Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ADALETİ MUMLA ARIYORUZ

Bu haberin fotoğrafı yok

Basın açıklamasın birçok avukat katılarak destekte bulundu. Başkan Bilgin Yeşilboğaz, “İstanbul’da 17 avukatın yapmış oldukları savunma mesleği nedeniyle yaklaşık bir yıldır haksız ve hukuka aykırı bir biçimde cezaevlerine kapatılmış olup, 10-14 Eylül tarihleri arasında yapılan duruşmalarında, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmelerine karar verilmiştir. Serbest bırakılan meslektaşlarımız henüz 24 saat geçmeden aynı gün, aynı heyet tarafından, akıl almaz bir şekilde, hiçbir evrensel hukuk kaidesi dahi tanınmadan yeniden tutuklanmışlardır. Tutuklanmak üzere yakalama emri çıkarılmasına ilişkin bir yasa hükmü yoktur. Akla, mantığa uymayan, evrensel hukuk kurallarının çiğnendiği bu uygulama ile maalesef mahkemeler kendi bağımsızlığını ve tarafsızlığını inkâr emiştir. Adil yargılanma hakkı tüm unsurları ile ihlal edilmiştir.

Meslektaşlarımızın bulundukları hücreden çıkması gerektiğini düşünen heyet, ne olmuştur ki aradan 24 saat dahi geçmeden bu kararından vazgeçmiştir?
24 saat içinde ne değişti? 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkan ve Üyeleri kamuoyuna açıklama yapmak zorundadır. Mahkeme heyetinin 14. 09. 2018 tarihindeki tahliye kararına savcılığın yaptığı basmakalıp itiraz dilekçesi aynı gün değil, 17.09.2018 tarihinde değerlendirilmesi gerekiyordu. Bu karar gerçekten bağımsız ve tarafsız bir Mahkeme kararı mıdır? Yoksa mahkeme, tahliye kararının ardından siyasi bir baskıya mı uğramıştır?” dedi. 

Böyle bir karar görülmedi

Hukuk tarihinde böyle bir karar görülmediği vurgusunda bulunan Yeşilboğaz, “Tahliye kararının ardından bir savcının yasal olmayan itirazı üzerine, meslektaşlarımızın aynı gün hukuka aykırı bir şekilde tekrar tutuklanması, işin aslını apaçık ortaya koymuştur. Evrensel hukuk kurallarının çiğnendiği bu karar, mahkemelerde hukuk güvenliğinin sıfırlandığını göstermiştir. Ayrıca, hak ihlallerine uğrayan meslektaşlarımızın savunmasını yapan avukatlarımız da saldırıya maruz kalmış, mahkeme salonundan yerlerde sürüklenerek, tekmeyle, yumrukla çıkarılmıştır. 12 Eylül döneminde bile meslektaşlarımız bu davranışa maruz kalmamıştır. 
Tutuklama, masumiyet karinesi uyarınca masum olarak kabul edilen, ileride beraat etmesi muhtemel bir kişinin özgürlüğünün kısıtlanması sonucunu doğurur. Tutuklama sıkı koşullara bağlı, sınırlı hallerde başvurulabilecek bir koruma tedbiridir.
2005 yılında yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gıyabi tutuklamayı kaldırmıştır. Bunun tek istisnası CMK’nın 248/5 m.de düzenlenen, kaçak sayılan sanığın yokluğunda tutuklama kararı verilebilmesidir.
CMK’nın getirdiği hükümlere rağmen uygulama, eski alışkanlıklarını sürdürmektedir. Yeni Kanunun tümü ile ortadan kaldırdığı eski uygulamalar bile, aradan geçen uzun süreye rağmen devam ettirilmektedir. Şüpheli veya sanık hakkında, tutuklama kararı verilmesine yeterli nedenler bulunduğundan bahisle ve CMK’nın 100. maddesinde düzenlenen tutuklama nedenleri sayılarak “yakalama emri” verilmesinin yasal bir dayanağı yoktur.
Tutuklu sanığı yargılayan mahkemenin verdiği serbest bırakma kararından sonra, bu karara yapılan itirazı inceleyen aynı mahkeme veya itirazı inceleyecek mahkeme, serbest bırakma kararının hukuka aykırı olduğu sonucuna varırsa, kararı kaldırır ve sanık hakkında yakalama emri düzenler.
Yakalama emrini çıkaran mahkemenin, kararının “tutuklamaya yönelik olması”, sanık yakalandığında sadece kimlik tespiti yapılıp tutuklama kararının “yüzüne karşı okunması” şeklindeki uygulamaların yasal dayanağı yoktur. Bu uygulamayı haklı kılan yasa hükümleri 2005 yılında yürürlükten kaldırılmıştır.” şeklinde konuştu.

