Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘MERSİN’DE BU BİNALARIN GÜVENSİZ OLDUĞUNU BİLMEYEN VAR MI?’

    UMUT CAN ERKAN Mersin’de

    UMUT CAN ERKAN
    Mersin’de Çarşamba gece yarısı meydana gelen Mersin merkezli 3,9 büyüklüğünde depremin yankıları sürüyor.
    Araştırmacı-Yazar Abdullah Ayan ise 26 Haziran 2024 gece yarısı meydana gelen ve uzmanları da şaşırtan Mersin merkezli depremin ardından tartışmamız gereken o can alıcı ‘depreme dayanıksız yapılar’ konusunun bir yara gibi yeniden depreştiğini belirtti.

    Ayan, “Mersin’de 2000 öncesi yapılmış pek çok sitenin yapılacak denetimlerde deprem riski bir yana oturulamayacak kadar güvensiz olduğunu bilmeyen var mı? Burada bir çırpıda bir zamanlar yazlık amaçlı ucuz malzemeyle yapılan demiri korozyonla erimiş, deniz kumuyla ayakta kalması sağlanan sayısız site adı sıralayabilirim. O yazlık sitelerdeki konutlar ucuz olduğu için artık barınma amaçlı kullanılıyor ancak bunlar deprem anında barınanlar açısından konuttan çok tabutluk. İkilemde hissediyorum kendimi. En küçük depremde bu sitelerin neredeyse tamamı meskenden çok mezar olacak. Deşifre olmaları halinde başını sokacak başka yeri olmayan insanlar ne yapacak? Mersin sahil kesiminde Mezitli’den Silifke’ye kadar uzanan ve 2000 sonrası yapılmış olsa da sıvılaşma riski yüksek siteleri o sitelerde yer alan konutları saymıyorum bile. Durmadan kendime soruyorum; ben mi abartıyorum, yoksa olası felakete üç maymunları oynayarak toplu cinnet haliyle koşuyoruz da farkında mı değiliz?” şeklinde konuştu.

    PROF. DR. İNAN: “SAHİL VE DERE YATAKLARINA BİNA YAPILMASIN!”

    Mersin’de meydana gelen depremle ilgili Mersin Üniversitesi’nden emekli Jeoloji Profesörü Prof. Dr. Selim İnan, “Ülkemizde her yıl 30 binden fazla deprem meydana gelmektedir. Bu depremde küçük olarak kabul edilir. Mersin sahil kesiminin hissetmesinin nedeni bu kesimlerin zeminlerinin alüvyon ve gevşek zemin olmasıdır. Küçük ölçekli bir deprem olması nedeniyle artçı depremler oluşturmazlar. Aslında Mersin’in içinden geçen bir fay yok, ama kuzeyinde, Çamlıyayla ve yakın yörelerinde küçük ölçekli faylar var ve bunların boyları da fazla olmadığından büyük bir deprem üretmezler. Bu nedenle biraz daha sakin olmamız gerekiyor. Yine daha fazla sallanmak ve hissetmemek için sahil bantlarına ve dere yataklarına bina yapılmasından bir an önce vazgeçilmelidir.” diye konuştu.