Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘BİZİM İÇİN EZİYET YÖNETMELİĞİ’

“Sayın Maliye Bakanı, bizler üzerimizdeki vergi yükünü adil bir şekilde dağıtıp gerekli düzenlemeler yapılmasını talep etik. Sizler bizlerin üzerindeki vergi yükünü artırarak bu yükü taşınmaz hale getirdiniz!”

“Sayın Maliye Bakanı, bizler
Sağlık emekçileri ülke genelinde ‘Vergide adalet’ eylemlerinin 32’inci haftasında Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği yerine hazırlanan ve hekimlerin ‘Eziyet yönetmeliği’ dediği yeni yönetmelik taslağını protesto ettiler. Bir de basın açıklaması gerçekleştiren, Mersin Sağlık Örgütleri; Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen temsilcileri İl Sağlık Müdürlüğü önünde yer aldılar.
“Sizin göreviniz ülkeyi zenginleştirmek ve adil bir şekilde pay etmek”
Burada sağlık örgütleri adına basın açıklamasını okuyan Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Haydar Karakoyun, “Vergi de adalet dedik ama dediğimizi yanlış anlamışlar. yüzde35 lerdeki vergi kesintisi düşürülülsün dedik yine yanlış anlamışlar. Halkımızı ve bizleri ezdirmeyecek adil bir gelir vergisi düzenleyin dedik yine yanlış anlamışlar. Sayın Maliye Bakanı, bizler üzerimizdeki vergi yükünü adil bir şekilde dağıtıp gerekli düzenlemeler yapılmasını talep ederken, sizler bizlerin üzerindeki vergi yükünü artırarak bu yükü taşınmaz hale getirdiniz. Merak ediyorum Sayın Bakanım, biz bordro mahkumlarını ve düşük kazançlı halkımızı ezmeye ant mı içtiniz? Sizler bizlerin insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamasını istemiyor musunuz? Eğer istiyorsanız dolaylı veya dolaysız vergilerin yükünü neden azaltmıyorsunuz? Sayın bakanım, işinizi layığı ile yapın ki bizler ve halkımız bu ağır vergi yüklerinden kurtulsun. İnatla ve hala zenginlerin vergilerini ya düşüyor ya siliyorsunuz, bizleri de kaldıramayacağı ağırlıkta vergilere mahkum ediyorsunuz. Sayın Maliye Bakanım sizin göreviniz ülkeyi zenginleştirmek ve bu zenginliği eşit ve adil bir şekilde pay etmek, vergide adaleti sağlamaktır.” dedi.
“Bir çoğumuz  sağlığımızı yitirmiş durumdayız!”
“Maliye Bakanımız payını alır da en sevdiğimiz sağlık bakanımıza düşen payını vermez miyiz?” diyen Karakoyun, “Tabii ki vereceğiz. Sayın sağlık Bakanı yıllardır çıkarttığınız yönetmeliklerle daima biz aile hekimleri ve Aile sağlığı çalışanı ebe hemşirelere zulmünüzü artırdınız, işimizi zorlaştırdınız, bizleri iş yükü altında ezdirdiniz. Ama bu son yaptığınız zulüm yönetmeliği ile zulüm açısından en zirve noktaya ulaştırdınız. Mesleğimizi değersizleştiririp insanlık onuruna yakışmayacak şartları önümüze sunarak ya sıtma ya ölüm dediniz. Aile hekimliği nde çalışan Hekimlerimiz, ebelerimiz ve hemşerilerimiz, ağır iş yükünden bıkmış durumdadır. Bir çoğumuz sağlığımızı yitirmiş durumdayız. Sayın bakanım yaptığınız bir toplantıda bu yönetmeliği sekiz yıl önce hazırladığınız, bakanlığa beş defa sunduğunuzu fakat kabul edilmediğini söylemişsiniz. Soruyorum size, biz aile hekimliğinde çalışan hekim, hemşire ve ebelere kininiz mi var ki böyle bir zulüm yönetmeliğini çıkartmak için inat ediyorsunuz? Hasta olmadığı için veya herhangi bir ihtiyacı olmadığı için aile sağlığı merkezine başvurmayan vatandaşlardan dolayı bizleri cezalandırıyor ve maaşlarımızdan kesiyorsunuz Çocuğunu aşıya veya topuk kanına getirmeyen aileden dolayı yine bizleri cezalandırıyor ve yine bizim ücretlerimizi kesiyorsunuz.” şeklinde konuştu.
