Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından tamamlanan Eğitim Parkuru Yapım İşi için 2024 yılında 1 milyon 740 bin TL harcandığını söyleyerek, “Mersin İl Afet Müdahale Planı (TAMP Mersin) kapsamında, 23 Afet Grubu ve İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerinin katılımıyla 6 ilçede (Yenişehir, Toroslar, Akdeniz, Mezitli, Tarsus, Çamlıyayla) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının katılmasını uygun gördüğü illerin ve ilgili kurumlarda görevli personellerin katılımıyla 12 Eylül 2024 tarihinde “Deprem” konulu Bölgesel Saha Tatbikatı yapılmıştır. 2024 yılında Arama Kurtarma Ekibi tarafından 50 adet olaya müdahale edilmiştir. 229 bin 977 kişiye Afet Farkındalık Eğitimi verilmiştir. 5902 sayılı Afet ve Acil Durumlar ile Sivil Savunmaya İlişkin Hizmetleri Kanunu kapsamında 38 vatandaşımıza toplamda 1 milyon 254 bin TL acil yardım yapılmıştır. İlimizde 31’i tamamlanmış, 14’ü devam etmekte, 2’sinin inşaatına başlaması beklenmekte ve 55´i etüt proje aşamasında olan toplam 102 adet afet konutu ve etüt projede bulunan 12 adet ahır bulunmaktadır. 2024 yılı içerisinde İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı’nın genel koordinasyonunda Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, AFAD Başkanlığı, Katar Yardım Fonu ve STK’lar tarafından Mersin Valiliği İl AFAD Müdürlüğü koordinesinde Mersin Limanından Filistin’e 36 bin 620 ton, Mısır’a 2 bin 960 ton, Sudan’a 4 bin 270 ton, Somali’ye 2 bin 722 ton insani yardım malzemesi gönderilmiştir.” dedi.
“Mersin 11. büyük il”
Mersin’in 2023 yılı TÜİK verilerine göre 1 milyon 938 bin 389 nüfus ile Türkiye’nin 11. büyük il olduğunu belirten Pehlivan, “Yeni Konsept Nüfus Müdürlüğü çalışmaları kapsamında 2024 yılı içerisinde Anamur İlçe Nüfus Müdürlüğünün dönüşümü tamamlanarak 1 milyon 612 bin TL harcama yapılmış olup Mersin İl Nüfus ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinin Konsept Nüfus Müdürlüğü dönüşümleri tamamlanmıştır. 2024 yılında 223 bin 117 adet yeni kimlik kartı başvurusu sonuçlandırılmış, 143 bin 752 adet sürücü belgesi, 73 bin 355 adet pasaport başvurusu sonuçlandırılmış olup Mersin geneli T.C. Kimlik Kartı Alanların oranı yüzde 96 ‘ya ulaşmıştır. 2024 yılında Vatandaşlık başvurusu için yapılmış 418 müracaatın 36’sı kabul edilmiş, 3’ü reddedilmiş, 379’unun işlemi devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
“65 adet kamu yararına çalışma statüsüne sahip dernek bulunuyor”
Pehlivan şöyle devam etti;
“31 Aralık 2024 tarihi itibari ile İlimizde, 11 adet federasyon, 138 dernek şubesi, 1.554 dernek merkezi, 298 dernek temsilciliği, 1 yabancı temsilcilik faaliyette bulunmaktadır. 2024 yılı içerisinde; 125 dernek kurulmuş ve 123 derneğin feshi gerçekleştirilmiştir. İlimizde 1 adet dernek merkezi ve 64 adet dernek şubesi olmak üzere toplam 65 adet kamu yararına çalışma statüsüne sahip dernek faaliyette bulunmaktadır. Yıl içerisinde faaliyet göstermekte olan 629 derneğin denetimi gerçekleştirilmiştir. İlimizde 12 Dernek PRODES üzerinden proje başvurusunda bulunmuş ve 5 derneğin proje başvurusu İçişleri Bakanlığınca olumlu kabul edilerek desteklenmiştir. Proje desteği almaya hak kazanan derneklere Bakanlığımızca 968 bin TL hibe sağlanmıştır. Kamu/STK iş birliği kapsamında 59 derneğe yerleşim yerinde ziyaret edilerek rehberlik hizmeti verilmiştir. (42 adeti 4 merkez ilçede, 17 adeti 9 dış ilçede olmak üzere) Yıl içerisinde il genelinde 47 adet yardım toplama başvurusunda bulunulmuş, 38’i olumlu 9’u olumsuz değerlendirilmiştir. İlimizde risk kategorisinde değerlendirilen 13 adet orta risk, 1 adet yüksek risk grubunda yer aldığı bildirilen 14 adet derneğe, 07.03.2024 tarihinde Valiliğimiz Toplantı Salonunda, Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadelede Sivil Toplum Kuruluşlarının Yeri, Önemi ve Alınması Gereken Tedbirler konusunda bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.”
