Memur-Sen Mersin İl Temsilciliği ve Mersin İHH “Mazluma Çatı Ol/ Yeme Yedir” diyerek Yemen’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek üzere program düzenledi.
Memur-Sen Mersin İl Başkanı Abdulla Çelik, programa katılan Mersin Valisi Ali İhsan Su’ya, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a, İHH Genel Başkan Yardımcısı Fatih Yazıcı’ya Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk’a, İl Müftüsü Saban Kondi’ye, Mersin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veysel Topkaya’ya, Diyanet-Sen Şube Başkanımız Ahmet Görgülü’ye Eğitim-Bir-Sen Akdeniz İlçe Başkanı Ferhat Yılmaz’a Yenişehir İlçe Başkanı Abdurrahman Yıldız’a Mezitli İlçe Başkanımız Bekir Bozkurt’a Toroslar İlçe Başkanı Murat Toka’ya ve Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar katkı , destek ve bağışlarıyla bugünü anlamlandıran Memur-Sen’in tüm yönetici ve üyelerine, İHH Mersin Şube Başkanı Mesut Kayacı ağabeyime ve tüm İHH gönüllülerine ve hayırsever işadamlarına çok teşekkür etti.
Çelik, “Bilindiği gibi herşey tüm insanlığın gözü önünde oluyor ve Yemen ile ilgili alt alta rakamlar sıralanıyor. Ancak, acı çeken, zulme maruz kalan, açlıktan ölen, kitlesel katliamların nesnesine indirgenen çoluk çocuk, genç-yaşlı, erkek-kadın için rakamların bir anlamı yoktur. Rakamlar, ancak ‘sonuç üretmeyen soğuk raporları süsler.’ Rakamlar, ‘vicdan tutulması yaşanan bir çağda’ ölümleri, katliamları sıradanlaştırır. Ben bütün bu olumsuzluklara rağmen bu rakamları şöyle açayım: 22 milyonluk nüfusun üçte ikisi temel insani ihtiyaçlar noktasında yardıma muhtaç hâlde. 8 buçuk milyon insan açlık sınırında, 7 milyon ise beslenme şartları açısından kötü durumda. Yarım milyon çocuk kötü beslenme nedeniyle ağır hastalıkların pençesinde kıvranıyor. Ülkede 10 milyon kişi, sağlık hizmetine erişimin tamamen ortadan kalktığı bölgelerde yaşıyor. Kolera salgını bir milyondan fazla kişiyi etkiledi. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre Yemen’de her 10 dakikada bir çocuk savaş nedeniyle can veriyor. Binlerce okul eğitim hizmeti vermekten uzak, harap vaziyette. Altyapı büyük oranda çökmüş durumdadır.” dedi.
Yemen’de yaşanan çatışmalar zannedildiğinden ‘daha karmaşık’ bir hesabın ürünüdür diyen Çelik, “Ben bu hesabı anlatmak için Yemen’in stratejik önemine, yer altı kaynaklarına, örneğin, altın ve petrol rezervlerine ilişkin uzun uzadıya cümleler kurmayacağım. Bizim derdimiz orada yaşanan ‘insani kriz’dir. Fakat iki bölgesel güç birbiriyle mücadele ederken uzun vadede bölgenin, özellikle emperyalist güçlerin müdahalesine açık hâle geleceğini de vurgulamak isterim. Onun için birinci dereceden İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir ‘Yemen barış grubu oluşturularak’ ‘devletler bazında inisiyatif’ alınmasını öneriyoruz. Öte yandan, sivil toplum kuruluşları da sivil alanda inisiyatif alarak çatışmanın durdurulması için ‘güçlü bir kamuoyu’ oluşturmalıdır.
Eğer ‘gerek devlet düzleminde’ ‘gerekse sivil toplum kuruluşları düzleminde’ biz bir an önce bu inisiyatifi almaz, sorunu en basit ifadesiyle ötelersek başkaları gelir ve kendi düzenlerini kökleştirirler. Görüldüğü gibi biz Yemen konusuna ‘ikili bir strateji’ ile yaklaşıyoruz. Oradaki kanı durdurmak için bu iki stratejinin de bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun ilk adımı şüphesiz şu an çatışma ile tabiri caizse abluka altına alınmış insanlara ‘gıda ve ilaç yardımı’ yapmaktır.
Bunun için elini taşın altına koyan ve mazluma umut olan herkese katkıları için bir kere daha teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
ARZU ÖZER
YORUMLAR