Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YATIRIMCIYA CANSUYU VERİLMESİ GEREKİYOR

Konkordato ilanlarının sayısının artmaması için, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ile Hükümet tarafından bankaların bu durumuna çözüm bulunmasının hem yatırımcı hem de ülkenin çıkarına olacağı açıklandı.

Bu haberin fotoğrafı yok

Dünya çapında başlayan ticaret ve gümrük savaşlarının ekonomik olarak birçok ülkeyi etkilediğini belirten MESİAD Başkanı Hasan Engin, geçtiğimiz yıllarda işlerini büyütmek isteyen iş insanlarının bankalara borçlanarak yeni atılımlara başladıklarını ifade etti.
Piyasaların daralması ve döviz kurlarındaki yükselişler nedeni ile şimdi bu borçları ödemekte oldukça güç duruma gelindiğini vurgulayan Başkan Hasan Engin: “Özellikle de reel sektörlerde bu sıkıntı daha hissedilir durumda… Daralan piyasada ayakta durmaya ve yarını planlamaya çalışan küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik bir adım atılması gerekmektedir.
Yeni bir umut ile bankaya gidenlerden, yapılandırma taleplerine karşılık teminat artırımı istenilmektedir. Oysaki en iyi bankacılık kriz ortamında yapılmalıdır. Can suyu verilmemesi sonucu şartelleri indiren her firma hem bankaların hem de devletin zararınadır. Çünkü bankaların en iyi müşterileri yatırımcı ve girişimcilerdir. Yatırımların yapılmadığı yerde banka ve finans kuruluşlarına pek ihtiyaç duyulmamaktadır.” diye konuştu.

“KOBİ’LERİMİZ ZATÜRRE OLMAKTAN KURTARILMALI”

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) takdiri üyelere ait olmak üzere, tavsiye niteliğinde yeni bir karar almış olduğunu belirten Engin: “Bu karara göre; 30 Nisan 2019’da vadesi dolacak kredilerinin 6 aya kadar ana para ödemesiz 24 aya kadar vadelendirilebilecektir. Şüphesiz tavsiye karar, iş insanları ve firmalarımızı rahatlatacaktır. Ancak bu kararın tavsiye değil de, bağlayıcı olması gerekmektedir. 
Reel sektörün sorunu sadece borçların yapılandırılması ile bitmemektedir. Yeni kredilerin önün açılması ve faiz oranlarının düşürülmesi gerekmektedir. Çünkü daralan piyasada verilecek yeni krediler ile firmalar,  biraz nefes alıp ileriye dönük hamle yapabileceklerdir. İyi günde ihtiyaç, evlilik, taşıt kredisi kullanılması için insanları teşvik eden finans kuruluşlarının insanlarımıza bugün de rahatlamaları için yardımcı yardımcı olması gerekmektedir.
Özel veya kamu bankası demeden bütün bankalar yatırımcılarımızın önünü açmalıdır. Daha önceki açıklamamda ifade ettiğim gibi; ‘Yağmurlu günde şemsiyeyi çekmemek, ıslananların üstüne tutmak gerekir. Bankaların ve hükümetin acilen şemsiyelerini açmalarını ve KOBİ’lerimizi zatürre olmaktan kurtarması en büyük arzumuzdur.” şeklinde konuştu.

“BİR ORTAĞIN BORCUNDAN DOLAYI KREDİ VERİLMEMESİ AYKIRIDIR”

MESİAD Başkanı Hasan Engin: “Son zamanlarda bankalar şirketleri gruplamaktadır. Birden fazla ortaklığı olan şahısların hiçbir sorunları olmadığı halde, bankalar tarafından ortaklarının risk oranına bakılarak, kredi verilmemektedir. Hukuksal olarak bireyin ve firmaların bir ortağının borcundan dolayı kredi alamaması borcun bireyselliğine aykırıdır. KGF’nin borcu olmayan ortakları risk grubundan çıkarması gerekmektedir. 
İş insanlarının firmalarını konkordato ilan etmek zorunda kalması ile onlardan ürün alan ve veren alt yüklenicilerden küçük esnafa kadar herkes olumsuz etkilenmektedir. Konkordato ilanlarının sayısının artmaması için Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu ile Hükümetimiz tarafından bankaların bu durumuna çözüm bulunması hem yatırımcı hem de ülkemizin çıkarına olacaktır.
Bankalardan aldıkları krediler ile üretime devam eden sanayicilerimizin her zamanki gibi borçlarına sadık kalacaklarından kimsenin şüphesi olmamalıdır.” diyerek konuşmasını tamamladı.

MEHMET MİRAS

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı
Sıradaki Haber Karagöz: “Herkesin bir mesleği olmalı”