Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Mersin Limanı, kıtalar arasında ÇOK ÖNEMLİ’

Bu haberin fotoğrafı yok

“Mersin ve Mersin Limanı, ticaret yollarının kesiştiği bir nokta. Ülkemizin en büyük konteyner limanı. Dünyada da ilk 100 içine girerek 92’inci sırada.”

Haber / MUSTAFA ÖZCAN

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret etti, Bölge Müdürlüğü’ne atanan Osman Göllüce’ye görevinin hayırlı olmasını diledi.
Vali Pehlivan, Vali Yardımcısı ve Liman Mülki İdare Amiri İbrahim Küçük, Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Osman Göllüce’den yerine getirilen hizmetler, çalışma ve faaliyetler hakkında bilgiler aldı, çeşitli konularda değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulundu.
Vali Pehlivan, ziyaret sonrası Mersin Uluslararası Limanı’ndan bir TV kanalında canlı yayına katılarak, limanın özellikleri, eriştiği kapasite, yürütülen hizmetler, ticari faaliyetler, sağladığı istihdam, 2022 yılının ihracat-ithalat rakamları ve serbest bölgedeki ticari faaliyetler hakkında açıklamalar yaptı.
“Direk istihdam 3 bine
ulaşmış durumda”
Mersin Uluslararası Limanı’nın çok hareketli olduğunu belirten Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Ülkemizin en büyük konteyner limanı. Dünyada da ilk 100 içine girerek 92’inci sırada. 1850’li yıllarda küçük bir mütevazi bir iskele ile kurulmuş olan o liman bugün kapasitesini gerçekten son derece arttırmış ve teknik tabir ile 2,6 milyon TEU kapasiteye ulaşmıştır. Yıllık da 30 milyon tonu aşkın emtia ile ilgili olarak işlemin yapıldığı bir liman burası. Burada direk istihdam 3 bin, dolaylı istihdam ise 30 bine yaklaşmış durumda. Mersin ve Mersin Limanı, ticaret yollarının kesiştiği bir nokta. Bu bağlamda bu liman kıtalar arasında çok önemli bir işlev görüyor.” dedi.
“Yüzde 30-35 oranında
bir artış var”
Asya, Avrupa ve Amerika ülkelerine ve dünyanın birçok ülkesine buradan mallar gittiğini belirten Pehlivan, “Yine birçok ülkeden gelen mallar diğer illere dağıtılıyor ve diğer illerimizde üretilen sanayi ürünleri de bu limandan diğer ülkelere ulaştırılıyor ve ciddi bir potansiyel söz konusu. Özellikle bu sene rakamlar arttı. Mersin ilimizde şu anda bu sene ihracat toplamda 16 milyar dolara ulaştı. Bu rakamı geçen yıl ile kıyasladığımızda yüzde 30-35 oranında bir artışa tekabül ediyor. İthalat rakamları ile birlikte de toplam 35 milyar doların üzerine çıktı. Yine yüzde 30-35 oranında bir artış demek oluyor.  İhracat rakamlarının bu şekilde artması istihdama rakamlarına da yansıyor. Bu limanın bir özelliği de 1987’de kurulmuş olan ilk Serbest Bölge olması. Orada da şu anda 393 firma var. Bunların ürettiği ürünler de yine bu limandan dünya pazarlarına ulaştırılıyor. Bu sene bölgenin ihracatı da 4 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Mersin’de faaliyet gösteren firmaların da yine ki bu sayı 2 bin 300 firma. Bunların yapmış olduğu ihracat 6 milyar doları aşarak 6,5 milyar dolar oldu. Türkiye ortalamasının üzerine çıkılırak, yüzde 30’luk bir artış sağlanadı. Bunlar sevindirici rakamlar.” şeklinde konuştu.
“Mersin 9-10 ürün
rekoltesinde
Türkiye birincisi”
Limanda hummalı bir hareketin her zaman söz konusu olduğunu anlatan Vali Pehlivan, “Sayısız firmaların işlemleri yapılıyor. Ayrıca Mersin malumunuz bir tarım şehri. Burada 9-10 ürün rekoltesinde Türkiye birincisi Mersin. Yine yaş meyve sebze ihracatı da yine bu limandan yapılıyor. Özellikle limonun yüzde 55’i
Mersin’den bu limandan dünya pazarlarına ulaştırılıyor. Gerek tarımsal ürünlar gerek ise sanayi ürünleri dünya pazarlarına ulaştırılıyor. Hem gümrük işlemleri Ticaret Bakanlığı’mızın himayelerinde, hem de valilik olarak sorumlulklarımız dahilinde işlemleri takip ediyoruz. Bütün kurumlar uyum içerisinde çalışarak ekonomiye gerekli katkıyı sunuyorlar ve her geçen gün de bu katkı artarak devam ediyor.” ifadelerini kullandı.