30 Eylül 2023

‘Yüzde 5 zam yaparak diyorlar ki; ÜRETMEYİN!’

“Türkiye’nin tarım ülkesi olmasına rağmen son dönemde ciddi sıkıntılar yaşadı. Maalesef üreticilerimiz alın terinin karşılığını alamıyor. İşçilik, mazot, gübre ve diğer girdi maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerinde arttığı bir dönemde TMO tarafından mısır alım fiyatına sadece yüzde 5 zam yapılması sanki “üretmeyin!” anlamı taşıyor!”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 22 Ağustos’ta mısır alım fiyatını açıkladı. Geçen yıl 5 bin 700 lira olan 1 ton mısıra bu sene 300 lira zam yapıldı ve bu yılki fiyat 6 bin lira oldu. Mısır üreticileri de bu duruma tepki göstermişti.
Maliyetin yüzde 90 arttığını söyleyen Mısır üreticileri, “Geçen yıl 120 TL’ye biçtirdiğimiz mısırın dönümünü bu sene 220 TL açıkladılar. Orada yüzde 90’a varan bir fark oluyor da bizde niye yüzde 5’lerde kalıyor. Mısırda maliyet dekara kilogramda 7.5 lira civarında, açıklanan fiyat ise 6 lira. En az fiyat 8 lira olmalıydı. Kâr payıyla 9 lira olmalıydı. Maliyetin altında açıklanan fiyat çiftçiyi tarımdan uzaklaştırır.” diyerek sıkıntılarını dile getirdiler. Bu duruma bir tepki de CHP Tarsus İlçe Başkanı Selahattin Şahin’den geldi.
“Çiftçimiz bitme noktasına getirildi”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Selahattin Şahin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır alım fiyatlarına, geçtiğimiz yıla oranla sadece yüzde 5 zam yaparak ton başına 6 bin TL alım fiyatı açıklamasına tepki göstererek, “Türkiye’nin tarım ülkesi olmasına rağmen son dönemde ciddi sıkıntılar yaşadı. Maalesef üreticilerimiz alın terinin karşılığını alamıyor. İşçilik, mazot, gübre ve diğer girdi maliyetlerinin yüzde 100’ün üzerinde arttığı bir dönemde TMO tarafından mısır alım fiyatına sadece yüzde 5 zam yapılması sanki “üretmeyin!” anlamı taşımaktadır. Kendi kendimize yeten ender ülkelerden biriydik. Fakat yapılan yanlışlardan dolayı çiftçimiz bitme noktasına getirildi. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak üreticilerimizin her zaman yanında olmaya ve destek vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
“Üreticilerimizin alın terinin karşılığı verilmeli”
Çiftçilerin çıkmaza sürüklendiğini ve kara kara düşündüklerini kaydeden Şahin, “Mazotun litresi 40 TL gibi inanılmaz rakamlara ulaşmış durumda iken, işçilik maliyetleri her geçen gün artarken, bin bir emekle ürettiği ürününe değer verilmeyen çiftçilerimiz kaderine terk edilmiş vaziyette! Stratejik öneme sahip mısır konusunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin almış olduğu karar gerçekten düşündürücü. İthal kartıyla, ülke çiftçisi ve dolaylı olarak da ülke insanı mağdur edilmekte. Kısacası küçük bir azınlığın mutluluğu adına, binlerce üretici kaderine terk edilmektedir. Buna “dur” denilmesi gerekir. Üreticilerimizin alın terinin karşılığı verilmelidir.” dedi. (Haber Merkezi)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir