Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SOHBET KÖŞESİ: TASARIM MI TESADÜF MÜ? ALLAH’IN VARLIĞINI ANLAMAK VE DİNE İNANMAK (11 )

Yazı dizimizin ilk günkü

Yazı dizimizin ilk günkü bölümünde belirttiğim şekliyle Kâinatı yaratan ve evrendeki varlıkları idare eden Yüce Allah’ın varlığı münakaşa edilemeyecek şekilde akli ve nakli delillerle ispatlanmış durumdadır.
Değişik meslek dallarına mensup ilim adamları tarafından Allah’ın varlığı konusunda bazı akli deliller ortaya konmuştur.
Allah’ın varlığını anlamak için delil aramaya bile ihtiyaç yoktur.
Normal düşünebilen her insan Allah’ın varlığını aklıyla bulur ve Allah’ın varlığına inanır.
İlk yedi bölümde anlatmaya çalıştığım akli deliller sadece insanları uyarmaya ve insanlarda doğuştan var olan bilgileri geliştirmeye ve düzenlemeye yönelikti.
Sekizinci bölümde Allah’ın varlığını ve birliğini anlamak için o yüce yaratıcının Esma-i Hüsna’sına ( güzel isimlerine ) bakmanın bile yeterli olacağını belirtmiş ve Allah’ın 99 isminden bahsetmiştim..
Dokuzuncu bölümde Allah’ın VARLIĞI ile ilgili yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimden pek çok Ayeti Kerime örnekleri vermiştim.
Onuncu bölümse ise Allah’ın BİRLİĞİ ile ilgili yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimden ayet örnekleri vermiştim.
Bugünkü bölümde Cenab-u Allah’ın varlığına delil olan Sıfatlarından bahsedeceğim.
Yalnızca Allah’a mahsus olan zati sıfatlar toplam 6 tanedir. Subuti sıfatların sayısı ise 8’dir.
Allah’ın Zati ve Subuti Sıfatları Nelerdir ve Anlamları Nedir?
A – Allah’ın Zati Sıfatları:
1- Vücud: Zati sıfatların ilki olan Vücud, Arapçada varlık anlamına gelir. Allah’ın varlık nedeni yine kendisidir. Onun yokluğu hiçbir şekilde düşünülmez. Her şeye gücü yeten yüce Allah’ın varlığının bir başlangıcı yoktur.
Kuran’ı Kerim’in birçok ayetinde Allah’ın varlığı hakkında bilgiler verilir. O doğmamış ve doğurmamıştır. Bir cismi yoktur. Hiçbir şey ve hiç kimse ona benzemez.
Müslümanlar, Hz. Muhammed’e Allah’ın varlığı hakkında sorular sorduğunda peygamber efendimiz şöyle yanıtlamıştır: ”Allah’ın yarattıkları hakkında uzun uzun tefekkür edin. Ancak Allah’ın zatı hakkında düşünmeyin.”
2- Kıdem: Allah’ın bir başlangıcı yoktur. O ezelidir. Mümin kullar, onu dünyadaki zaman ölçütlerine göre düşünmemeli ve O’nun tüm zamanlardan münezzeh olduğunu bilmelidir.
3- Beka: Her şeyi yoktan var eden Allah’ın bir başlangıcı olmadığı gibi bir sonu da yoktur. Kasas Suresinin 88. ayetinde Allah’ın zatından başka her şeyin helak olacağı bildirilir.
4- Vahdaniyet: Tevhit inancı, dinimizin en temel itikatlarından biridir. Allah birdir ve tektir. Ondan başka ilah yoktur. O, bütündür. İslam düşünürleri vahdaniyet kavramını ”Tevhid, bakılan olduğu halde bakan olmamasıdır.” şeklinde özetlemiştir.
5- Muhalefet – un Lil Havadis: Allah’u Teala, sonradan yaratılmış olan hiçbir varlığa benzemez. Onun tecellisi sıfatları ile birlikte tüm kainata dağılmıştır. Mümin kullar Allah’ı sadece bir varlık olarak düşünür ve O’nu hiçbir şeye benzetmez.
6- Kıyam-bi – nefsihi : Allah, Ezel-i Mutlak’tır. Hiçbir şey ona denk ve eşit değildir. Bu nedenle var olması için başka hiçbir varlığa ihtiyaç duymaz. Bilakis, diğer tüm yaratılmışlar onun varlığına muhtaçtır. Kıyam-bi-nefsihi, Esma-ül Hüsnadaki isimlerden biri olan Samet ile eş anlamlıdır. Es- Samet ismi de kimseye ihtiyaç duymayıp herkesin kendisine muhtaç olduğu varlık manasına gelir.
B – Allah’ın Subuti Sıfatları ise şunlardır:
1- İlim: Bakara Suresinin 31. ayetinde Allah’ın Hz. Adem’e tüm isimleri öğrettiği bildirilir. Çünkü onun ilmi her şeyi kuşatmıştır. Bu nedenle O İlm-i Ezelidir. Kainattaki her şey onun bilgisiyle ve izniyle geçekleşir.
2- Hayat: Hayat sıfatı ile Hay ismi aynı anlama gelir. Allah, tüm zaaflardan münezzehtir. O her zaman diridir. Onda hiçbir zaman uyku ve yorgunluk hasıl olmaz.
3- Semi: Allah, yeryüzünde olup biten her şeyi duyar. En gizli fısıldaşmaları ve kulunun içinden geçirdiği şeyleri de işitir.
4- Basar: O münkir ve münafıkların gizli gizli işlediği tüm günahları da görür. O aynı zamanda Rahman ve Rahimdir. Kulunu hem dünyada hem de ahirette gözetir.
5- İrade: Allah bir şeyin gerçekleşmesini istediğinde ”Ol” der ve ”Olur”
6- Kudret: Allah, muktedirdir. Onun kudreti karşısında her şey fani ve güçsüzdür.
7- Kelam: Harfleri ve kelimeleri yaratan Allah, kuluyla ve peygamberleriyle sözsüz, işaretsiz konuşabilir.
8- Tekvin: Allah, kainattaki her şeyi bir ölçüye göre ve birbirleriyle uyumlu bir şekilde yaratmıştır.
Cenab-u Allah’ın varlığına delil olan SIFATLARI bunlardır.
( devam edecek )