Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

NKP’LİLER “BARIŞÇIL GÖSTERİ” GEREKÇESİYLE BERAAT ETTİ

Japonya’da meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin yıldönümünde Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) basın açıklaması yapmak ve ölenleri anmak için havaya balon uçurmak isteyen, ancak eylemi güvenlik güçlerinin engellemesi nedeniyle yapamamalarına rağmen yargılanan NKP üyeleri, ikinci duruşmasında “barışçıl gösteri” kararıyla beraat etti.

Bu haberin fotoğrafı yok

Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Av. Kazım Yüksel, Gülnar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılarak NKP bileşenlerine destek verdi. Bildirim ve izin almadan kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü iddiasıyla haklarında dava açılan NKP bileşenlerinin yargılandığı dava,  “İzin almaya ve bildirim yapmaya gerek olmayan, Anayasa Madde 34 ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesi ile korunan düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında hakkın kullanımı” olarak değerlendirildi. Mahkeme kararında, İzin almaya ya da bildirim yapmaya gerek kalmayan barışçıl bir gösteri olduğu, dolayısıyla cezalandırılamayacağını belirtilerek, sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

Mersin Barosu’ndan Avukat Sevim Küçük ise, kararın emsal teşkil edeceğini söyleyerek, “Mahkeme beraat kararı verdi ve hukuken başka bir karar vermesi söz konusu olamazdı. Böyle bir davanın açılması bile hukuk açısından felaket. Bizler davada anayasada herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğu, devletin ve vatandaşların anayasa çerçevesinde çevreyi koruma, çevreyi kirlenmeye karşı koruma yükümlülüğü olduğunu, yargılananların bu haktan ve sorumluluktan kaynaklı orada olduğunu dile getirdik. Bu karar ileride açılabilecek bir davada örnek gösterilecektir.” şeklinde konuştu.

Olayın Geçmişi

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Fukuşima nükleer felaketinin 10. yıldönümünde, Akkuyu Nükleer Santrali’ni protesto etmek ve Fukuşima kurbanlarını anmak için santralin yapmak istediği açıklamaya jandarma izin vermemiş ve buluşmada arbede yaşanmıştı. ‘10 Mart’ın sonu 11 Mart Fukişima’ gibi dövizler taşıyan NKP’lilerin açıklama yapması jandarma tarafından engellenmişti.

DEVRİM SANCI

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mersin’de erkekler ortalama 74,9 yıl
Sıradaki Haber MERSİN’DE KADINLAR DAHA UZUN YAŞIYOR