Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    PENCEREMDEN: ÇOK KUTUPLU DÜNYADA SİBER SUİKASTLER ÇAĞI(MI?) -2

    İran CB nın helikopterinin

    İran CB nın helikopterinin düş(ürül)mesi sonucu dışişleri bakanı ile birlikte ölmesi üzerine dünyadaki suikastların gelişimini bir önceki yazımızda ele almıştık.

    Roma imparatorluğundan bugüne kadar çoğunlukla iktidarı ele geçirmek odaklı başta zehirleme olmak üzere yaygın suikastlere değinmiştik.

    Ateşli silahların bulunmasından sonra, Dünya tarihini etkileyen en önemli suikast, Amerika’da köleliğe karşı savaş açan ve başarılı olan ABD’nin 16. Cumhurbaşkanı Abraham Lincoln’e yapılın suikasttır. ABD nin 16. CB siyasetçi ve hukukçu Lincoln’un tiyatro izlerken locada bir tetikçi tarafından öldürüldü. 1861’den öldüğü yıl olan 1865’e kadar görev yapan Lincoln, döneminde çıkan Amerikan İç Savaşı’nda köleliğin devamını isteyen ve İngilizlerin desteklediği Güney’e karşı savaşı kazandı.Dört yıllık başkanlık sürecinde köleliği ortadan kaldırmayı, ABD ekonomisini modernleştirmeyi Amerikan Birliğini sağlamayı başardı. başardı. Henüz buharlı makinanın keşfedilmediği dönemde kapitalist üretim tamamen Kol gücü ile üretime yani büyük ölçüde kölelik sistemine bağlıydı. Bu nedenle kapitalizmin beşiği Britanya imparatorluğun sanayi ve tarımsal artı üretimi, ucuz ve yoğun emek sömürüsüne dayanan sistemi Afrika’dan sağladığı kölelere bağlıydı. Bu nedenle, ABD iç savaşında güneydeki büyük çiftlik sahiplerinin arkasında yer aldı. Çağdaşı Marksist ekonomist ve sosyolog Karl Marks’ın köleliğe verdiği mücadele nedeniyle mektup yazarak Lincoln’u kutlamıştır.

    20YY da Dünyanın geleceğini şekillendiren en önemli suikast

    Avusturya-Macaristan tahtının veliahtı Arşidük Franz Ferdinand’ın 28 Haziran 1914’te Gavrilo Princip adında bir Sırp milliyetçisi tarafından devletin başkenti Saraybosna’da ateşli silah ile öldürülmesi, 1. Dünya savaşını savaşı tetikleyen olay olmuştur.

    Tarihteki en trajik suikastlardan biri de ABD nin 35. CB John F.Kenedy’in (JFK) Dallas’ta bir gezi sırasında üstü açık arabasında 22 Kasım 1963 tarihinde başından kurşunlanarak bir suikasta kurban gitmesidir. Daha sonra JFK ‘i öldüren tetikçide öldürülmüştür. 1978 de tamamlanan araştırma dosyasında suçun keskin nişancı tarafından işlendiği ve kişisel olduğu yazılmışsa da, şüpheli hususların olduğuda belirtilmiştir.

    Daha sonra suikastta Amerikan ve İsrail gizli operasyon servisleri tarafından işlendiği de iddia edilmiştir. Buna neden olarak da, ABD çalışma koşullarının düzeltilmesi için çaba göstermesi ve yurttaşlık haklarına ilişkin yasaları desteklemesi ve 1950’lerin sonunda Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin bir üyesi olarak Asya ve Afrika’da bağımsızlığını yeni kazanan ülkelere dış yardım yapılmasını savunması ve Fransa’ya Cezayir’in bağımsızlığınıtanıması için çağrıda bulunması iddia edildi.Bu tutumu ABD yönetimini ve derin devletini şaşırttı. Bu yıllarda siyasi görüşleri sola kaydı ve Demokrat Parti içindeki konumunun güçlendi. Bu gelişmeler ABD içindeki bazı odakları doğal rahatsız etti.

    (Devam edecek)