“İstihdam sayısının 27 binden 35 bin kişiye yükselmesi hedefleniyor”
2024 yılı içerisinde, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi 4. Bölge Genişleme Alanında toplam 45 parsel yer aldığını bildiren Pehlivan, “Bu parsellerin 44’ü tahsis edilmiştir. Firmaların faaliyete geçmesiyle istihdam sayısının 27 binden 35 bin kişiye yükselmesi hedeflenmektedir. 1. OSB’de toplamda 760 m² kapalı alana sahip sosyal tesis alanı çalışmaları başlamıştır. Yaklaşık 2 bin 85 ton asfalt onarım imalatı, 600 m² kilitli parke imalatı yapılmıştır. 260 hektarlık 5. Bölge Genişleme Alanı yer tespiti çalışmaları tamamlanmıştır. 112 Acil Servis Hizmet Binası inşaatı tamamlanmıştır. 1. Bölge ADM-1 ile TR-1 arası havai hatları yer altına alınmıştır. Silifke Organize Sanayi Bölgesi’nde 2024 yılı içerisinde; 56 parselin tahsisi yapılmış, 53 parselde üretim yapılmakta, 1 parsel inşaat çalışmaları devam etmekte ve 2 parsel de proje aşamasındadır. Silifke OSB Yönetim Kurulunun 2022/93 sayılı kararı ile Silifke OSB Revizyonu İmar Planı Değişikliği onaylanmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir. Genel Müdürlük İmar Komisyonunun aldığı kararda imar değişikliğinin uygun oluğu bildirilmiştir. Revizyon sonrası oluşan 4 parselden 2’sinin tahsis işlemi gerçekleşmiştir. Silifke ilçesi Bolacalıkoyuncu mahallesi sınırları içerisinde orman arazisi vasfında olan 65,5 ha.’lık alanın “Genişleme Alanı” olması için çalışmalar devam etmektedir. 2023 yılında başlanan ve 2024 yılında devam eden Silifke Organize Sanayi Bölgesi içerisinde zamanla bozulan ve yapılması gereken parsel ulaşım yollarının yapımı kapsamında OSB sınırları içerisinde bulunan tüm ara cadde ve sokaklara parke taş döşeme işlemi başlatılmış olup %90 seviyede tamamlanmıştır. Çalışmalar devam etmektedir.”
“Yer altı suyu kullanımı için bir adet sondaj kuyusu açtırıldı”
“Silifke Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan 1. Cadde ve 3. Caddelere ait toplam 2 bin 300 metre yolun asfaltlama çalışmaları tamamlanmıştır. Silifke OSB sınırları içerisinde bulunan firmaların su ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yer altı suyu kullanımı için bir adet sondaj kuyusu açtırılmıştır. Organize Sanayi Bölgesinde güvenliğin sağlaması giriş çıkışın kontrol altına alınması hırsızlık olaylarının önüne geçilebilmesi için Kuzey Nizamiye Kapısı yapım işine başlanmıştır. Silifke Organize Sanayi Bölgemizde güvenliğin sağlanabilmesi için OSB Sınırlarının tel çit yapım çalışmalarına başlanmıştır. OSB bölgemizde Otomatik sayaç okuma sistemi (OSOS) sistemine geçilmiştir. Mevcut su ishale hattında revizyon çalışmaları devam etmektedir. Elektrik bakım onarım çalışmalarımız devam etmektedir. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 530 ha alana sahip, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Mersin Uluslararası Limana 44 km, Serbest Bölgeye 40 km, Çukurova Bölgesel Havalimanına 25 km, Yenice Lojistik Merkeze 18 km ve Otoyola sınır bölgede yer almaktadır. 2024 yılı içerisinde; OSB’nin 530 ha alana ait onaylı imar planı içerisinde yer alan tüm parsellerin kamulaştırılması için 166,9 milyon TL kamulaştırma bedeli ödenmiştir. Tespit ve tescil davası açılan toplam 216 kadastro parselinden 189 parselin mülkiyeti OSB’ye geçmiş ve 27 parselin kamulaştırma işlemleri devam etmektedir. OSB’nin onaylı kısmi parselasyon planı sonucuna göre 180 parselden 89 parsel tahsis edilmiş, 91 parselin tahsis işlemleri devam etmektedir. Tahsis edilen 89 parselden 24 parsele yapı ruhsatı, 6 parsele yapı kullanma izin belgesi ve 3 parsele işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmiştir. Atıksu, yağmur suyu toplama hattı, yol ve kazı dolgu işleri tamamlanmıştır. 531 metre uzunluğundaki sepetçiler deresi menfez yapım işi tamamlanmıştır.”
