Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    ‘Mersin’in Depreme Hazırlık Durumu Yetersiz, Acil Tedbirler Alınmalı’

    DEVA Partisi Genel Başkan

    DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 26 Haziran’da Mersin’in Toroslar ilçesi Yüksekoluk mevkiinde meydana gelen 4.0 şiddetindeki deprem ve Mersin’in depreme hazırlık durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Ekmen, Mersin’in depreme hazırlık durumunun yetersiz olduğunu vurguladı.
    Ekmen, konuşmasında Mersin Toroslar Yüksekoluk mevkiinde meydana gelen ve Mersin’in yanı sıra Adana, Karaman, Konya ve Niğde’de de hissedilen 4.0 şiddetindeki depremin Mersinlileri ciddi şekilde tedirgin ettiğini belirterek, tüm Mersin halkına geçmiş olsun dileklerini iletti. “Allah, Mersin’imizi ve bütün ülkemizi deprem gibi yıkıcı doğal afetlerden korusun,” dedi.

    Ekmen, 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde Mersin’in depreme hazırlık durumunu değerlendirdiklerini ve bu konudaki eksikliklere dikkat çektiklerini ifade etti. Mersin’in deprem hatlarının dışında gibi görünmesine rağmen, Karaisalı-Karsantı fay zonu, Karataş-Osmaniye fay zonu, Kıbrıs Helenik yayı, Ölüdeniz fayı ve Ecemiş fayı gibi aktif fay hatlarından etkilenebileceğini belirtti.
    AFAD’ın risk azaltma planında Mersin için muhtemel senaryoların bulunduğunu söyleyen Ekmen, “Mersin’in üzerinde tehdit oluşturan muhtemel senaryo, Adana Ceyhan merkezli olabilecek 6.8 şiddetindeki bir depremdir. En kötü senaryo ise Yenice merkezli 7 şiddetindeki bir deprem ihtimalidir. Mersin’in depreme hazırlık durumu yetersiz. Yerel yönetimler ve merkezi hükümetin alması gereken önlemler var. Mersin’de binlerce bina imar barışıyla izin almış ama depreme karşı durumu tespit edilmemiş. Bazı bölgelerde sıvılaşma ve bu bölgelerde yoğun yapılaşma var. Kaçak yapıların tespiti belediyelerin gücünü ve imkanını aşan bir yoğunlukta.” dedi.
    Ekmen, kentsel dönüşümün Toroslar ve Akdeniz bölgelerinde sağlıklı bir şekilde yürütülmediğini belirtti ve vatandaşların DASK sigortasına olan duyarlılığının yeterli olmadığını ifade etti. Altyapı şebekelerinin olası bir depremde nasıl etkileneceğine dair hazırlıkların yetersiz olduğunu söyledi.
    Ekmen, liman, sanayi bölgesi ve petrol dolum tesislerinin depreme karşı taşıdığı risklerin yönetimine dair yeterli verinin olmadığını ve bu durumun ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirtti. 6 Şubat depremleri döneminde yaşanan lojistik sorunlara değinerek, Mersin’de arama kurtarma ve ilk yardım ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hazırlıkların yapılmadığını söyledi. (Haber Merkezi)