Kanunları uygulamıyoruz
 
Yeşilboğaz, Yakalama emri üzerine yakalanan sanık, yakalama emrini çıkaran mahkemenin önüne çıkarılır (CMK 94). Mahkeme, sanığı sorgular, delilleri yeniden değerlendirir; tutuklanmasına, adli kontrol altına alınmasına veya serbest bırakılmasına karar verir.
Anayasa ve kanunlarla bağlı olan hâkim ve cumhuriyet savcılarının, iç ve uluslararası düzenlemelere uygun şekilde uygulama yapmaları kendileri bakımından bir görevdir. Demek ki kanun yapmak, kanunları değiştirmek yeterli değildir. Onları iyi uygulamak, iyi uygulama örnekleri ortaya çıkarmak, yanlışları ortaya koyup düzeltmek gerekmektedir. Hukuk kuralları kişiye göre değil, olaylara göre uygulanmalıdır. Kanunları uygulamada, yani millet iradesini hayata geçirme konusunda çok eksiğimiz var” ifadesini kullandı. 

Açıklamasında Vicdan ve adaleti mumla aradığımız günlerden geçtiğimizi ifade eden Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz, “Çünkü yaşanan bu olayda hukuk ağır bir şekilde ihlal edilmiş, hukuk düzeninin işlerliğinden söz etme imkânı ortadan kalkmıştır. Adaleti temsil eden Adalet Bakanı’nı göreve davet ediyorum. Adalet Bakanlığı ve HSK derhal bu dosya ve mahkeme için bir inceleme başlatmalıdır. Adaletin yeniden güven tesisi ile bu hukuksuzluğa dur demelidir. Adil yargılama hakkının ihlal edilmemesi için mücadele etmelidir. Adil yargılanma adaletin ve demokrasinin temel koşullarındandır. 
Adaleti tehdit eden en büyük tehlike, adaletin siyasetin emrine girmesidir, siyasallaştırılmasıdır. Türkiye için utanç verici bu tablo, Türkiye’de artık yargılama ve hukuk düzeninin kalmadığının göstergesidir. Hiçbir Türk vatandaşının Türk yargı sisteminin karşısında güvencesi kalmamıştır. Tutuklanan avukatlar değil, savunma hakkıdır, adalettir ve insan onurudur. Antidemokratik ve hukuka uygun olmayan uygulamalar, hukuk skandalları artık son bulmalıdır. 
Hak arama özgürlüğünün sesi olan barolar ve avukatlar olarak birlikte mücadele ederek bu günleri aşıp, gerçek adaleti ve demokrasiyi inşa edeceğiz. Biz her zaman savaşa karşı barışı, zulme karşı adaleti savunmaya devam edeceğiz.
Tutuklu tüm avukatlar şahsında demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere sahip çıkıyoruz. Bu hukuksuzluğa sessiz ve seyirci kalmayacağız. Soruşturmaların ve kovuşturmaların derhal sonlandırılmasını, hukuksuzca yargılanan meslektaşlarımızın tutukluluk hallerine son verilmesini, eğer son verilmeyecek ise tutuksuz olarak yargılanmalarını talep ediyoruz. Adaletsizliği bir yangından daha çabuk önlemeliyiz” diye konuştu.

TURAN DAL

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı
Sıradaki Haber DEVA Partili Ekmen: ‘Kazanan Londra tefecileri oldu’