Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, tekstil ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 5 ile 10 arasında ilave verginin, maliyetleri artıracağını ve uluslararası pazarlarda mevcut halde dahi rekabet edemeyen sektöre darbe vuracağını açıkladı.
Döviz kuru ve maliyet baskısı nedeniyle ihracat pazarlarında derinleşen kayıpların ilave vergi nedeniyle tekstil ürünlerini girdi olarak kullanan hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün maliyetlerini ciddi oranlarda artıracağını vurgulayan AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, “Çin ve Hindistan bizim fiyatlarımızın yarısına mal satıyor. Bu ülkeler kendi sektörlerine olağanüstü destekler vererek ihracat pazarlarındaki paylarını sürekli artırıyorlar. Çin, pandemi sürecindeki kayıplarını geri kazanmak için agresif bir fiyat politikası izlerken Hindistan da aynı yolu takip ediyor. Şimdi ithal ürünlere getirilen ek vergi, bizim maliyetlerimizi daha da artıracak ve uluslararası alanda rekabet etme şansımızı ortadan kaldıracaktır.” dedi.
Son dönemde birçok firmanın girdilerdeki artışlar ve uygun fiyatlı kumaş bulamadığı için kapandığını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, ülke genelinde sektörde yaklaşık 200 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını, ithal tekstil ürünlerine getirilen ek vergi ile bu kayıpların daha da artacağını belirterek sektörün ayakta kalabilmesi için çok acil ve kapsamlı devlet desteklerine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
“İhracat pazarlarında yüzde 30’lara varan kayıplar daha da artacak”
Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracat pazarlarında yüzde 30’lara varan oranlarda daralmalar yaşadığını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, “Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü katma değerli üretimi, istihdama katkısı, ihracatı ve net döviz getirisi ile ülke ekonomisi için kritik öneme sahip sektörler arasında bulunuyor. Eylül ayında ülke geneli sektör ihracatımız 1,67 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,8 azalış söz konusu. Aynı dönemde AHKİB olarak 30,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bölge ihracatımız da yüzde 30,7 oranında geriledi. Ülke ve bölge ihracatımızdaki bu sert düşüşler, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışlar ile birlikte iplik ve kumaş fiyatlarının sürekli yükselmesinden kaynaklanıyor. En önemli ihracat pazarlarımızda rekabetçiliğimiz her geçen ay zayıflıyor. Birkaç ay öncesine kadar zararına da olsa müşterilerini tutmaya çalışan firmalarımızın artık dayanacak gücü kalmadı. İplik, kumaş ve örme giyimde 8 farklı fasılda 1.000’den fazla üründe gümrük vergilerinin yaklaşık yüzde 10 oranında artırılması bu ürünleri girdi olarak kullanan sektörümüzü ihracat yapamaz noktaya getirecektir.” diye konuştu.
“Tekstil ve Hazır Giyim olarak ortak çözümlere odaklanmalıyız”
İthal tekstil ürünlerine yönelik alınan ek vergi kararının hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne vereceği zararların önlenmesi için her iki sektörün birlikte değerlendirilmesi ve ortak çözümler bulunması gerektiğini vurgulayan Başkan Tekin şunları söyledi: “Bugüne kadar bin bir emek vererek kazandığımız pazarlarımızı maalesef Çin başta olmak üzere Uzak Doğu ve yakın coğrafyamızdaki ülkelere kaptırıyoruz. Bu ek vergi bizim girdi maliyetlerimizi artıracağı için zaten uluslararası pazarlarda rekabette zorlanan sektörümüzün ihracat imkânını tamamen ortadan kaldıracaktır. Bu yüzden tekstil ürünlerine yönelik ek vergi kararının geri alınmasını istiyoruz. İhracat pazarlarındaki kazanımlarımızı koruyabilmek için tekstil sektörü ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün sorunlarına ortak çözümler aramalıyız.” (Haber Merkezi)