MERSİN’DEN BAŞHAN TARIM A.Ş. 1. SIRADA İSO 500 LİSTESİNDE 18 ŞİRKET

10,5 milyar liralık satışla Başhan Tarımsal Ürünleri Pazarlama Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. 1. sırada yer alırken, 6,9 milyar liralık satışla Aves Enerji Yağ ve Gıda Sanayi A.Ş. listeye 2. sıraya girdi. 6,2 milyar liralık satışla ÇİMSA Çimento San. ve Tic. A.Ş. 3. sırada, 5,6 milyar liralık satışla Memişoğlu Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti. 4. sırada, 3,6 milyar liralık satışla Arbel Bakliyat 5. sıraya girdi. 3,1 milyar liralık satışla Teknopanel atı ve Cephe Panelleri Üretim. San ve Tic. A.Ş 6. sırada, 2,9 milyar liralık satışla Armada Gıda Tic. San. A.Ş. 7. sırada, 2,4 milyar liralık satışla Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. 8. sırada, 2,3 milyar liralık satışla Yılbor Boru Plastik Petrol San. ve Tic. A.Ş. 9. sırada ve
2,1 milyar liralık satışla Durum Gıda San. ve Tic. A.Ş. 10. sırada yer aldı.
Haber / BİLAL BAKIRDÖVEN
İstanbul Sanayi Odası (İSO), ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500)’ araştırmasının 2022 yılı sonuçlarını açıkladı. Listede ilk sırada yine TÜPRAŞ yer aldı. Azerbaycan devletine ait Star Rafineri ikinci sıraya yükseldi.
Üretimden satış rakamına göre oluşturulan listenin ilk sırasında, uzun yıllardır olduğu gibi yine TÜPRAŞ (Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.) yer aldı. Şirket, 2022 yılında toplam 418,4 milyar TL’lik net üretimden satış rakamına ulaştı.
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde 8’i Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na (MTSO) kayıtlı. 10’u merkezi farklı iller ve ilçelerde bulunup Mersin’de üretim yapan toplam 18 firma yer aldı. Yaklaşık 10,5 milyar liralık satışla Başhan Tarımsal Ürünleri Pazarlama Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. 83. sırada yer aldı. 6,9 milyar liralık satışla Aves Enerji Yağ ve Gıda Sanayi A.Ş. ise listeye 136. sırada girdi.
Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) 2022 araştırması sonuçları açıklandı. Buna göre, büyüklük sıralamasında temel alınan net üretimden satışlar kriteri bazında ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde 8’i MTSO’ya kayıtlı olmak üzere Mersin’de faaliyet gösteren toplam 18 firma yer aldı. Söz konusu firmaların MTSO’ya kayıtlı olanlarının üretimden satışları 41 milyar lira. Bu firmalardan dördü 2021 yılına göre ilk 500 içerisindeki sırasını yükseltirken, iki firmanın sırasında sınırlı gerileme gözlendi. Bir firma ise geçen yıla göre sıralamadaki yerini korudu. Durum Gıda ikinci 500 sıralamasından 2022 yılında gösterdiği performans ile ilk 500 firma arasına yerleşti.
Çakır: “Hedef kümelenme ve verimi artırmak”
Konuyla ilgili değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, İSO 500 listelerini kentin sanayi üretimindeki gidişatını gözlemlemek adına önemli bir veri olarak gördüğünü söyledi. “Mersin firmalarımızın bu listelerde artarak yer alması ve ekonomik sorunlara rağmen geçmiş yıllara göre sıralamalarını yukarılara taşımasını çok önemsiyoruz” diyen Çakır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
> “Firmalarımızla gurur duyuyoruz. Mersin, her biri birer KOBİ olarak iş hayatına başlayıp kentin lokomotif işletmeleri haline gelen küresel markalar oluşturma başarısını gösteren bir kent haline gelmiştir. Özellikle merkezleri farklı illerde bulunup Mersin’de üretim yapan, Mersin’e yatırım yapan birçok firmamız da artık Mersin firması olmuştur. Mersin dışından gelen sanayi yatırımcıları Mersin’in üretim, lojistik, dış ticaret ve nitelikli çalışan alt yapısından faydalanarak yatırımlarını büyütmüşlerdir. Bu anlamda birçok ulusal ve uluslararası yatırımcının gözü Mersin’e çevrilmiştir.”
