Avrupa’da tekstil sektörü nefesini tutmuş vaziyette.
ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü 180 derecelik bir dönüş ile Çin hariç karşılıklı gümrük vergilerinde 90 günlük bir duraklama olacağını söyledi.
Gümrük vergilerinin uygulanması halinde, AB’den ABD’ye giren ürünlerin yüzde 20’lik bir ek vergiye tabi olacağı belirtildi.
Belirsizliğin hüküm sürdüğü dönemde Euronews, tekstil sektörünün nabzını tuttu.
Avrupa Hazır Giyim ve Tekstil Konfederasyonu Genel Müdürü Vantyghem şu açıklamalarda bulundu:
“Avrupa’nın (ABD’ye) tekstil ve giyim ihracatı yılda yaklaşık 7.5 milyar euroyu temsil ediyor. Eğer Bay Trump yüzde 20’lik ek vergiyi sürdürürse, bu 1.5 milyar euroluk gümrük vergisi anlamına gelir.”
Avrupa’da tekstil endüstrisinin öncüleri olan Fransa, İtalya ve Portekiz’in bu sektörde en çok etkilenecek Avrupa ülkeleri olması muhtemel bir durum.
Haute-couture olarak adlandırılan moda terimi karşılığı ise yüksek dikiş olan bu tarzın özellikle ağır darbe alması beklenmekte.
Ancak bazı müşterilerin sınıfın en iyisi olduklarını iddia ettikleri için ekstra bir maliyet ödemeye hazır olacakları düşünülmekte.
Durumun daha vahim olan tarafı ise;
Asya ülkelerinde Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç edilemeyen tekstil ürünlerinin Avrupa’ya yönlendirilmesi konuşulmakta.
Dirk Vantyghem, şu sözleri ekleyerek açıklamasına devam etti:
“Çin, Kamboçya ve Vietnam’da bu gümrük duvarı oluşturulursa, Avrupa pazarlarına daha fazla Asya yapımı giysi arzı olacaktır. Yani dolaylı etki, Amerikan pazarlarında yüzde 20 gümrük vergisi ödemenin doğrudan sonucundan bile daha büyük olabilir.”
Sonuç olarak Vantyghem, fiyatlar üzerinde herhangi bir etki beklemekle beraber, Avrupalı üreticiler üzerinde baskı yaratabilecek bir kapasite sorunu öngörmekte.