mücadele edeceğiz”

    Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise, ”31 yıl önce Sivas Madımak Otelinde insanlık adına çok büyük bir utanç yaşanmıştır. Göreve geldiğim günden itibaren pandemi hariç her yıl 2 Temmuz’u anıyoruz. Anmalardaki amacımız yarayı kaşımak değil, böyle insanlık dramlarının bir daha tekrar edilmemesi için yapılmaktadır. Kutsal Anadolu topraklarında barışı ve kardeşliği hoşgörüyü var etmek için mücadele edeceğiz. Gericiliğe karşı aydınlığı, gericiliğe karşı aydınlanmayı sonuna kadar savunacağız ve bu topraklarda ne olursa olsun Atatürk’ün çağdaş uygarlık seviyesinin yakalanmasını işaret eden o anlayışını devam ettireceğiz.” diye konuştu.
    Ender Balkır türkülerini katliamda yaşamını yitirenlerin anısına seslendirdi.