“Ankara’ya geliyoruz”
Burada sağlık örgütleri adına basın açıklamasını okuyan Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Haydar Karakoyun, “Hekimlerimiz hastasını iyileştirmek için antibiyotik mide ilacı veya ağrı kesici gibi ilaç yazdığı zaman yine bize ceza kesiyorsunuz. Hastanelere başvuran hastalardan dolayı yine biz aile hekimleri suçlanıyor cezalandırılıyor ve yine maaş kesintisine uğratıyorsunuz. Gebeliğin olduğu halde aile sağlığı merkezine bildirmedirmeyen vatandaşlardan dolayı yine bizler suçlanıyor ve yine bizim hak edişlerlerimizi kesiyorsunuz. Bizleri memnuniyet puanlarına ve yıldızlama yöntemleriyle puanlamalara tabi tutarak mesleğimizi değersizleştiriyorsunuz. Bizler kurye değiliz, Bizler esnaf değiliz, bizleri puanlama yöntemine tabi tutmanız meslek onurumuzu ayaklar altına almaktadır. İş güvencesini elinden alıp ,istediğiniz an sözleşmeyi iptal edebileceğiniz yetkileri elinize alıyorsunuz. Sizi uyarıyoruz; çıkartacağınız bu yönetmelik ile aile hekimliği sistemini yok ediyor, toplumumuzun koruyucu sağlık hizmetlerini tehlikeye atıyorsunuz. Sayın bakanım tek taraflı sözleşmeniz kabul edilemez. Bizleri iş güvencemizden mahrum edemezsiniz. Bizler asla diz çökmedik ve çökmeyeceğiz. Kölelik sistemine dahil olmayacagiz. Bizler onurlu insanlarız. Onurumuz ile acı çekeriz fakat diz çökmeyiz. Sayın bakanım geliyoruz, Ankara’ya geliyoruz, gümbür gümbür geliyoruz. 19 Ekim’de Anıttepe Meydanı’nda Ankara’da olacağız. Buyrun sayın bakanım sizleri de davet ediyoruz. Buyrun sizler de gelin, gelin ki aile sağlığı çalışan arkadaşlarımızın sesini dinleyin. Bu ses onurun sesi olacak, bu ses zulme karşı bir ses olacak.” ifadelerini kullandı.
“Bizlerin ezilmesini ve aşağılanmasını asla kabul etmeyeceğiz”
Karakoyun şöyle devam etti;
“Sayın bakanım yine demişsiniz ki ne mutlu sağlıkta şiddet azaldı, azaldığını görmek bizi mutlu ediyor, bu şiddet Avrupa’da da oluyor…. Sayın bakanım sanırsam siz haber bültenlerini zamanınız olmadığı için dinleyemiyorsunuz. Çünkü sağlıkta şiddetin olmadığı hiçbir gün yok, her gün bir kaç ilimizde şiddet haberleri duyulmaktadır. Ayrıca kötü örnek örnek oluşturmaz sayın bakanım. Başka ülkelerde de şiddet oluyor diyerek ülkemizde yapılan sağlıkta terör olaylarını önemsenmeyecek bir olay olarak göstermek çok yanlış. Şiddete karşı yasalarınızın yeterliğinden bahsetmişsiniz, öyle ise neden Şiddet gün geçtikçe artmaktadır sayın bakanım? Şiddet, sadece kendini bilmez vatandaşlardan gelmiyor. Maalesef bizi yönetenlerin çıkartmış olduğu yönetmeliklerle, bizlere yüklenen yükün kat ve kat artırılarak, onur kırıcı, haysiyet ezici yöntem ve uygulamaları getirerek psikolojik şiddet oluşturmaktadır. Son yıllarda artan iş yükünden, psikolojik baskılardan yapılan hukuksuz soruşturmalardan, görevimiz olmadığı halde yapılmaya zorlandığımız angaryalardan sağlık çalışanlarımızın çoğu artık sağlığın yitirmiş durumda. Sayın bakanım hazırladığınız taslak yönetmeliğinde var olan Sigma sembolü ile hazırladığınız ve sizin deyiminizle ‘sizler anlamayasınız diye çıkarttım bunu’ dediğiniz bu sihirli formülün amacı nedir? Bu formül sağlık sisteminin hangi sorununu çözecek? Bu formül toplumun birinci basamaktaki hangi derdine ilaç olacak? Evet sayın bakanım ,çıkartmaya hazırlandığınız bu yönetmelik biz çalışanlar için çöp niteliğindedir. Çöpler çöpe atılacaktır. Zülüm Yönetmeliğiniz tutmayacak, formülünününüz tutmayacak, zulmünüz tutmayacak, onurlu mücadelemize hak mücadelemize daima devam edeceğiz. Bizlerin ezilmesini ve aşağılanmasını asla kabul etmeyecegiz.
Sayın Maliye Bakanı ve Sayın Sağlık Bakanı artık duyun, artık görün ülkemizin, bizim, vatandaşların ve sağlık sisteminin geldiği noktayı görün. Sağlıkta dönüşüm dediğiniz proje sağlıkta çöküşe yol açtı. Sağlık sistemini ayakta tutan temel taşlarından birisi olan, birinci basamak çalışanları yani bizleri yok sayamazsınız… Derhâl vergide adaleti sağlayacak düzenlemeyi yapın. Acil olarak sağlıkta şiddet yasasını çıkartıp, elinizde bulunan çöp niteliğindeki zülüm yönetmeliğini çöpe atın. Unutmayalım ki ‘Esaret ancak cesaret ile yok edilir’… Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”