Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    “Şampiyonlar yetiştiren Batman Petrolspor’un alt yapısına sahip çıkalım”

    DEVA Partisi Genel Başkan

    DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TPAO desteğiyle ayakta kalma mücadelesi veren ve bu desteğin çekilmesi söz konusu olan Batman Petrolspor Spor Kulübü ve sporcuları için TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Ekmen, Batman’ın varoş mahallelerinden asgari ücretle bile geçinemeyen ailelerin çocuklarından yetiştirilen sporcuların Fenerbahçe, Galatasaray, Enka, Beşiktaş, İstanbul Büyükşehir gibi takımlarla yarışarak başarılar elde ettiğine dikkat çekti. Kulübün kısıtlı imkânlarla kazandığı uluslararası başarılara atıf yapan Ekmen, yetkililere çağrıda bulunarak, “Gelin takımımıza sahip çıkalım” dedi.

    “Batman’ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndan kaynaklanan çok özel bir tarihi bulunmaktadır.”

    “Doğduğum şehir Batman’ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndan (TPAO) kaynaklanan çok özel bir tarihi bulunmaktadır.” diyen Ekmen, Batman’da TPAO çalışanları için henüz 1960’ta tenis kulübü, açık ve kapalı yüzme havuzları, sinema salonlarının hizmete girdiğini hatırlattı. TPAO’nun uluslararası arenada Türkiye’yi temsil eden milli güreşçileri ve Altın Kelebek gibi ödüller alan bir orkestrası olduğuna dikkat çeken Ekmen, bu özelliklerin birçoğunun zaman içerisinde kaybedildiğini ifade etti.

    “İnanılmaz bir başarı öyküsü, filmlere konu olabilecek bir tecrübe hayata geçti.”

    Milletvekili Ekmen, TPAO destekli bir spor kulübü olan Batman Petrolspor’un potansiyelini ve mazisini şu sözlerle hatırlattı:

    “Yaklaşık 10 yıl önce TPAO, Petrolspor’dan elini çekecek ve bir özel iş adamına devredecekti. Ancak maalesef orada da iş yürümedi. Büyük fedakarlıklarla, hatırladığım kadarıyla, 3 başkan görevi birbirlerine devretti. Ve yine doğru hatırlıyorsam 5 yıl kadar önce TPAO, Petrolspor’u tekrar bünyesine aldı. Bu arada inanılmaz bir başarı öyküsü, filmlere konu olabilecek bir tecrübe yaşandı. 2010 yılında Petrolspor altyapı takımları ve salon sporları branşları kuruldu. Bu kapsamda şu anda toplamda 6 branşta faaliyet gösteriliyor; atletizm, basketbol, futbol, güreş, voleybol ve tenis branşları.”

    “Arkadaşlarımız 3 gündür geniş çaplı bir tarama yapıyorlar ve 2023-2024 sezonunda 1050 sporcunun burada faaliyet gösterdiğini tespit ettiler. Bu sporcular nereden geliyor? Batman’ı bilenler bilir. İnsanların asgari ücretle dahi geçim sağlayamadığı, eğitime ulaşmanın çok zor, spora ulaşmanın imkânsız olduğu Petrolkent, Karşıyaka, Seyitler, Huzur Mahallesi, 19 Mayıs, İpragaz, Petrol Mahallesi, Yavuz Selim gibi mahallelerimizden geliyor. Sadece bununla yetinilmiyor, Batman’ın 5 ilçesinden ve birçok köyünden sporcular geliyor ve Petrolspor’un altyapı takımında oynuyor.”

    “Şimdilerde önemli başarılara imza atan bu altyapı takımının kapanma riski var.”

    “Niçin bu hikâyeyi anlatıyorum?” diye soran Ekmen, 2010 yılından beri çok sayıda başarıya imza atan altyapı takımının kapanma riski olduğuna dikkat çekti.

    “Geçen yıl 4-5 milyon civarında, Genel Müdürlüğün banka promosyonları gibi yollarla bütçe tahsis ettiği bu takıma, bu yıl bütçe tahsis edilmeyeceği ifade ediliyor” diyen Ekmen, yetkililere şöyle seslendi: “Ne olur bu 1050 çocuğu sokağa terk etmeyin. Ne olur bu 1050 çocuğu yalnızlığa terk etmeyin. Ne olur bu 1050 çocuğun başarı hikayelerine ket vurmayın.”

