Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

10 TANE DAHA BALIK ÇİFTLİĞİ KURULACAK..!

Mersinlilerin tüm tepkilerine ve karşı çıkmalarına rağmen kurulan balık çiftlikleri artık mantar gibi çoğalmaya devam ederken, güzelim Mersin sahilleri ve turizm bölgeleri de Muğla sahilleri gibi denize girilmeyecek hale gelecek..!

Bu haberin fotoğrafı yok

Muğla kıyılarında senelerce faaliyet yürüttükten sonra bu ilde sorun yaşayan balık çiftlikleri sahipleri, bu defa özellikle sahipsiz kent olan Mersin kıyılarında yeni faaliyet alanları arayışına girmiş ve çok sayıda şirket, Narlıkuyu, Silifke, Anamur arasında balık çiftlikleri kurmak için girişimlere başlamıştı. 
Mersin kamuoyundaki büyük tepkiler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, balık çiftliklerinin tek bir yerde öbeklenmesine izin verilmeyeceğini, yeni balık çiftlikleri kurulamayacağına dair sözler verilmişti.

BAKAN ELVAN SÖZÜNDE DURMALI..!

AK Parti Mersin Milletvekili ve Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan da  Mersin sahillerinin balık çiftliklerine kurban edilmeyeceğini, Muğla’da yaşananların yaşanmayacağı, hatta mevcut balık çiftliklerinin daha uzağa, sahilden uzaklığının 2 katına, 1.900 metreye çıkarılacağını söylemişti.
Ancak verilen tüm sözlere ve mevcut balık çiftliklerine rağmen yine tarihi ve turistik değeri en yüksek olan Silifke Dana Adası mevkiinde balık çiftliği için ÇED başvurusunda bulunan 5 farklı şirketin başvuruları kabul edildiği ve ÇED süreçlerinde son aşamaya gelinmiş oldu belirlendi.
Çevre ve Şehircilik Mersin İl Müdürlüğü’nün ilanına göre, Kılıç Deniz Ürünleri, Apaz Su Ürünleri, Gündoğdu Su Ürünleri, M.M Marin Denizcilik ve Süleyman Yıldızhan tarafından hazırlanan ÇED raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca incelendi ve ÇED sürecinin son aşaması olan halkın katılımı toplantısı için çağrısı dahi yapıldı.
Müdürlüğün ilanında, 5 farklı şirketin ÇED raporu için halkın katılımı toplantısının 19 Temmuz’da yapılacağı duyuruldu ancak bu toplantıların nerede yapılacağı konusunda bilgi verilmedi, toplantı yeri ve saatini öğrenmek isteyenlerin bakanlıktan ya da il müdürlüğünden bilgi alabileceği kaydedildi.

BAŞVURU DOSYASI SÖZDE HALKIN GÖRÜŞÜNE AÇILMIŞ..!

Verilen ilanda, “Projelerle Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 19/07/2018 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir” denildi.
 
BAŞTAN SAVMA RAPORLAR HAZIRLANMIŞ..! 
 
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 19 Temmuz 2018’de halkın görüşüne sunacağı 5 farklı şirkete ait, 10 balık çiftliği için hazırlanan ÇED raporların Muğla merkezli bir müşavirlik firması tarafından hazırlandığı belirlendi. Müşavir firmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu 5 farklı ÇED raporu incelendiğinde, raporların büyük kısmının, kopyala yapıştır yöntemiyle oluşturulduğu, 5 raporda da benzer ifadelerin yer aldığı görüldü. Müşavir firmanın, 5 rapor içinde aynı fotoğrafları ve aynı uydu görüntülerini kullandığı da anlaşıldı.
 
10 BALIK ÇİFTLİĞİ TOPLAMDA 911 BİN 250 METREKARE ALANDA  FAALİYET YÜRÜTECEK..!
 
Balık çiftliği şirketlerin, Dana adası mevkiinde yapacağı 10 balık çiftliği toplamda 911 bin 250 metrekare alanda faaliyet yürütecek ve tüm çiftlikler yılda toplam 18 bin ton balık üretecek. Bölgede en fazla çiftlik kuracak olan şirket ise 4 çiftlikle Muğla merkezli Kılıç Deniz Ürünleri olacak. Kılıç Deniz ürünleri, Mersin sahillerindeki farklı noktalar için de ÇED başvurusunda bulunmuştu. O ÇED başvurularının da olumlu bulunması durumunda Kılıç Deniz Ürünleri, Mersin sahilindeki en büyük çiftlik sahibi olacak. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca askıya çıkarılan ÇED raporlarından edinilen bilgiye göre, Dana adası mevkiinde kurulacak balık çiftlikleri ve kuracak olan şirketler: 

APAZ SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ.
 
Mersin İli, Silifke ilçesi, Akdere Mahallesi, Dana Adası Mevkii açıklarında, biri 50 bin 625 metrekare alan ve 101 bin 250 metrekare alan olmak üzere 2 adet deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde çipura ve levrek balıkları yetiştirilecek.
Birinci alanda 2.000 ton/yıl kapasite, ikinci alanda ise 1.000 ton/yıl kapasite ile balık yetiştirilecek.
 

GÜNDOĞDU SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM PAZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
 
Mersin ili, Silifke ilçesi, Akdere Mahallesi, Dana Adası Mevkii açıklarında, 101 bin 250 metrekare deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde çipura ve levrek balıklarının yetiştirilecek.
Bu polietilen kafeslerde alanda 2.000 ton/yıl kapasite ile balık yetiştirilmesi planlanıyor.

KILIÇ DENİZ ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ İHRACAT İTHALAT VE TİCARET A.Ş. 

Mersin ili, Silifke ilçesi, Akdere Mahallesi, Dana Adası Mevkiinde açıklarında, 1.potansiyel su ürünleri yetiştirme alanında Kılıç A.Ş.’ye ait olmak üzere deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmakta.
Proje kapsamında polietilen kafeslerde her bir alanda 2.000 ton/yıl kapasite ile balık yetiştirilmesi planlanmaktadır. Kılıç 2A Nolu Tesis alanında ise 1.000 ton/yıl kapasite ile balık yetiştirilmesi planlanıyor.

M.M. MARİN İNŞ. TUR. DENİZCİLİK SU ÜRÜNLERİ PAZ. A.Ş
 
Mersin ili, Silifke ilçesi, Akdere Mahallesi, Dana Adası Mevkii açıklarında, 1.potansiyel su ürünleri yetiştirme alanında MM Marin 10 Nolu Tesis yine 101 bin 250 metrekare alan deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır. Proje konusu MM Marin 10 Nolu Tesis de 101 bin 250 metrekare alan olmak üzere polietilen kafeslerde alanda 2.000 ton/yıl kapasite ile balık yetiştirilmesi planlanmaktadır.

Son olarak Süleyman Yıldızhan tarafından Mersin ili, Silifke ilçesi, Akdere Mahallesi, Dana adası Mevkii açıklarında, Süleyman Yıldızhan 5 Nolu Tesis yine 101 bin 250 metrekare deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde 1.900 ton/yıl kapasite ile çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır. 

NURDANE KARAKUŞ

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız,
Sıradaki Haber TOROSLAR’DA 20 YILDIR YAPILAN ZAFER YÜRÜYÜŞÜNE BU YIL İZİN ÇIKMADI