Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 3. Küresel Medya Çalıştayı sonrası sonuç bildirgesi yayınlandı.
Konseyin Yaygın, Yerel ve Dış Medya Meclisleri ve seçilmiş diğer tüm kurullarıyla Alanya’da yapılan toplantıların ve medya çalıştayının sonucu olarak aşağıdaki konuların kamuoyu ile paylaşılması uygun görülmüştür:
1. Yaygın Medya Meclis üyemiz Tolga Şardan’ın haksız yere tutuklanması sonrası kamuoyunda ve meslektaşlarımız arasında oluşan endişe ve haklı tepkilerin ardından hukuk aklının devreye girerek serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.
2. Ülkemizde gazetecilikle ilgili meslek örgütlenmesinde yaşanan kargaşanın önüne geçilebilmesi adına sağlıklı bir örgütlenme yapısına gereksinim olduğu gerçeğinden hareketle, avukatların barosuna benzer yasayla kurulacak bir meslek birliğinin hukuki altyapısının zaman geçirilmeden hayata geçirilmesi beklentimizdir.
3. Konseyimiz, kurulduğu günden beri kendi öz kaynakları ile bütçesini oluşturmakta ve tek kuruş kamu kaynağı kullanmamaktadır. Hesaplarımız tüm üyelerimizin ve kamuoyunun denetimine açıktır. Konseyimizle ilgili, “Kamu kaynaklarından beslendiği” yönündeki haksız, yersiz ve mesnetsiz iddiaları gündeme getirenleri ve bu yalanlara sarılarak karalama kampanyası yapanları müfteri ilan ediyoruz. Onlara en güzel cevabı hizmetlerimiz ve etkinliklerimizle verdiğimize inanıyoruz. Uluslararası bir örgüt olan KGK, bir taraftan yurt içinde meslektaşlarının sorunlarının tespiti ile sektörel sorunların çözüm çabalarını gündeminin merkezine alırken, diğer taraftan yurt dışında ülkemizin kamu diplomasisi faaliyetlerine medya yoluyla verdiği eşsiz ve aralıksız katkıyı sürdürmeye devam etmektedir.
4. Adalet Bakanlığı’nın ceza ve hukuk davalarında “uzlaşma” konusundaki dava çeşidini daha fazla gündemine alma stratejisine destek vererek yurtiçinde artan şiddet olaylarına basın meslek etiğimiz gereği çareler bulmak ve bulunan çözümlere destek vermek adına HEGEM Vakfı ile birlikte yürütülen Şiddetle Mücadele projesinin iller bazında devam etmesi kararlılığımızı teyit ederiz.
5. Moskova’da Rus meslektaşlarımızla gerçekleştirilen çalışma ziyaretinin iki ülke arasında var olan dostluk bağlarının güçlenmesine sağladığı katkıdan cesaretle, savaşın barışa dönüşmesine algı desteği için Rus ve Ukraynalı gazetecilerin “ortak masa” toplantısında buluşturulmasına dönük bir projeyi gündemimize aldık.
6. Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerdeki haber ajanslarının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı öncülüğünde ortak bir haber ajansı çatısı altında toplanmasını olumlu ve başarılı bir proje olarak görüyoruz. Ayrıca, bu ülkelerdeki gazetecilik örgütleriyle mesleki işbirliğinin daha sıkı gerçekleştirilmesi amacıyla bir çatı örgüt oluşturulması için gayret göstereceğiz.
7. KGK Yerel Medya Meclisi’nin iller bazındaki temasları sonucu sahadan elde edeceği bilgiler doğrultusunda hazırlayacakları durum raporunun ilgili kurumlarla paylaşılmasını sağlayacağız.
8. KGK tarafından mesleğin sorunlarının çözümü için diğer meslek örgütlerine davet yapılarak yuvarlak masada bir araya getirilmesi için çaba sarf edeceğiz.
9. BİK’in (Basın İlan Kurumu) İnternet sitelerinin trafiklerinin ölçümlemesi konusunda yaşanan sorunlara bağlı olarak, üyelere teknik destek verilmesini temin edeceğiz.
10. Gazze’de masum insanların ve gazetecilerin pervasızca katledildiği İsrail saldırıları nedeniyle yaşamı tehdit altında olan meslektaşlarımız ile dayanışma adına konuya ilişkin uluslararası kamuoyu oluşturulması için çalışmalar yapacağız. Kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız. (Haber Merkezi)