Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

VİRANE TARİHİ KARAKOL RESTORASYON KAPSAMINA ALINIYOR

Ziraat Mühendisi Mehmet Ünver,
Ziraat Mühendisi Mehmet Ünver, Silifke Atatürk Gazi Çiftliği’nin yakınında bulunan restore edilen okul binası ile hemen yakınındaki yıkık virane yapıya dikkat çekti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk mübadele döneminde Selanik’ten gelen göçmenlere Göksu Deltası’nda bir çiftlik kurduğunu hatırlatan Ünver, “Atatürk bu çiftliği çok önemsiyordu. Resmi ziyaretlerinin dışında zaman zaman Gazi Çiftliği’ne gelerek burada vakit geçirdiğini bir büyüğümden dinlemiştim. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri ilk olarak Tekir Gazi Çiftliği’nde Atatürk tarafından kurulmuştur. Hatta ilk üyesi Atatürk’tür. Burası Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Atayurt Mahallesi’ndedir. Atatürk’ün traktör üzerindeki fotoğrafının Gazi Çiftliği’nde çektirdiği bilinir. O dönemde Selanik’ten gelen göçmenler buraya yerleşmiş ve sonraki zamanlarda buradaki vatandaşların eğitimi için okul yapılmış, asayişi için karakol yapılmıştır. 1990’lı yılların başlarına kadar eğitim veren okul Tekir Köyü belediyelik olduktan sonra kapanmıştır.” bilgilerini verdi.
“Okulun yeni halini ve hizmetini düzenlediğim bir gezi organizasyonunda izlemiştim”
Bir süre yıkık ve virane bir şekilde kaderine terk edildiğini söyleyen Ünver, “Sonra Silifke Kaymakamlığı ve Atayurt Belediyesi işbirliği ile restorasyonu yapıldı. Birkaç yıl boş bekledi. Sonraki yıllarda Silifke Kaymakamlığı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokolle, “Atatürk Tekir Çiftliği” olarak işlevsel hale geldi. İzlediğim kadarıyla burada Büyükşehir ile Mersin’den Kadın Kooperatifi birlikte ortak çalışmalar yapıyor. Okulun çok yakınında bir karakol binası bulunuyor. Arabayı durdurdum içini dışını gezdim. Fotoğrafladım. Çocukluğum oralarda geçtiği için maziye doğru yolculuğa başladım. Arkadaşlarımla virane okulun ve karakolun bahçesinde top oynardık. Uzun uzun palmiyelerden dökülen küçük siyah meyvelerin siyah kabuklarını yerdik. Hatıralarım bir bir gözümde canlandı. Okulun yeni halini ve hizmetini düzenlediğim bir gezi organizasyonunda izlemiştim. Hizmetini çok beğendim. Bahçesindeki traktöre binip fotoğraf çektirmiştim. Tam da köydeki yaşama destek verecek şekilde hizmet ediyor. Kadınlar çocuklar sahip çıkıyorlar. İçimden keşke bizim zamanımızda da böyle aktif olsaydı dedim. Ne güzel imkanlara sahip olurduk diye söylendim. Sonra karakolun içerisindeki odalara tek tek baktım. Vay be buralarda ne hikayeler dönmüştür? diye sordum kendi kendime. Acaba nezarethane neresidir? Komutanın odası? Askerlerin odası? Yatakhane de var mıydı acaba? Diye sorarken bu saydıklarımın hangisi sığar ki 5-6 odalık karakola diye düşündüm.” şeklinde konuştu.
“Neden atıl halde kalmış?”
Etrafında seralar, yakınında derme çatma bir ev bulunduğunu ifade eden Ünver, “Bahçesinde yer yer dökülen molozlar. Halbuki az ilerisindeki okul binası ne kadar güzel hizmetler verirken burası ‘Neden atıl halde kalmıştır?’ diye sorgulamaya başladım. Burası da restore edilse binası turizme açılsa veya orada tarım yapan ailelerin çocukları için kreş açılsa bahçesinde peyzaj düzenlemesi yapılsa çocuklar için etkinlik alanı olsa mesela. Ne kadar güzel olur diye düşündüm. Sonra televizyon programına aldığım konuklarımızdan birisi Silifke Gazi Çiftliği’ndeki vatandaşların bazı mağduriyetleri var. Kamulaştırmadan kaynaklanan vatandaşların bu mağduriyetlerinin çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Bunları duyunca şaşırdım. Nasıl bir mağduriyet olabilirdi ki? Hangi kurum tarafından ne için kamulaştırma yapılıyordu?”

“Vatandaşlarımızda mağduriyet meydana getirdi”Olayın aslını Atayurt Mahallesi Muhtar’ından öğrenebileceğini belirten Ünver, “Atayurt Mahallesi Muhtarı Şükrü Sezer’i aradım. Muhtara Gazi Çiftliği ile ilgili duydukları anlattım. Konuyu bir de kendisinden dinlemek istediğimi söyledim. Sezer şöyle dedi;

“Mersin Büyükşehir Belediyesi Gazi Çiftliği’nde yapacağı Örnek Köy Projesi kapsamında kamulaştırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Vatandaşlar kamulaştırma sürecindeki arsa fiyatlarının düşük olmasından ve sadece arsa bedeli üzerinden işleme tabi tutulmasından dolayı rahatsızlık duyuyor. Arsa üzerindeki bina ve yapıların bedele tabi olmaması vatandaşlarımızda mağduriyet meydana getirmiştir. Bu nedenle konu mahkemelik olmuştur.”

“Karakol kamulaştırmanın içerisinde görünüyor”

“Kamulaştırmanın çapı ne kadar alanı kapsıyor ve Karakolda bu kamulaştırmanın içerisine dahil mi?” sorularına yanıt veren Muhtar Şükrü Sezer’in, “Çapı bellidir ama ben şu an bir şey diyemem. Karakol kamulaştırmanın içerisinde görünüyor.” cevabını verdiğini aktaran Ünver, “Normalde benim amacım Karakolun mevcut durumunu sizlere aktarmaktı. Lakin bunu niyetime aldıktan sonra tesadüfen karşılaştığım ve Atayurt Mahallesi Muhtarı Şükrü Sezer’den öğrendiğim bilgiler neticesinde ortaya çıkan tablo böyle oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Gazi Çiftliği’nde planladığı Örnek Köy Projesi ve bu kapsamda karakolunda restorasyona girecek olması sevindirici. Fakat bölge vatandaşlarının mağduriyetler yaşaması üzücüdür. Süreci ilgiyle ve yakından takip edeceğim. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine verdiği katkılardan dolayı Atayurt Mahalle Muhtarı Sayın Şükrü Sezer’e çok teşekkür ediyorum. Memleketimde hep güzel şeylerin olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.