Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YEŞİLBOĞAZ: “MEDENİ KANUNUN GETİRDİKLERİ HAYATA GEÇİRİLMİYOR”

Bu haberin fotoğrafı yok

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Medeni Kanun’un kabul edilişinin 93. yıldönümü nedeniyle yayımladığı yazılı mesajında, “4 Ekim 1926 yılında yürürlüğe giren 743 sayılı Medeni Kanun, Atatürk devrimlerinin temeli olan dinsel hukuk düzeninden anayasal ve laik hukuk düzenine geçişin belgesi, çağdaş uygarlık, eşitlik ve özgürlük yolunda atılmış en önemli adımlardan birisi olduğunu vurgulayarak, “Son yıllarda 93 yıl öncesine dönülmek istenerek, dinsel hukuk düzenine dönüş için adımlar atılmaktadır. Medeni Kanun’un getirdikleri hayata geçirilmiyor” dedi.
Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, “Medeni Kanun, 1 Ocak 2002’de ise değiştirilmiş şekliyle yürürlüğe girerek,  4721 sayılı Türk Medeni Kanunu adını almıştır. Medeni Kanun toplumsal düzende çok önemli bir yere sahiptir. Bireyin, kadının yok sayıldığı Osmanlı yönetim biçimine son veren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Medeni Kanun ile birlikte hukuk devriminin temelini oluşturmuştur. Devrim niteliğinde olan; akla ve bilime dayalı, laik, çağdaş, kadın-erkek arasında ekonomik ve sosyal eşitliğine dayanan Medeni Kanun; kadınlar, siyaset, eğitim, hukuk başta olmak üzere birçok alanda köklü değişiklikler getirmiştir.  20. yüzyılın en büyük hukuk devrimi olan Medeni Kanun, kadınlara devrim niteliğinde haklar getirmiştir. Örneğin; kadın ve erkek eşit haklara sahip olmuş, yasalar önünde eşit hale gelmiştir. Kadına boşanma hakkı tanınmış, tek eşle evlilik kuralı getirilmiş, evlenme akdinin laik bir yapıya kavuşturulmuştur. Kadınlar miras hakkına sahip olmuştur. Resmi nikâh kadın haklarının güvencesi olmuştur. Erkeğin ‘Boş Ol’ demesiyle boşanma yerine, kanunda yazılı sebeplere dayanarak hâkim kararıyla boşanma hakkı getirilmiştir. Bunların dışında kadınlara istediği mesleğe girme hakkı tanınmış, mahkemelerdeki şahitlikte kadın erkek eşitliği getirilmiştir. Medeni Kanunla birlikte Türk kadınlarına siyasal haklar verildi. Medeni Kanun ile birlikte kadınlarımız, birçok Avrupa ülkesindeki kadınlardan daha önce siyasi haklar elde etmişlerdir. Medeni Kanunun kabulü ile birlikte, çocukların kız ve erkek ayrımı yapılmadan mirastan eşit ölçüde faydalanmasının önü açılmıştır. Çocukların iyi yetişmesi için ana ve babaya yükümlülükler getirilmiştir. Türk kadını medeni haklarına, toplumun temeli olan aile kurumu da gerçek niteliklerine kavuşmuştur” şeklinde konuştu.
 
“DİNSEL HUKUK DÜZENİNE DÖNÜŞ İÇİN ADIMLAR ATILIYOR”

Son yıllarda 93 yıl öncesine dönülmek istenerek, dinsel hukuk düzenine dönüş için adımlar atıldığını belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Medeni Kanun yürürlükte olmasına rağmen günümüzde çocuk yaşta evlilikler, çocuk istismarı, kadına şiddet ve dini evliliklere teşvik maalesef artmaktadır. Bu durum ülkemizde gündemden düşmüyorsa, Medeni Kanunun getirdikleri hayata yeterince geçirilemiyor demektir. 93 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile elde etmiş olduğumuz bu kazanılmış haklarımıza sahip çıkılmalı ve hayata geçirilmesi için mücadele edilmelidir. Biz avukatlar var olduğumuz sürece haklarımızı yok saymak isteyen tüm sistemlere karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümünü bu düşüncelerle kutlarken, bu kanunun hazırlanışında ve yasalaşmasında büyük emeği olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ü minnetle ve rahmetle anıyorum” diye konuştu. 

İHA

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ilkini geçtiğimiz
Sıradaki Haber ÇOCUK OLMAK MERSİN’DE ÇOK GÜZEL