Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Dünyanın ilk nükleer güç santrali Obninsk’in 70 yıl önce faaliyete geçişi Rusya’da çeşitli etkinliklerle kutlandı

    Dünyanın ilk nükleer santrali

    Dünyanın ilk nükleer santrali (NGS) Obninsk NGS’nin faaliyete geçişinin 70’inci yıldönümü dolayısıyla Rusya’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinliklere katılanlar arasında Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Çernişenko, dost ülkelerin büyükelçileri, Kaluga bölgesi ve Obninsk kenti yönetimi temsilcileri, genç bilim insanları, Rus üniversitelerinden öğrenciler ve pek çok davetli yer aldı.
    Obninsk NGS’nin faaliyete geçişinin 70’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Likhachev, “Obninsk NGS, dünya nükleer enerji endüstrisinin başlangıcına işaret ediyor. O yıllardaki projeler, büyük ve küçük modüler reaktörlere (SMR) dayanan NGS’ler, gemide kullanılan reaktörler, tıbbi izotoplar ve yeni ürünler de dahil olmak üzere halen çalışmalarımızın dayanağını oluşturan tüm alanların temelini attı. Bugün, 30’lu yılların başında kapalı yakıt döngüsüne sahip dünyanın ilk 4’üncü Nesil enerji kompleksinin oluşturulması ve temelde farklı bir enerji üretimi türü olan termonükleer füzyona geçiş de dahil olmak üzere yeni nükleer atılımların eşiğindeyiz” dedi.
    Kutlama programının ilk etkinliği, restore edilen “Dünyanın İlk Nükleer Santrali” endüstriyel anıt kompleksinin açılış töreni oldu. Onur konukları Obninsk NGS binasına plaket yerleştirdi.
    Törenin ardından Rosatom Teknik Akademisi’nde Rosatom ve Türk öğrencilerin de eğitim aldığı Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nin (MEPhI) desteğiyle “Obninsk New” adlı forum düzenlendi.
    Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Çernişenko, Kaluga Bölgesi Valisi Vladislav Shapsha’nın hazır bulunduğu ve yaklaşık 100 ülkeden yaklaşık 500 lisans, yüksek lisans öğrencisini, genç bilim adamı ve uzmanları bir araya getiren forumda, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi ve Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Sama Bilbao y León video konferans aracılığıyla katılımcılara yönelik mesajlarını iletti.
    Forum kapsamında Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ve Ortak Nükleer Araştırma Enstitüsü Müdürü Grigory Trubnikov, gelecek vaat eden teknolojilerin geliştirilmesi ve mevcut nükleer teknolojilerin iyileştirilmesinin yanı sıra bilimsel araştırma, modern bir deney platformu ve araştırma altyapısının geliştirilmesi ve işletilmesi konularında iş birliğine ilişkin anlaşma da imzaladı. Forum kapsamında, nükleer enerji alanında kaydedilen gelişmeler ve önümüzdeki 70 yıl içinde bu alanda öngörülen yeniliklerin ele alındığı çeşitli oturumlar da düzenlendi.
    Dünyanın ilk nükleer santrali Obninsk NGS, 70. yılında yenilenen özel binada önemli bir sergiye de ev sahipliği yapıyor. Bu sergiyi ziyaret edenler, 1950’li ve 70’li yıllarının atmosferine adım atarak dönemin büyük bilim adamlarının ofislerini ziyaret etme ve bir reaktörün nasıl inşa edildiğini görme fırsatı yakalıyor.
    Obninsk NGS 2009 yılında, Nükleer Santral müzesine dönüştürülmüş ve ‘Endüstri Anıt Kompleksi’ statüsüne erişmişti. İlk 20 yılda 60.000’den fazla kişinin ziyaret ettiği kompleks, geçtiğimiz yıl yenilenerek tesislerin ve ekipmanın orijinal görünümünün korunduğu ancak aynı zamanda modern multimedya teknolojilerine dayalı yeni çözümlerin de uygulandığı bir yer haline geldi.
    Bu yılki yeni serginin temelini ise resmi heyetler ve ziyaretçiler için hazırlanan tarihi rota oluşturuyor. Bu güzergâh, restore edilmiş orijinal mimari iç mekâna sahip ana salonda başlayarak reaktör salonunda sona eriyor.
    Rotanın en önemli kısımlarından biri, 1954 yılında NGS reaktörünün çalıştırılmasının kontrol odasında yeniden canlandırılması. Sergide ayrıca, farklı yaşlardan ziyaretçilerin bir nükleer reaktörün ana yapısal bileşenleri hakkında fikir edinebilecekleri interaktif bir oyun olan ‘Bir Reaktör İnşa Et’ adlı yeni bir kısım da yer alıyor.

    Dünyanın ilk nükleer santralini yeniden oluşturma deneyimi, nükleer reaktörlerin hem enerji sektöründe hem de nükleer tıp ve uzay geliştirme gibi diğer alanlarda gelecekteki kullanım biçiminin belirlenmesine de yardımcı oluyor.