“2 adet 5 bin m³ kapasiteli betonarme su deposu yapım işi tamamlandı”
“Sağlıklı DM arası ENH yapım işi tamamlanmıştır. DSİ tarafından ihale edilen bin 100 metre uzunluğunda dere ıslahı yapım işi tamamlanmış olup kalan kısmı ihale edilmiş ve yapımı devam etmektedir. Terfi hattı, terfi merkezi ve 2 adet 5 bin m³ kapasiteli betonarme su deposu yapım işi tamamlanmıştır. Elektrik dağıtım merkezleri ve Scada yapım işi kapsamında hücre temini ve montaj işi tamamlanmıştır. Yol ve altyapı dağıtım şebekeleri yapım işi tamamlanmıştır. 2 adet 5 bin m³ kapasiteli betonarme su deposu izolasyon yapım işi tamamlanmıştır. Sathi kaplama yapım işi tamamlanmıştır. OSB alanının tamamının led armatürlü direkler ile aydınlatılması yapım işi tamamlanmıştır. İçme suyu arıtma tesisi yapım işi tamamlanmıştır. İçme suyu tesis binası, depo ile yol arası istinat duvarı ve terfi merkezi çevre düzenleme yapım işi tamamlanmıştır. OSB’nin doğalgaz ihtiyacının karşılanması amacıyla AKSA Çukurova Doğalgaz Dağıtım A.Ş. yetkilendirilmiş ve doğalgaz hattı yapım işi devam etmektedir. OSB’nin elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için TEİAŞ genel müdürlüğünce yapımı devam eden Tarsus OSB 400 kVa şalt merkezi tamamlanıncaya kadar mobil santral tahsis edilmiş ve katılımcılara enerji verilmeye başlanmıştır. Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü’nce ihale edilen ve OSB’nin güzergahında yer alan yaklaşık bin 600 metrelik duble yol yapım işi tamamlanma aşamasına gelmiştir. Yaklaşık 317 ha genişleme alanı yer seçimi gerçekleştirilmiş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca kamu yararı kararı alınmış ve alınan kamu yararı kararı nihai olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nca onaylanmış olup iş ve işlemler devam etmektedir. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi tamamlandığında 15 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir.”
“Mut OSB altyapı yapım aşamasında”
“Mut OSB altyapı yapım aşamasındadır. Sanayicilere parsel tahsis işlemleri başlamış olup bin 500 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB’de altyapı çalışmaları devam etmektedir. İlave alanımızın içerisinde olan tüm parsellerin tapusu OSB’ye geçmiş ve tescil süreçleri tamamlanmıştır. İlave alan sonrası hazırlanan Revizyon İmar Planı ve Parselasyon Planı onaylanmıştır. 2023 yılı Nisan ayı itibariyle arsa tahsislerine başlanmıştır, 5 katılımcıya yapı ruhsatı verilmiştir. Devam eden talepler dikkate alınarak yaklaşık 125 ha daha alan için yer seçim süreci başlatılmıştır. İlave Alan Yer Seçim Komisyon Toplantısı 9 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirilmiş olup yer seçim süreci devam etmektedir. TÜİOSB’de ilave alan ile birlikte 10.000 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. Mersin Erdemli OSB kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Anamur Organize Sanayi Bölgesi; Kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. İmar Planlarına esas Jeolojik Etüt Raporu hazırlatılarak onaylatılmış olup İmar planlarının hazırlanması yüklenici firma tarafından devam etmektedir. Gıda İhtisas OSB olarak kurulmuş olup 29.09.2023 tarih ve 2023/14 sayılı Müteşebbis Heyet Kararı ve 12.02.2024 tarih ve 5464690 sayılı Makam Oluru ile Karma OSB statüsüne geçilmiştir.”