Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SOHBET KÖŞESİ: TÜRKİYE’DEN KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİNE GİDEN BARIŞ SUYU…

2011 yılında; Kuzey Kıbrıs

2011 yılında; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 50 yıllık içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayacak şekilde borularla deniz dibinden su götürülebilmesi için Mersin’in Anamur İlçesinden Anamur Alaköprü barajının temeli atılmıştı.
Temel atma törenine o dönemde başbakan iken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı sayın Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı sayın İrsen Küçük, Başbakan yardımcısı sayın Cemil Çiçek, Kültür bakanı sayın Ertuğrul Günay, Çevre bakanı sayın Veysel Eroğlu, civar illerin Valileri, İlçe kaymakamları ve 10 binlerce vatandaş katılmıştı.
Anamurdan giden 75 milyon metreküp su KKTC’de Güzelyalı bölgesine dağıtılacak, ayrıca 26,5 milyon metreküp su Geçitköy barajında toplanacaktı.
48 ayda tamamlanması gereken proje tamamlanmış ve açılış töreni yapılmıştı.
KKTC’nin içme ve sulama suyu hacmine önemli katkı sağlayan projede 78 kilometrelik HDPE boru hattıyla yılda 75 milyon metreküp su taşımaktadır.
Suyun 15 milyon metreküpü içme suyu amaçlı geriye kalan 60 milyon metreküp ise sulama suyu olarak kullanılmaktadır.
Anamur Alaköprü barajı tamamlanmış, su toplamış, Göl hacmi dolu iken 750 milyon metreküp su barındırmakta ve 13 yıldır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Geçitköy barajına su taşınmaktadır..
Dragon çayı’nın yüz yıllık ortalamada saniyede akışı minimum 2.4 metreküp, maksimum 460 metreküptür.
Biriken suyun % 10’u KKTC’ne verilmiş, % 90’ı Anamur’un ihtiyacı için kullanılmaktadır.
Şu anda Anamur Sulama Birliğinin suladığı saha bürüt 30 bin hektarken, baraj sayesinde en az 30 bin hektarlık bir alanın daha sulanmış böylece 60 bin hektarlık alan sulu tarıma hazır hale getirilmiştir.
Baraj’dan ayrı olarak Dragon çayı üzerinde Çukur keşlik mevkiinde Otluca 1 ve Otluca 2 Hidroelektrik santralı (HES)’ nın bitirilmesiyle 42 megavat gücünde elektrik üretilmesi sağlanmıştır.
Alaköprü barajında toplanan su üzerinde ayrıca yeni bir (HES) Hidroelektrik Santralı kurulmuş ve Otluca 1,Otluca 2 hidroelektrik santralleriyle birleştirilerek Anamur dışarıdan elektrik alımı yerine dışarıya elektrik verebilecek durumu getirilmiştir.
Yapılan yeni düzenlemelerle Baraj sayesinde Anamur’un içme suyu problemi de tamamen ortadan kalkmıştır.
Barajda toplanacak ihtiyaç fazlası su, komşu ilçe Bozyazı’nın da sulama suyu problemine çare olacaktır.
Neden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti?
Niçin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine Türkiye’den su verilmektedir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 2005 yılında içme suyu açığı: 8.4 milyon metreküptü.
2035 yılında ise tahmini açık: 31.78 milyon metreküp olacak…
Bu açığı kapatmak için Kıbrıs’a Barış suyu projesiyle sağlanan su miktarı yılda 75 milyon metreküp olacak…
Niye Kıbrıs?
Bir zamanlar Türklük dünyasının kendi toprakları içinde göl haline getirdiği Akdeniz’in kuzeydoğusunda yer alan Kıbrıs adası 9283 kilometre karelik bir alanı kaplamaktadır.
Kıbrıs adasının 3355 kilometrekarelik Kuzey bölümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur.
Kıbrıs adası, jeopolitik ve stratejik konumu nedeniyle doğu Akdeniz’de bir kilit noktası durumundadır.
Ada; Ortadoğu ve doğu Akdeniz’i, Süveyş kanalını, bu bölgeden geçen bütün deniz ve hava yollarını, Kızıl Deniz ile Pers körfezinin tamamını kontrol edebilecek bir stratejik konumdadır.
Kıbrıs; Anamur’a 40,Yunanistan’a ise 1100 mil uzaklıktadır.
Kıbrıs’ta barışa ulaşmanın en kestirme yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ekonomik yönden kalkındırmaktır.
KKTC’nin ekonomik yönden kalkınmasına en büyük katkı Anamur Alaköprü barajında depolanacak suyun % 10’unun Kıbrıs’ta inşa edilecek olan Geçitköy barajına götürülmesi olacaktır.
Ekonomik yönden başkasına muhtaç olmayan mamur, kalkınmış, onurlu bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne her millet barış elini uzatma arzusunu duyacaktır.
Yunanistan ve Rum’lar bile…
Türkiye’nin Güneydoğu sahillerine yakınlığı, 1571 yılından 1878 yılına kadar tam 308 yıl salt ve saf Türk olarak kalması, birinci ve ikinci barış harekâtları, şu andaki konumu, adadaki Türk varlığı nedeniyle Kıbrıs; Türkiye’nin vazgeçemeyeceği bir Vatan parçasıdır.
Kıbrıs; Türkiye’nin ve Anadolu’nun doğal coğrafi uzantısı olmasının yanında adeta Türklüğün tescil ve tapusu olan tarihî-dini eser ve varlıklarıyla da bizimdir. Türk’tür. Türkiye’dir. Yavru Türkiye’dir. Yavru vatandır.
Peygamberimizin halası “HALA SULTAN” ın Kıbrıs’taki türbesi, adanın Türk ve Müslüman oluşunun tescil ve temsilidir.
Ada’nın en kuzey ucundaki Hz.Ömer Türbesi; Anadolu’nun en güney ucu olan Anamur burnu ile barış nöbetinde gibidir.
İskenderun ve Hatay’a uzanan Karpat Bölgesi adanın Anadolu’ya tutunan ve “Beni bırakma…”diyen eli gibidir.
Magosa’nın deniz sahili Maraş, Kahramanmaraş’ımızın adını bizden alan öz evladıdır.
Narinciye, hurma, muz bahçeleriyle Lefke ve Güzelyurt; Sadece her sabah, ve her akşam değil günün her saatinde Anamur’a selam durur, selam verir gibidir.
Sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki değil ada’nın her yanındaki camiler, türbeler, kaleler, köprü’ler, köşk’ler : “Ben Türk’üm, ben Müslüman’ım” diye dünyanın sağır kulağına her an canhıraş bir sesle seslenmektedir.
Birileri istemese de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gelişecek, serpilecek, güçlenecek, Türk kalacak ve Türklük dünyasındaki onurlu yerini alacaktır.
Bunun en belirgin örneği Anamur’dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine “BARIŞ SUYU” nun götürülmesidir..
Hoşça kalınız.