    Milletvekili Ekmen, yaptığı çağrının güçlü bir nedeni olduğunu belirterek, şu başarı hikâyelerini anlattı:

    “Bakınız, atletizmde bir dünya şampiyonumuz, bir dünya üçüncülüğümüz var. 13 adet Balkan şampiyonluğumuz, 7 Balkan ikinciliğimiz, 4 Balkan üçüncülüğümüz var. Liseler Dünya Şampiyonluğu’nda bir ikinciliğimiz, uluslararası arenalarda toplam 23 madalyamız var. Sadece atletizm branşında son 10 yılda 47 madalyamız var. Güreş branşında da önemli başarılarımız var. Güreş takımının başında İbrahim Halil Kay vardı. Sporcularını bir yarışmaya götürürken trafik kazasında hayatını kaybetti, onu da rahmetle anıyoruz. Aynı zamanda Antrenör Ümit Kemal Pişkin’e de emekleri için teşekkür ediyoruz. Güreş branşında bir olimpiyat üçüncülüğü, bir dünya şampiyonluğu, iki dünya ikinciliği, iki dünya üçüncülüğü, bir Avrupa şampiyonluğu, iki Avrupa ikinciliği, iki Avrupa üçüncülüğü, on Balkan şampiyonluğu, yedi Balkan ikinciliği, iki Balkan üçüncülüğü, liseler arası dünya şampiyonluğu ve üçüncülüğü, uluslararası Türk dünyası şampiyonluğu, uluslararası kara kuşak şampiyonluğu var.”

    “Bu başarılar, yılda 4-5 milyon liraya yapılıyor.”

    Takımın bu başarılarının yılda 4-5 milyon liraya geldiğini dile getiren Ekmen, Petrolspor’un başarılarını şu sözlerle aktarmaya devam etti:

    “2011 ve 2024 yılları arasında uluslararası kupalar, bölgesel lig kupaları, Türkiye şampiyonlukları dikkate alındığında 6 branşta 950 kupa alınmış durumda. 2011 ve 2024 yılları arasında bu 6 branşta 2486 madalya alınmış durumda. Mesela Mazlum Demir, Dünya Gençler Şampiyonu, Dünya U20 Atletizm Şampiyonası’nda Dünya Şampiyonu oldu. Hayrettin Yıldız, Dünya Üçüncüsü oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir dünya şampiyonasında iki sporcu aynı anda kürsüye çıktı. İkisi de Batman Petrolsporlu olan Mazlum Demir ve Hayrettin Yıldız’dır.”

    “2024 Paris Olimpiyatları’nda Mazlum Demir Türkiye’yi temsil edecek. Peki bu kulüp kapanırsa ne olacak? Mazlum Demir nerede ve hangi şartlarla karşı karşıya kalacak? Şampiyonluğunu ispatlamış bir Mazlum Demir’i birçok kulüp alabilir ama geriden yeni Mazlum Demir’ler gelecek mi? 1050 sporcumuzdan bu şampiyonalarda başarı elde eden 50 tanesi sağa sola kapışılabilir. Geri kalan 1000 tanesini kim yetiştirecek? 67 yıllık Batman tarihinde ilk defa sporcularımız uluslararası olimpiyatlara katılıyor.”

    “Petrolspor’un altyapı takımında 60’ın üzerinde sporcu var.”

    “Petrolspor’un altyapı takımında 60’ın üzerinde sporcu var.” diyen Ekmen, kulübün 7-8 yıldır başkanlığını yapan Mustafa Demir’in Batman TPAO Bölge Müdürlüğü’nden Ankara’da bir daire başkanlığına çekildiğini hatırlattı ve başarılarda emeği geçtiği için kendisine teşekkür etti.

    Ekmen, “Batman Petrolspor atletizm takımı, pist yarışlarında Süper Lig’de, kros yarışlarında gençler takımında, yürüyüş ve atmalar branşlarında yani 6 spor çeşidinde Süper Lig’de yarışıyor.” dedi. Batman’ın varoş mahallelerinden asgari ücretle bile geçinemeyen ailelerin çocuklarından yetiştirilen bu sporcuların Fenerbahçe, Galatasaray, Enka, Beşiktaş, İstanbul Büyükşehir gibi takımlarla yarışarak başarılar elde ettiğini ifade etti. Ekmen, Kros takımının şampiyon Fenerbahçe’den sonra ikinci olduğunu da sözlerine ekledi.

    “Gelin bu takımımıza sahip çıkalım.”

    “Sporcularımız arasında imkânı olmadığı için bir ev bile kiralayamayan, ev kirasını ödeyemeyen, nişanlanıp çeyiz parasını toparlayamayan ve evlenemeyen birçok sporcu var ama bu zorluklar altında bu başarıları elde ediyorlar.” diyen Ekmen, “Gelin bu takımımıza sahip çıkalım.” diyerek çağrıda bulundu.

