30 Eylül 2023

LAVANTA KÖYÜ SUSUZ KALDI!

Lavanta Köyü olan Çaltıbozkır Köyü’ndeki lavanta bahçeleri su sorunu yaşıyor! MESKİ’nin bu konuda bir çalışma yaptığını ve halen su sorununun çözülmediğini belirtten vatandaşlar su sorununun acilen çözülmesini istiyor.

KOOPERATİFLEŞME HİKAYESİ

Mersin Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 2 bin nüfuslu Çaltıbozkır Köyünün lavanta bahçesi kurarak kooperatifleşme hikayesi, 2018 yılında emekli öğretmen Mehmet Asım Özçalık’ın ‘öğretmenlikte emeklilik olmaz’ şiarı ile köyüne dönüp, Çaltıbozkır Derneğini kurması ile başladı. Kimisi gazeteci kimisi ev hanımı olan diğer üyelerin de katıldığı toplantılarda alınan karar ile lavanta yetiştiriciliği kursuna katılan Özçalık ve arkadaşları, Mersin Büyükşehir Belediyesine başvurarak lavanta fidesi istediler.
Belediye Başkanı Vahap Seçer’in tarıma ve çiftçilere olan daimi desteği ile bu talepleri onaylanan Çaltıbozkırlılara, belediye tarafından 5 bin adet lavanta fidesi hibe edildi. İlk etapta bu fideleri yetiştirip başarılı sonuçlar elde eden Çaltırbozkır Derneği üyeleri, bir sonraki aşamada ise Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni kurdular.

“5 dönümle başladığımız lavanta tarlamız 100 dönüme ulaştı”

Dikilen 5 bin lavanta fidesiyle önemli bir üretim başarısı sağladıklarını ifade eden Çaltıbozkır Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık, “Bu dikimde çok başarılı olduk, çok verimli oldu. Bu sahaya halkımızın ilgisi arttı. Bu ilgi sonucunda Mersin Büyükşehir Belediyesi, bize distilasyon tesisi hediye etti. Bu tesis ile kendi ürettiğimiz ürünleri, çiçekleri, sadece lavanta değil, ardıç, defne, köknar, kekik ve benzeri 10 çeşit ürünün burada buhar sistemiyle, yağ çıkarımını yapıyoruz” demişti.
Sadece Silifke ve Çaltıbozkır yöresinin değil, Gülnar ve Mut çevresinden yapılan bitkisel üretimlerin de kooperatiflerine gelmeye başladığını kaydeden Özçalık, “Onların da yağ çıkarımlarını yapıyoruz. Kooperatif olunca diğer sistemlerden, kişilerden, özel kuruluşlardan daha uygun şekilde hizmet vermeye başladık. İlgi ve alaka giderek artıyor. Başlangıçta 510 dönüm civarında bir sahada üretime başlamışken, bugün 100 dönüme ulaşan lavanta sahamız var. 3040 dönüm civarında kekik sahamız var. Halkımızın da desteği ve ilgisi de giderek artmakta. Bize bu desteği veren Mersin Büyükşehir Belediyesine katkılarından dolayı müteşekkiriz. İlerleyen zamanlarda çok daha ciddi çalışmalarla, çok daha fazla destekler alacağımıza inanıyoruz” diye konuşmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir