*Klasikleşen başlangıcımla yazıma başlıyorum.
*Bu şair arkadaşı yeni tanıyorum. Emekli bir bankacı.
*Biraz dünya ve ülke sorunlarından, özellikle de Suriye sorunlarından ve de koronavirüs konuşmalarından, Gazze’deki katliamdan, dövizin yükselmesinden, doğalgaz zamlarından, elektrik zamlarından, terör olaylarından özellikle de konuşulması hatta çok konuşulması gereken “ANDIMIZ ve KADIN CİNAYETLERİ ve de DOĞA KATLİAMLARINDAN” Belediye başkanlıklarını kim kazanacak düşüncelerinden birazcık uzak kalıp sakinleşmek için güzel ülkemizin herhangi bir köşesinde yaşayıp şiirleriyle ya da yazılarıyla, ülke edebiyatına katkılarıyla konuşan kültür insanlarından yılda 10-15 kişiyi arada bir bu köşeye taşımak istiyorum. Benim bu düşünceme saygı duyup yazılarımı gazetede yayınlayarak değer veren Mersin Gazetesi sahibi Sayın Selahiddin Akkuş’a ve yazılarımın düzenlemesini yapan Bilal Bakırdöven’e sonsuz teşekkürler ediyorum.
*Gelelim konumuza.
*Bu şair ve yazarların siyasi tarafları da kuşkusuz vardır. Ama bu köşeye sadece sanatlarını taşıyorum.
*Yazı ya da şiirleri hakkında okuyanları yönlendirmemek için yorum yapmıyorum. Herkes kendine göre yorumlasın istiyorum.
*Yazmama izin verdikleri için sonsuz teşekkürler ediyorum…
*Bu yazımda da konuğum. Mersin’den Hacı Bayram Arslantaş.
*Hacı Bayram Arslantaş: 1954 yılında Sivas’ın Çetinkaya’sında doğmuş.
Ben oraları karış karış görevli olarak gezdim.
*Şimdi ise Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür.
Bu kısa bilgiden sonra konumuza gelelim. Hacı Bayram Arslantaş:T.C.Ziraat Bankası’ında 34 yıl yurdumuzun çeşitli bölgelerinde çalışmış.2013 yılında emekli olmuş. Evli ve üç çocuk babası.
*”Ay Parçası” adını verdiği şiir kitabını okudum. Kitabın başlangıcı Hacı Bayram Arslantaş için övgülerle dolu. Evet, övgüyü yapanlar tanıdıkları ama yazılanları okuyunca merakım arttı. Çünkü hiçbir şiir kitabında bu kadar övgü-önsöz görmemiştim.
*Bu övgülerden kısa bölümleri buraya alacağım.
*Mustafa Doğan (MEŞYAD Bşk): -Geleneği olmayanın geleceği zordadır- diye başlamış.”Ay Parçası şiir kitabı onca yıllık tecrübe, yaşanmışlık, acı tatlı anıların kalemle vücut bulmuş haliydi” demiş.
*Cemal Yıldızer: (Em. Vali Yard.) Hacı Bayram Arslantaş’ın şairliğinin yanında, ” İnsana sahip çıkmak, insan yetiştirmek,düşenin elinden tutmak,çalıştığı yörelerde halka hizmeti üstün ahlak ve erdemleriyle, oluşmuş sağlam kişilik ve karakteriyle sarsılmadan yürümeyi yaşam ilkesi olarak kabul etmiş gönül insanı vasıflarına sahiptir” demiş.
*Aydın Ortabaşı: (Em. Deniz Kur. Alb)… Bayram Arslantaş aynı zamanda gerçek bir vatanseverdir…. Bayram Arslantaş’ın yazarlığı var. Onca gailenin içine bir sürü şiir sığdırmış.Şairliği ile ilgili fikir beyan etmek bizi aşar….” demiş.
