Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘KROMSAN’IN DA KİMYASALLARI İLE DENİZİMİZ ÖLÜYOR!’

– “Kazanlı’da kanser oranları arttı, genç ölümleri arttı. Çünkü Kazanlı halkı zehir soluyor. Ama sermayeye yetmiyor, daha fazla ölüm diyorlar. Kazanlı halkı ölüm değil yaşam diyor.”

– “Burada yaşanabilecek bir patlama Mersin ve civarına deprem kadar zarar verecektir. Bu kadar tehlike bizim çocuklarımızın geleceğinin tehlikeye girmesi demek.”

- “Kazanlı’da kanser oranları
Mersin’deki Soda-Kromsan Fabrikası yakınındaki Kazanlı Sahili’ne vuran çok sayıdaki ölü balıklar vatandaşı tedirgin etmişti. Toplu balık ölümleri ile ilgili bir açıklama yapan Mersin Çevre Platformu Başkanı Sabahat Arslan, “Kromsan Kazanlı’da yıllarca kanserojen olan Krom+6 atığını kontrolsüz olarak her yere dökmüştür. Bununla ilgili hiçbir kurum denetim yapmamıştır. Yakın zamanda denizde yapılan analiz sonucunda Krom+6 oranının ciddi bir seviyede olduğu gözlemlendi. Denizdeki Krom+6 Bileşiği elbette Kromsan’ın atığıdır.” diye konuşmuştu.
ÇEVRECİLER TOPLANTIYI YAPTIRMADI
Ölü balıkların sahile vurması hakkında bakanlıktan açıklama gelmezken Kazanlı’da yeni bir tesisin kurulmasına dair çalışmaların yapıldığı öğrenildi. Kadoil Petrolcülük isimli şirketin yeni akaryakıt dolum tesisi projesi için halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya giren çevreciler, tesisin kurulmasını protesto ederek, “Bu bölgede zaten var olan dolum tesisleri bölgeye yeterince zarar veriyor. Biz sağlığımızdan olmak istemiyoruz. Bir hafta önce yüzlerce, binlerce balık öldü denizimizde. Bu gibi fabrika ve dolum tesislerinin yapılmasına kesinlikle karşıyız. Daha fazla zehir solumak istemiyoruz. Bu toplantının kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Biz buraya çevreciler olarak neden geldik? Vatandaşlar evlerinin içinden mazot kokularının geldiğini, tuvaletlerine kadar mazot kokusu içinde olduklarını söylediler. Diğer tesisin dolum bölmeleri de birbirine çok yakın kurulmuş. Biz bunu yıllarca söyledik, etrafında koruma yok. Burada yaşanabilecek bir patlama Mersin ve civarına deprem kadar zarar verecektir. Bu kadar tehlike bizim çocuklarımızın geleceğinin tehlikeye girmesi demek.” sözleriyle toplantıyı protesto ettiler.
“KAZANLI SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR!”
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca da çevrecilere destek verdi. Mersin’de Kazanlı halkı Kadoil Petrol Şirketinin Petrol dolum tesisleri kapasite artırımı için yapılan ÇED toplantısını iptal ettirdiğini söyleyen Koca, “Kazanlı halkının iradesini selamlıyorum. Kazanlı Mersin’in cennet bölgelerinden biri, caretta carettaların yuvası, SİT alanlarının olduğu bir tarım ve deniz bölgesi. Ne var ki güzelim Kazanlı, sermayeye peşkeş çekiliyor, fabrika atıklarıyla, akaryakıt tesislerinin saçtığı zehirle havayı, toprağı, denizi kirletiyor. Çevre ve halk sağlığını bozuyor. Denize petrol sızıntısı kimyasallar akıyor bir yandan, bir yandan fabrika atıklarından gelen kimyasallarla denizimiz ölüyor. Geçtiğimiz günlerde on binlerce belki yüz binlerce balık karaya vurdu, balıklar öldü, denizin rengi karardı. Kazanlı’da kanser oranları arttı, genç ölümleri arttı. Çünkü Kazanlı halkı zehir soluyor. Ama sermayeye yetmiyor, daha fazla ölüm diyorlar. Kazanlı halkı ölüm değil yaşam diyor. Kazanlı halkı sermaye işbirliği ile yaratılan bu ölüm çemberini kırmak için Kazanlı’ya toprağına, suyuna, havasına sahip çıkıyor.” dedi.
“BAKANLIK BU ÖLÜMLERDEN HABERDAR MI?”
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Akdeniz ilçesi Kazanlı Sahilinde karaya vuran ölü balıklar ve deniz kirliliğini sordu.
Koca, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti;
“Mersin’in Akdeniz İlçesinin kazanlı Mahallesi’nde yaşanan deniz kirliliği ve toplu balık ölümlerinden bakanlığınız haberdar mıdır? Söz konusu olayla ilgili bakanlığınız bir inceleme başlatmış mıdır?
Bakanlığınızca denizden su numuneleri alınıp su analizi yapılmış mıdır? Bölgede daha önce defalarca yaşanan toplu balık ölümlerinin nedenlerinin ne olduğuyla ilgili bugüne dek bakanlığınızca kaç çalışma yapılmıştır? Bu çalışmalar sonucunda toplu balık ölümlerinin nedenleriyle ilgili hangi bulgulara ulaşılmıştır?
Deniz suyunda bulunan krom +6 maddesinin soda sanayisi ile ilişkilendirildiği bilinmektedir. Bölgede faaliyet gösteren soda fabrikasının çevresel etkileriyle ilgili bakanlığınızın denetlemeleri olmuş mudur? Bu denetlemelerde herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmış mıdır? Rastlanmışsa söz konusu işletmeye herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?”