Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’ndan (TÜSEB) Mersin Üniversitesi’ne Proje Desteği

MUSTAFA ÖZCAN
Mersin Üniversitesi Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Açıkbaş’ın yürütücüsü olduğu, Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Çalış Açıkbaş, Diş Hekimliği Fakültesi, Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Cengiz Yanadağ, Fen Fakültesi, Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Ayaz ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürel Pekkan’ın araştırmacı olarak yer aldığı disiplinler arası proje olan ‘Kendi kendini yenileyebilen, gelişmiş özelliklerde yerli mikro-nano hibrit diş dolgusu kompozitlerinin geliştirilmesi ve in-vitro performanslarının belirlenmesi’ başlıklı proje Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (B-Grubu Projeler) kapsamında 800 milyon TL bütçe ile desteklenmeye değer bulundu.
Projenin çağrı başvuru alanı ‘Biyomalzemeler’ dir. ‘Ülkemizde çeşitli nedenlerle yaygın olarak görülen diş ve çene eklemi hastalıklarının tedavilerine yönelik yeni nesil dolgu malzemelerinin geliştirilmesi’ başlığı ve ‘Biyomalzemelerin kendini onarma mekanizmaları’ alt başlığını konu alan Türkiye’nin öncelikli alanlarına yönelik bir projedir.
Projenin konusu, diş tedavilerinde kullanılmak üzere klinik taleplere uygun, daha gelişmiş özellikte (self-healing etkili, biyomineralizasyon özelliği olan, fiziko-mekanik özellikleri iyileştirilmiş, sekonder çürüğü önleyen, mikro sızıntı problemi iyileştirilmiş) ve dolayısıyla daha uzun kullanım ömrüne sahip inorganik/organik ve bunların kombinasyonu olan doldurucu malzemeler kullanılarak yeni ve yerli mikro-nano hibrit dental kompozitlerinin geliştirilmesidir. Proje başarılı bir şekilde tamamlandığı takdirde ürüne dönüşebilecek ileri teknoloji ve katma değeri yüksek malzemeler elde edilmesi mümkün olacak.