*Seher Başel: (Türk Dili ve Edb.Öğr) “Bu kitap size Anadolu’nun kapılarını aralayacak.Okuduğunuz her satırda Ege’nin serin rüzgârlarını,Doğu Anadolu’nun kar soğuğunu, İç Anadolu’nun temmuz sıcağını derinden hissedeceksiniz.” demiş.
*Bekir Zorba: (Gazeteci-Yazar): ”İnsan doğup büyüdüğü topluma göre şekillenir. Toplumsallaşma ailede başlar ve halka giderek genişler. Kültür; toplumları şekillendiren önemli faktörlerdendir. Toplumun ana omurgasını da gelenekler oluşturur. Karşımda gücünü o geleneklerden alan Hacı Bayram Arslantaş duruyor” diyerek uzun bir övgü yazmış..
*AY PARÇASI kitabında 81 şiir var. 142 sayfa. Her şiirin hangi tarihte ve nerde hangi yazıldığı not düşülmüş.(Korkular şiiri hariç) 33 Şiir/Çetinkaya’da-11şiir/Ovacık’da-14 şiir/Umurbey’de-8 şiir /Afyonkarahisar’da-3 Şiir/Mersin’de-3 Şiir/Arıcak’da-6 Şiir/ Gemlik’de-1Şiir /Gözeler’de-1Şiir Kumla’da yazılmış. Kitaptaki şiirleri okuyunca Seher Başel:(Türk Dili ve Edb.Öğr)’in yazdıklarına katılmamak imkansız. Seher Hoca şöyle diyordu:”Bu kitap size Anadolu’nun kapılarını aralayacak. Okuduğunuz her satırda Ege’nin serin rüzgârlarını, Doğu Anadolu’nun kar soğuğunu, İç Anadolu’nun temmuz sıcağını derinden hissedeceksiniz”
Kitap da her konuda şiir var. Şiirleri okurken ben bunu yaşamıştım diyebilirsiniz. Şiirlerin altına yazılan tarihler kitabın yazıldığı dönemle bağlantısı kurmanıza yardımcı oluyor. Dizelerdeki yabancı kelimeler atılıp Türkçe kelimeler kullanılabilirdi. Önsöz yazan arkadaşlar bu konuya hiç girmemişler.
*Gelelim şiirlerine:
*Anadolu’m şiirinden: ”Dalgalanır üstünde ay yıldızlı bayrak/Her yanı şehit kanıyla sulanmış toprak/Şiirler yazılır adına yaprak yaprak/Yurdum, yuvam Anadolu’m.”
*-Dünya Hali Bu- şiirinden: Bir Veysel geldi geçti görmeyen gözüyle /Bir Yunus geldi geçti tatlı sözüyle/Bir Yusuf geldi geçti güzel yüzüyle /Ne geleni eksik olur ne de gideni.”
*Memleketinin futbol takımı için de şiir yazmış.
-Sivasspor –şiirinden: “Bıkmadım, usanmadım sana hep yıllarımı verdim/Ya, ya şa, şa üç yıldız Sivasspor çok yaşa dedim.”
*-Çetinkaya Sokakları-şiirinden: “…. …. ….”Havada uçuyor kuşlar/Boşuna akıyor yaşlar/Her sabah bir sefer başlar/Çetinkaya sokakları.”
*-Ben İlkbahar-şiirinden: “…..”Karlar erir/Sular akar derelerden/Tomurcuklar açar/Cıvıldaşır kuşlar/Çıkar böcekler yuvalarından.
*Bütün şiirlerini buraya almak imkânsız olduğu gibi bütün şiirlerinden örnek vermek de imkânsız.
*Benim ki tadımlık. Beğenen, isteyen böyle bir şair varmış diye araştırır.
*Zaten bu yazıları yazmaktaki amacım da bu.
*Sağlıklı uzun ömür ve daha nice kitaplar diliyorum.Hacı Bayram Arslantaş’a’
NOKTA:“Atatürk; diğer liderlerle mukayese kabul etmez. 20. asrın en büyük lideridir. Bir dahidir.”
Haydar Aliyev
Azerbaycan Cumhurbaşkanı