Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yerel kalkınmanın başlıca aktörleri Kent Konseyleridir”

Bu haberin fotoğrafı yok

Mersin Kent Konseyi’nin Genel Kurul Toplantısı Mersin Kent Konseyi tarafından Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Mersin Kent Konseyi tarafından Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Genel Kurul Toplantısı’na Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, Jeofizik Mühendisleri Odası Mersin İl Temsilciliği Başkanı Hatice Dilek Çelikkaya, sivil toplum kuruluşları ile dernek yöneticileri katıldı.

“Kent Konseyleri önemli bir misyon üstlenmiştir”

Burhanettin Kocamaz toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi. Kocamaz, “Tüm dünyada yerinden yönetim anlayışının artık çok fazla talep edildiği ama tam manasıyla da ülkemizde uygulanması yönünde karar almak için defanslar yapıldığı bir dönemden geçiyoruz. Aslında bir ülkeyi yönetmek için merkezi idareler gerekiyor ama kentleri yönetmek için o bölgedeki insanların oluşturduğu meclislerin aldığı kararlarla o bölgenin kalkınmasına ve geleceğine yönelik kararlarını alınması gerekiyor” dedi.

Kentlerin yerel yönetimler tarafından yönetildiğinden söz eden Başkan Kocamaz, “Kent Konseyleri aslında iyi değerlendirilebilirse önemli bir misyon üstlenmiştir. Çünkü Belediye Meclislerinde belli meslek dallarında, belli kesimler için kotalar konmadığı sürece bu sıkıntılar bundan sonra da devam edecek. Benim gönlümden geçen Kent Konseylerinde belli miktarda mimarlar, mühendisler, avukatlar, iktisatçılar, esnaflar, kadınlar mutlaka yer almalı. Ama sadece kim daha çok oy getirir mantığıyla olaylara bakıldığı için Kent Konseyleri, kent meclisleri, istediğimiz evsafta maalesef olmuyor. Onun için Kent Konseylerini iyi değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Bütün sivil toplum kuruluşlarının, esnaf odalarının bu işi ciddiye alarak mutlaka burada yer almaları, görüşlerini ortaya koymaları, o görüşler çerçevesinde kentin geleceğe taşınmasına yönelik ortaya çıkan fikirleri bir rapor halinde en azından Belediye Meclisine sunmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Özellikle sivil toplum örgütlerinin Kent Konseylerine sahip çıkmaları gerektiğinin altını çizen Başkan Kocamaz, “İçerisinde aktif yer alsınlar. Hiçbir siyasi düşünce taassubu altında olmadan kentin geleceğine yönelik alınacak kararlarda yol gösterici olsunlar. Fikir ortaya koysunlar. Bizim bunlara ihtiyacımız var. Siyasetçiler her zaman her şeyi içlerinden geçtiği gibi söyleyemeyebilirler ama onların söyleyemediği şeyleri özellikle Kent Konseyi’nin buradaki üyelerinin, sivil toplum örgütlerinin ortaya koyması o söylenemeyen şeylerin en azından ülkeyi ve kenti yönetenler tarafından duyulması çok daha önemlidir. Aslında Kent Konseyleri kentin geleceği açısından bir mahalle baskısı da oluşturabilmelidir. Siyasetçileri de yönlendirebilmelidir. Ancak bu şekilde yanlışlardan dönülebilir” diye belirtti.

“21. yüzyıl korkutucu bir gelecekle yüzleşmek zorunda kalındığı bir dönemdir”

Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu yaptığı açılış konuşmasında  “21. yüzyıl açlık, yoksulluk, hesapsızca tüketilen doğal kaynaklar, çevre üzerinde yaratılan ağır tahribat gibi sorunların iyiden iyiye görünür hale geldiği ve hatta küresel bir boyut kazandığı, insanlığın korkutucu bir gelecekle yüzleşmek zorunda kaldığı bir dönem olmuştur. Üzerinde yaşadığı dünyayı kendi elleri ile yaşanmaz hale getiren insanlık nihayet çözümün çevre ve kalkınma arasında bir denge kurmaktan geçtiğini ve sürdürülebilir gelişmenin önemini kavrayabilmiştir. Sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir gelişme kavramlarının temelleri 1992 yılında Rio’da toplanan Birleşmiş Milletler Yeryüzü Zirvesi’nde gündemi oluşturmuştur. Zirvede iklim değişikliği, ekonomik eşitsizlik, yenilikçilik, sürdürülebilir tüketim, barış ve adalet gibi sorunlu ve çözüme muhtaç 17 farklı hedef tespit edilmiştir. Sürdürülebilir kalkınmanın yerel düzeyde yaşama geçirilmesini ve yaşanabilir yerleşimler oluşturmayı amaçlayan uzun soluklu bir eylem planı yerel toplumsal bir işbirliği stratejisidir” ifadelerini kullandı.

Yerel kalkınmanın başlıca aktörlerinden bir tanesinin Kent Konseyleri olduğundan bahseden Lokmanoğlu, “Şüphesiz yerel kalkınmanın başlıca aktörlerinden birisi de Kent Konseyleridir. Kentine sahip çıkma, çözümde ortaklık, aktif katılım ilkelerinin temelinde oluşturulan yerel yönetişim modelinin merkezinde Kent Konseyleri bulunmaktadır. Temel işleri ketteki paydaşlarını bir araya getirmek, tüm kenti içine alan ortak bir akıl oluşturmak ve bu doğrultuda özellikle yerel kalkınmanın gerçekleşmesine yönelik çözüm önerileri üretmektir. Kent Konseyleri günümüzün katılımcı, şeffaf, hesap verebilir yönetim anlayışının da anahtarı durumundadır.  Bizler Mersin Kent Konseyi olarak çok şanslıyız. Başta Mersin Büyükşehir Belediyesi, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile ortak hedefler doğrultusunda yan yana uyum içerisinde çalışmayı başarabilen ender platformlardan birisiyiz” dedi.

Konuşmaların ardından Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu tarafından bir faaliyet sunumu gerçekleştirildi. Dilek ve temenniler bölümünde de dinleyicilere söz verildi ve program sona erdi.

MEHMET MİRAS

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SERDAR ERKAN TC Aile ve
Sıradaki Haber YÜZYILIN PROJESİ KIZKALESİ’NDE