“Planlı olarak yüzbinlerce Suriyeli sığınmacı da getiriliyor. İlgilileri uyarıyorum! Zaten 400 bin sığınmacıyı getirdiniz, bunu da taşıyamayız. Mersin’e bu kötülüğü yaptırmayız.”
Haber / MUSTAFA ÖZCAN
Deprem felaketi sonrası afetzedeler için barınma büyük sorun haline gelirken, deprem bölgesindeki vatandaşlarımız akın akın başka illere sevkediliyor.
Mersin’e de yerleştirilen vatandaşlarımızın yanısıra geçtiğimiz günlerde KYK Kız Öğrenci Yurdu’na Suriyeli ve Afganların yerleştirilmesi tepki çekmişti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kamuoyunu meşgul eden ve benim de yakından takip ettiğim KYK Kız Öğrenci Yurdu’na yerleştirilen Suriye’den gelen sığınmacıların tahliyesi, şu an belediyemizin otobüsleri ile valilik tarafından yapılmaktadır. Ancak şehrimize gelişleri devam etmektedir. Mersin bu yükü taşıyamaz.” açıklamasında bulundu.
“Mersin’e bu kötülüğü yaptırmayız!”
Sosyal medya hesabından açıklamalarını sürdüren Seçer, “Başta Mersin olmak üzere, diğer şehirlere yoğun göç başladı.
Mersin’e gelen vatandaşlarımız aç açık kalmasın diye, biz tüm imkânlarımızı seferber ettik. Ancak bu sürecin çok dikkatli yönetilmesi şart. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Biz milletimizi bağrımıza basarız. Ancak planlı olarak yüzbinlerce Suriyeli sığınmacı da getiriliyor. İlgilileri uyarıyorum! Zaten 400 bin sığınmacıyı getirdiniz, bunu da taşıyamayız. Mersin’e bu kötülüğü yaptırmayız.” şeklinde konuştu.
“Hasar tespiti konusunda işbirliğine açığız”
Başkan Seçer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da seslendi. Bazı Mersinlilerin hala kokudan evlerine giremediğini belirten Seçer, “Depremzede vatandaşlarımıza ev sahipliği yapan Mersin ve depremin hissedildiği yakın illerde insanlar evlerine girmek konusunda hala endişe taşıyor. Hasar tespiti konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nı daha etkin ve organize olarak çalışmaya davet ediyorum. Bu konuda da iş birliğine açığız. Bunun dışında Deprem‘in yaralarını sarmaya çalışırken, yağmacılar ve fırsatçılar da türedi. Mersin’de depremi fırsat bilip kiraları fahiş artıran ev sahipleri var. Evinizi normal fiyatlara kiraya verin. Bu felaketi sömürmek bize yakışmaz. Fırsatçıları takipteyiz. Hukuki gereğini de yaparız.” ifadelerini kullandı.
“Tek tek kontrol yapılsın!”
Bu açıklamaların ardından Mersinli vatandaşlar da binalarının kontro edilmesini bekliyor. ‘Birçoğumuzun binasında çatlaklar mevcut, evlere giremiyoruz.’ diyen Mersinliler, “Bu bina güvenli teyidi gelmeden de giremeyeceğiz. Bu süreçte bizi yalnız bırakmayın. Halkkent evleri dökülüyor. Lütfen biran önce kontrol edilmesi gerekirse kentsel dönüşüme girmesi lazım baştan aşağı çatlamış yapılar birbirine bitişik olarak yapılmış olması daha büyük bir tehlike lütfen bu konu ele alın sesimizi duyuramıyoruz.” dediler.
Bir başka vatandaş ise, “Akdeniz İlçesi ve Çamlıbel Bölgesindeki eski binalara hasar tespiti yapılmasını talep ediyorum. Biz daha dün evlerimize girdik. Burada yaşayan halkın da hala evlerine girmediğini görüyoruz. Aynı şekilde yeni yapılan bazı sitelerin kolon ve kirişlerinde çatlak meydana gelmiş. Yıkım uğramamış bölgede yeni yapılan sitelerde çatlak oluşuyorsa burada da bir sıkıntı var demektir. Lütfen hasar tespit yapılsın.” denildi.