    Futbol takımımız; U17 Elit Lig’de, U19 Gençlik ve U15 Gençlik Gelişim Liginde, Basketbol bölgesel ligde, voleybol bölgesel ligde, tenis yine bölgesel ligde diyen Ekmen, gençlere bir imkân sunmazsak hem ülke ve hem de devlet olarak bu başarılardan mahrum kalırız dedi. Maalesef son bir haftada Batman’da beş intihar vakası yaşandı diyen Ekmen, “İnsan düşünmeden edemiyor; acaba bu gençlerimizi bu tip faaliyetlerin bir parçası haline getirmiş olsaydık o gençler intihar eder miydi?” diye sordu.

    “Altı aydır maaş dahi alamayan olimpiyat şampiyonu, dünya şampiyonu, Avrupa şampiyonu, Balkan şampiyonu bu gençlerimizin geleceği ne olacak?” diye soran Ekmen, toplam bütçenin geçen yıl için 4-5 milyon olduğunu belirterek, TPAO Genel Müdürü Sayın Ahmet Türkoğlu’na şöyle seslendi:

    “Sayın Genel Müdürüm, Enerji Bakanımız Alparslan Bayraktar Bey ile birlikte size sesleniyoruz. Türkiye’de maden faaliyetlerinde maden çıkarılan yere Özel İdare ve Belediyesi’ne gelirin yüzde ikisi aktarılır. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın yıllık üretimine baktığımızda %2’si yaklaşık 6-7 milyon dolara tekabül ediyor. Biz sizden 6-7 milyon dolar istemiyoruz, 6-7 milyon TL istiyoruz.”

    “Batman Petrolspor, TPAO tesislerinden faydalanmaktadır.”

    “Petrolspor Futbol Takımı, Batman Milletvekili Sayın Ferhat Nasıroğlu’nun aile şirketleri grubu Fernas aracılığıyla yoluna devam edecek gibi” değelendirmesinde bulunan Ekmen, “Ancak altyapı takımına kimsenin sahip çıkacağı gözükmüyor” dedi. Türkiye Petrolleri’nin içinde kullanılan tesisler olduğuna işaret eden Ekmen, “Maddi destek bir yana, tesislerden olma durumu da var” sözleriyle yetkililere çağrıda bulunmaya devam etti.

    “Yetkililere çağrıda bulunuyorum.”

    “Sayın Bakanım, Sayın Genel Müdürüm, lütfen Batman Petrolspor altyapı takımlarına sahip çıkınız.” diyen Ekmen, konuşmasına şöyle devam etti:

    “Hazine ve Maliye Bakanım Sayın Mehmet Şimşek, sizin zamanınızda bu altyapı takımları kuruldu. Bu altyapı takımları kurulduğunda siz Batman milletvekilleri olarak defalarca bu sporcularla birlikte oldunuz, onları tebrik ettiniz, onlara sahip çıktınız. Bugün bu kesintiler, tasarruf genelgesi gerekçe gösterilerek yapılıyor. Tasarruf genelgesi, 6-7 milyonluk bir destekle, 8-10 milyonluk bir destekle 1050 çocuğumuzu sokağa bırakacak bir kararın gerekçesi yapılamaz. Bakan Yardımcısı Sayın Zekeriya Kaya, TÜPRAŞ Yönetim Kurulu’nda kamuyu temsil ediyor. Türkiye Petrolleri ile TÜPRAŞ Tasarruf Genelgesi’ne tabi değil, Türkiye Petrolleri ile TÜPRAŞ birlikte bu takıma sahip çıkabilir. Emin olun, 6-7 milyon değil, 10-15 milyon aktarılsa, 1000 değil, 2000 sporcu yetişir, 200 madalya kazanılır.”

    Ekmen, çağrısını şu sözlerle bitirdi: “Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak, Spor Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Veli Ozan Çakır ve Spor Toto Teşkilatı; basit bir halı saha için 10 milyonlarca lira para aktarıyorsunuz. Üçüncü lig, ikinci lig takımlarına milyonlarca lira para aktarıyorsunuz. Geçen yıl 4-5 milyon, bu yıl 8-10 milyonluk bir bütçeyle bu takıma sahip çıkınız diyorum. Bütün yöneticilerimizin Batman Petrolspor altyapısına sahip çıkma hususunda duyarlılığını rica ediyorum.”