DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında pamuk ve mısır çiftçilerinin sorunlarını gündeme taşıdı. Pamuk ve mısır fiyatlarının çiftçilerin maliyetini bile karşılamadığını belirten Ekmen, pamuk ve mısırın tarlada kaldığını ve çiftçilerin topraklarını bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.
“Pamukta Fiyat En az
25 Lira Olmalı”
Geçtiğimiz yıl Çukobirlik’in kilogram başına 21 TL ile satın aldığı pamuğun bu sene 18,5 liraya düşmesinin çiftçileri cezalandırmak olduğunu ifade eden Ekmen, pamuk için verilmesi fiyatın 25 TL olduğunu ve çiftçilerin zaten bu pamuğu kilogram başına 25,5 TL’ye ürettiğini belirtti. Pamuk üreticisine verilen desteğin de oldukça az olduğuna dikkat çeken Ekmen, pamuk için verilen 1,6 TL’lik fiyat fark desteğinin 5 liraya çıkması gerektiğini savundu.
“Çiftçi İthalata Ezdirilmemeli”
Pamuk üreticilerinin yıllık 1 milyon ton üretimle Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısını karşıladığını belirten Ekmen, buna rağmen yerli çiftçilerin zarar etmesinin ve ithalatın desteklenmesinin izaha muhtaç bir durum olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sorular yöneltti:
“Ülkemizdeki yerli pamuk üretimi yıllık 1 milyon ton ile ihtiyacımızın yarısını karşılayacak düzeydeyken, bu orandan daha fazlası Özbekistan, Kırgızistan ve Yunanistan gibi ülkelerden ithal edilmekte. Bugün yerli pamuğun kilosu 1,6 dolar iken, ithal pamuğun kilosu 2 dolar civarındadır. Peki soruyorum, Diyarbakır’da, Şanlıurfa’da çiftçimiz pamuğunu zararına satmak zorunda bırakılırken, biz neden Yunanistan’dan 158 bin ton pahalı pamuk ithal ediyoruz? Kendi çiftçisi çile çekerken, yurtdışından daha pahalıya mal ithal etmeyi hangi sözle izah edebiliriz?”
“Mısıra Verilen Destek
3 Kuruş”
Mehmet Emin Ekmen, geçtiğimiz yıl kilogram başına 5,7 liraya satılan mısırın bu sene yalnızca 6 liraya çıkmasının çiftçiyi cezalandırmak olduğunu ifade etti. Mazot, işçi, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüzde yüz oranında zamlanmasına rağmen mısır için gelen zammın yalnızca yüzde beşte kalmasının çiftçinin maliyetinin bile çok altında olduğunu ifade eden Ekmen, mısır için verilmesi gereken fiyatın en az 8 lira olması gerektiğini vurguladı.
Mısır için verilen fiyat fark desteğinin azlığına dikkat çeken Ekmen şu ifadeleri kullandı:
“Mısıra verilen destek yeterli şöyle dursun, adeta çiftçiyle dalga geçildiğini bize gösteriyor. Mazot 40 lira, gübre 15-20 lirayken ve çiftinin maliyetleri yüzde yüz seviyesinde artmışken mısır üreticilerinin aldığı destek geçtiğimiz 7 yılda bir kuruş bile artmadı. Mısır üreticilerinin aldığı destek, kilogram başına 3 kuruş. Mısır çiftçilerinin kilogram başına en az 3 TL destek alması gerekir. Biz eğer çarşıda pazarda fiyatların düşmesini istiyorsak öncelikle çiftçinin elinden tutmalıyız. Başladığından beri KKM uygulaması için yapılan ödeme 125 milyar dolar iken, 2023 senesinde çiftçiye verilen desteğin 2,2 milyar dolar olması, bu hükumetin çiftçiye karşı bakışının adeta bir vesikasıdır. Kur Korumalı Mevduat yerine, Çiftçi Koruma Sistemi getirilmelidir.”
“Pamuk ve Mısır Çiftçisi İçin Ne Yapılmalı?”
Mehmet Emin Ekmen, pamuk ve mısırda yapılması gerekenleri açıklayarak, hükumete tavsiyelerde bulundu. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Kızıltepe Zahireciler Odası Başkanı Mehmet Şerif Öter, Yenişehir Ziraat Odası Süleyman İskenderoğlu’ndan çiftçilerin durumu ve yapılması gerekenler noktasında destek aldıklarını ifade eden Ekmen, yalnızca hükumeti eleştirmediklerini, aynı zamanda yapılması gerekenleri de anlattıklarını vurguladı.
Çiftçinin korunması gerektiğini belirten Ekmen, çiftçilere desteğin artırılması gerektiğini, girdi maliyetlerini düşürmek içinde çiftçinin aldığı mazottan ÖTV alınmaması ve gübrenin de yarısının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti. Tarımda planlamanın eksikliğine dikkat çekerek, sözleşmeli çiftçilik, lisanslı depoculuk faaliyetlerinin artması, çiftçilerin doğal afetler ve piyasa şartları sebebiyle yaşadığı sağlayacak yeni bir sigorta sisteminin kurulması gerektiğini belirtti. Ziraat Bankası’nın yeniden çiftçinin bankası yapılması gerektiğini söyleyen Ekmen, çiftçilere düşük faizli veya faizsiz kredi verilmesinin bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
(Haber Merkezi)