Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni Yaşam Gazetesi başka hangi cezaevlerine alınmamaktadır?

Bu haberin fotoğrafı yok

Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Yeni Yaşam Gazetesi’nin Bakırköy Kadın Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlülere verilmemesini meclis gündemine taşıdı.
HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, “Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, tutuklu ve hükümlülerin en temel haklarından eğitim hakkını gasp etmiştir. Tutuklular, Yeni Yaşam Gazetesi’ni talep etmişler, ancak cezaevi yönetimi ‘devletin birlik ve beraberliğine karşı haber içerikli yayınlar yaptığı’ gibi mesnetsiz iddiaları bahane edip hukuka ve kanunlara aykırı bir şekilde hareket ederek gazeteyi tutuklu ve hükümlülere vermemiştir.” diyerek konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması için soru önergesi verdi.

“İnsan haklarının ayrılmaz bir parçası olan hükümlü ve tutukluların eğitim hakkı, diğer insan hakları gibi uluslararası toplumun ilgisini çekmiş ve bu alandaki eksiklikler insan hakları ihlali kabul edilerek devletlerin saygınlığı konusunda önemli bir baskı unsuru olmaya başlamıştır. