2018 yılı Ekim sonu itibariyle Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı miktarda yüzde 20, değerde yüzde 12 oranında artış göstererek 1,74 milyar dolara yükseldi.
Yaş meyve ve sebze sektörü ihracatındaki artış eğiliminin devam ettiğini belirten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, yılın ilk on ayında en çok ihracatın yüzde 11’lik artışla 707,5 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini; narenciye grubunda ise miktarda yüzde 43 değerde ise yüzde 28 oranında artışla ihracatın 566,3 milyon dolara yükseldiğini söyledi.
Yaş sebze ihracatında Ekim bereketi!
Türkiye ekonomisinde önemli konumunda yer alan yaş sebze grubunda Ekim bolluğu yaşandığını dile getiren Nejdat Sin, yaş sebze ihracatının miktarda yüzde 40 değerde ise yüzde 31 oranında önemli bir artışla 37,4 milyon dolara yükseldiği bilgisini vererek sektörün yüzünü güldüren ihracatçıları tebrik etti.
Ekim ayının şampiyonu limon!
Ekim ayında en çok ihraç edilen ürün limon olurken onu sırasıyla mandarin, üzüm, nar ve domates takip etti. Ekim ayının şampiyonu limon ihracatında, 42 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Ekim ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke yüzde 24’lük payla Rusya Federasyonu olurken onu sırasıyla Irak, İtalya, Ukrayna ve Suudi Arabistan takip etti.
AKİB’de Ekim maratonu!
Ekim ayında özellikle bölgemizin lokomotif sektörü olan turunçgillerle ilgili Birlik olarak önemli faaliyetler gerçekleştirildiğinin altını çizen Sin, “Ekim ayında ilk olarak Dubai’de gerçekleştirilen World Of Perishables fuarına katılarak Türk yaş meyve ve sebzesini potansiyel ithalatçılara tanıttık. 23-24 Ekim 2018 tarihlerinde Hatay’ın Erzin-Dörtyol ve Samandağ ilçelerinde tüm sektör paydaşlarının katılımıyla “Turunçgil üretiminde ve depolanmasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri” toplantılarını gerçekleştirdik, toplantıya katılan ve katkıda bulunan bütün sektör paydaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
23-25 Ekim 2018 tarihleri arasında İspanya’da gerçekleştirilen Fruit Attraction fuarında dünyanın dört bir yanından gelen sektör aktörleriyle bir araya gelerek sektörün nabzını tuttuklarını dile getiren Sin, önümüzdeki yıllarda daha da büyümesi tahmin edilen fuara 2019 yılında milli katılım organizasyonu düzenlemeyi planladıklarını belirtti.
AKİB, ihracatta liderliği kimseye bırakmıyor.
Ekim ayında sektör ihracatının yüzde 54’ü Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği tarafından gerçekleştirilirken, sektörün en önemli alt grubu olan narenciye ihracatının ise yüzde 76’sı Birliğimiz kanalıyla gerçekleştirildi. Nejdat Sin ekim ayında da sektörde Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin Koordinatörlük sıfatına yaraşır bir şekilde liderliği kimseye bırakmadıklarından dolayı gurur duyduklarını ifade etti.
Sin; “Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyetlerimize ve özverili çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Özveriyle çalışmakta olan ihracatçılarımız sektörümüzü dünyada hak ettiği yere taşıyacak ve ülkemiz ekonomisine yapmakta oldukları katkıyı daha da artıracaklardır.” dedi.
Bültendir
YORUMLAR