Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Yıkıcı depremlerin birinci haftasında, milyonlarca çocuk acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor’

Bu haberin fotoğrafı yok
Türkiye’nin güneydoğusunu ve Suriye’nin kuzeyini vuran iki yıkıcı depremin ve 1.600’den fazla artçı sarsıntının üzerinden yedi gün geçti. Binlerce insan hayatını kaybetti. Geniş çaplı yıkıma yol açan depremlerin ardından UNICEF bugün, milyonlarca çocuğun acil insani yardıma ihtiyacı olduğu konusunda uyarıda bulundu.
Depremden etkilenenlerin sayısı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Türkiye’de depremden etkilenen 10 ilde 4,6 milyon civarında çocuk yaşıyor.Suriye’de ise deprem 2,5 milyondan fazla çocuğu etkilemiş durumda.
UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “Kalbimiz, sevdiklerini ve evini kaybeden herkesle birlikte. İhtiyaç duyduklarında onların yanında olacağız. Hayatta kalanları desteklemek ve hiçbir çocuğu geride bırakmamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” dedi.
Depremler sırasında ve sonrasında hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların sayısına dair henüz net rakamlar olmasa da, toplam can kaybı resmi olarak 35.000’i geçtiğinden bu sayının binlerle ifade edilmesi muhtemel.Depremlerin bölgedeki çocuk ve ailelerin üzerindeki etkisi tam bir yıkım oldu ve yüz binlerce insan çaresiz bir durumda kaldı. Pek çok aile evini kaybetti ve şimdi geçici barınma yerlerinde, genellikle dondurucu kış koşullarında ve zorluklarına zorluk katan kar ve yağmur altında yaşamaya devam ediyorlar. Depremler ayrıca okullara ve diğer temel altyapıya geniş çaplı zararlar vererek çocukların ve ailelerin refahını da tehlikeye attı. Etkilenen nüfusun sağlık ihtiyaçları kadar güvenli su ve sanitasyona erişimi de önemli bir endişe kaynağı.
UNICEF depremlerden etkilenenlere hayati öneme sahip yardımları ulaştırmak için, ortaklarıyla birlikte gece gündüz çalışıyor. Bu kapsamda kritik sağlık malzemeleri, battaniye, giysi, güvenli içme suyu ve sanitasyon malzemeleri gibi temel malzemeler temin ediliyor ve çocuklara oyun oynamaları ve tanık oldukları travmatik olayların ardından toparlanmaları için güvenli alanlar sunuluyor.   Bu çabalara rağmen, depremden etkilenen nüfusun ihtiyaçları muazzam düzeyde, karşı karşıya olunan zorluklar ise çok sayıda ve çok katmanlı olarak önümüzde durmakta. Önemli yolların ve altyapının hasar görmesi ve tahrip olması, don ihtimali, kar ve yağmur, ihtiyaç sahiplerine gerekli yardımın ulaştırılmasını zorlaştımakta. UNICEF’in iş birliği yaptığı kuruluşların alandaki acil durum ekiplerinden ve çalışanlarından hayatını kaybedenler, yaralananlar, yaşadıkları yerden ayrılmak durumunda kalanlar var. Ayrıca ofisler ve ekipmanlar da hasarlı veya iş göremez durumda.
Tüm bu tabloya rağmen, önümüzdeki süreçte UNICEF, hayat kurtaran yardımlarla olabildiğince çok çocuğa ve aileye ulaşmak için ortaklarıyla birlikte çalışmaya devam edecek. UNICEF, Suriye’de depremlerden etkilenenlere ihtiyaç duydukları yardımı sağlamak üzere faaliyetlerini sürdürüyor. Kuruluşun daha önce kuzeybatı Suriye’de stokladığı malzemeler, şimdi mümkün olduğunca çok insana dağıtılmaya başlandı. Acil öncelikler arasında, krizlerden sonraki ilk günlerde hastalıkları önlemede kritik önem taşıyan güvenli içme suyu ve sanitasyon hizmetlerine erişim yer alıyor. UNICEF, depremlerin ana su istasyonları üzerindeki etkisini değerlendirerek, evlerinden olan kişilere güvenli su temin etmek için çalışıyor. UNICEF, barınma merkezlerine yerleşenler de dahil olmak üzere ihtiyaç sahiplerine sağlık ve beslenme hizmetleri ile acil durum malzemeleri temin etmek üzere Gezici Sağlık ve Beslenme ekiplerini görevlendirdi. UNICEF’in Türkiye’deki önceliği ise, depremden etkilenen çocuk ve ailelerin ihtiyaç duydukları acil yardıma ulaşabilmelerini sağlamak. UNICEF’in çalışmaları; çocuk koruma, çocuk dostu alanlarda acil psikososyal destek hizmetlerinin hayata geçirilmesi, ana su istasyonları ve altyapı hizmetleri ile sağlık ve beslenme ihtiyaçlarının incelenmesi, çocuklar için kışlık giysiler, battaniyeler, aile ve seyahat hijyen kitlerinin dağıtılması yer alıyor. UNICEF ve Gençlik ve Spor Bakanlığı halihazırda müdahaleye destek veren 3.000’i aşkın genç gönüllüye ek olarak, yerel müdahale ekipleriyle birlikte çalışmaları için başka projelerde iş birliği yaptığı 5.000 genç gönüllüyü de alandaki faaliyetlere destek olması için seferber etti.
Yaşanan bu afette UNICEF’in ilk önceliği hem Türkiye’de hem de Suriye’de çocukların korunmasıdır. Ailelerinden ayrılmış ve refakatsiz kalmış çocukların tespit edilmesi ve aileleriyle yeniden bir araya getirilmesi ve travmatik deneyimlere maruz kalmış olabilecek çocuklara psikososyal destek sağlanması bu kapsamda sürüdürülen faaliyetlerin başında gelmektedir. UNICEF ayrıca çocukların bir an önce okula dönebilmeleri için de çalışmalarını sürdürmektedir. Kuruluş, okullardaki hasarın değerlendirilmesine katkı sağlarken acil onarımların yapılması ve geçici öğrenme alanlarının kurulması yönündeki hazırlıklarını da sürdürmektedir. Türkiye’de depremden etkilenen 10 ilde eğitime 1 Mart’a kadar, Suriye’ de ise 18 Şubat’a kadar ara verilirken, arama kurtarma ve toparlanma çalışmaları halen devam etmektedir. (Haber Merkezi)