Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MALİYE KOBİ’LERİN, ESNAFIN PEŞİNE DÜŞTÜ

Bu haberin fotoğrafı yok

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde mükelleflere ceza keserek, 16 milyar TL hazine kaynağı yaratmak için yeni bir merkez kurulacağı iddiaları Meclis’e taşındı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “Bir yandan yandaş işadamlarının milyonlarca dolarlık vergi borçları tek kalemde silinirken, diğer yandan devletin küçük esnafa ceza keserek, bütçeyi dengelemeye çalışması devlet açısından utanç verici olur” diye konuştu.

Mükelleflere ait devlet ve özel kurumlardaki tüm işlem kayıtlarının incelenmek üzere toplanacağı bir merkez kurulacağı ve bu merkezin mükelleflere ceza keserek, 16 milyar TL hazine kaynağı yaratacağı iddiaları, ekonomi camiasını tedirgin etmeye devam ediyor.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Ekonomik krizin içindeyken en son istenecek şey ticaret erbabının tedirgin edilmesidir. Hazine ve Maliye Bakanı, geçtiğimiz günlerde Yeni Ekonomi Programı başlığıyla bir dizi anlaşılamayan tedbirler açıklamış, açıklamanın akabinde iş dünyasında da soru işaretleri oluşmuştu. Bize gelen ve iş dünyasında da konuşulan duyumlara göre bu tedbirlerden biri, mükelleflerin tüm iş ve işlemlerine ait bilgi ve belgelerin toplanacağı “Büyük Vergi Analiz Merkezi” kurulacağı iddiasıdır. Bu iddiaları tedirginliklerin ortadan kalkması için Sayın Berat Albayrak’ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi olarak TBMM Başkanlığı’na sundum” dedi.

Vergi Analiz Merkezi tehdit aracı olabilir

Büyük Vergi Analiz Merkezi’nin işlevi hakkında mükellefleri tedirgin eden iddiaların söz konusu olduğunu ifade eden Aytun Çıray, “Mükelleflerin e-beyanname, bilanço, gelir tablosu ve kesin mizan verileri ve bunların yanında sicil, gümrük, mal varlığı, ödeme ve tahsilat gibi işlemleri de incelenecek. İlk etapta bin kişilik vergi ve gelir uzmanından oluşacağı konuşulan Büyük Vergi Analiz Merkezi’nde mükelleflerin sürekli takip edilerek, toplanan verilerin, mükelleflerin irtibatlı olduğu finans kuruluşları, şirketler, SGK, tapu ve gümrük idaresinden alınacak bilgilerle çapraz sorgulamaya tabi tutulacağı, kesilecek cezalarla hazineye 16 milyar TL toplanması amaçlandığı söyleniyor. İYİ Parti olarak, iş dünyasına yönelik bir tehdit aracı haline gelebilecek böyle bir yapının, iddia olarak bile konuşulmasını endişe verici buluyoruz. Böyle bir yapının iyi niyetli bir amaçla kurulacağına kimseyi inandırmanız mümkün değil.” şeklinde konuştu.

Para toplamak istiyorsanız uçakları satın

“Bir yandan yandaş işadamlarının milyonlarca liralık vergi borçları tek kalemde silinirken, diğer taraftan küçük esnafın adeta gırtlağına çökülmek istenmesi utanç vericidir. İş dünyası hükümetten kendilerine nefes aldıracak, piyasayı rahatlatacak adımlar beklerken, hükümet dedektifliğe soyunarak, KOBİ’lerin gırtlağına çökmeyi planlıyor, bunun hazırlıkları içine giriyor. Bu kabul edilemez.   ” diyen İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, konuşmasını “Hazineye kaynak yaratmak isteniyorsa, Cumhurbaşkanlığı filosundaki özel uçaklar satılsın. Toplanmaya çalışılan 16 Milyar TL’nin önemli bir kısmı karşılanmış olur” değerlendirmesiyle noktaladı.

Esnaf ve KOBİ’lerden 16 milyar lira tahsil edilecek mi?

İşte Çıray’ın yazılı soru önergesiyle cevaplandırılmasını istediği sorular:
1-      Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde yeni bir yapının kurulması planlanmış mıdır?
2-      Eğer planlandıysa bu yapının tam işlevi ve görev tanımı nedir?
3-      Bu yapı için kaç kişilik kadro açılacak, burada çalışacak personelin işe alınma kriterleri neler olacaktır?
4-      Bu yapı, devletin hangi kurumlarıyla ne tür bir bilgi alışverişi içinde olacaktır?
5-      Mükelleflerin gizli kalması gereken bilgilerinin güvenliği bu yapı içinde nasıl sağlanacaktır, bu konuda alınan tedbirler var mıdır?
6-      Bu yapının devlete yıllık maliyeti ne olacaktır?
7-      Bu yapının tespit edeceği veriler ışığında mükelleflerden 16 milyar lira tahsil edilmesinin plânlandığı iddia edilmektedir. Bu meblağ doğruysa, hangi verilere göre öngörülmüştür?
8-      Bu yapının bazı kişi ve kurumlar tarafından vergi mükelleflerine karşı bir tehdit ve şantaj aracı olarak kullanılmaması için tedbir alınacak mıdır? Alınacaksa bunlar ne tür tedbirler olacaktır?
9-      Yakın zamanda devasa vergi borçları tek kalemde silinen işadamları da bu yapı tarafından incelenecek midir, bu yapının incelemeden muaf tutacağı işadamlarının bir listesi mevcut mudur? 
 

Bültendir

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kurdali Mahallesi’nde hayırseverlerin desteğiyle yaptırılan
Sıradaki Haber TOROSLAR’DA DAYANIŞMA RUHU