Bundan sonraki hedefe de değinen Çakır, hedefin tüm sektörlerde kümelenme mantığıyla çalışmak ve sektörlerin verimliliğini artırmak olacağını sözlerine ekledi.
Yaklaşık 10,5 milyar liralık satışla Başhan Tarımsal Ürünleri Pazarlama Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. 83. sırada yer aldı. 6,9 milyar liralık satışla Aves Enerji Yağ ve Gıda Sanayi A.Ş. ise listeye 136. sırada girdi.
Listede yer alan diğer Mersin firmaları şöyle;
6,2 milyar liralık satışla ÇİMSA Çimento San. ve Tic. A.Ş. 158. sırada.
5,6 milyar liralık satışla Memişoğlu Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti. 180. sırada.
4,3 milyar liralık satışla Medcem Madencilik ve Yapı Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. 235. sırada
3,6 milyar liralık satışla Arbel Bakliyat 279. sırada.
3,1 milyar liralık satışla Teknopanel atı ve Cephe Panelleri Üretim. San ve Tic. A.Ş 330. sırada.
2,9 milyar liralık satışla Armada Gıda Tic. San. A.Ş. 347. sırada.
2,4 milyar liralık satışla Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. 418. sırada.
2,3 milyar liralık satışla Yılbor Boru Plastik Petrol San. ve Tic. A.Ş. 461. sırada.
2,1 milyar liralık satışla Durum Gıda San. ve Tic. A.Ş. 493. sırada.
Merkezi farklı illerde olup Mersin’de üretim yapan diğer firmalar ise şöyle;
42.8 milyar liralık satışla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. 14. sırada
23,4 milyar liralık satışla Yıldız Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş. 32. sırada
18 milyar liralık satışla Toros Tarım San. ve Tic. A.Ş. 46. sırada
16.6 milyar liralık satışla Hayat Kimya Sanayi A.Ş. 51. sırada
16.3 milyar liralık satışla Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş. 52. sırada
3,5 milyar liralık satışla ANKUTSAN Antalya Kutu Sanayi Oluklu Mukavva Kağıt Ticaret A.Ş. 288. sırada
3,6 milyar liralık satışla Yayla Agro Gıda Sanayi ve Nakliyat A.Ş. 274. sırada
Yılbor Boru, İSO 500’de yer aldı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yapılan, Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçları açıklandı. Yılbor Plastik Boru, 461. Sırada yer aldı.
2008 Yılı içerisinde Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi içerisinde 65 bin m2 alan üzerine kurulan Yılbor Plastik Boru, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yapılan, Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında 461. Sırada yer aldı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Yılbor Plastik Boru Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldırım, ‘Yıllık 60 bin ton üretim kapasitesine sahip olan firmamız; inşaat sektörüne yönelik ürünlerin üretimini gerçekleştirmektedir. Firmamızda inşaat sektörüne yönelik alt ve üst yapı grubunda yer alan tüm ürünler giriş kontrolden başlayarak sevkiyata kadar tüm aşamalar en ürün standartları ve ISO 9000 standartları göz önünde bulundurularak akredite laboratuvar gözetiminde faaliyetler gerçekleşmektedir. Üst yapı grubunda PVC Atık Su Boru & Ek Parçaları, PPRC ve Kompozit Boru & Ek Parçaları üretimi gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte, alt yapı grubunda yer alan PE100 ve PVC Temiz Su Borusu imalatı gerçekleştirmektedir. Hedefimiz önümüzdeki yıl Birinci 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde daha üst sıralarda yer alabilmek.’ dedi.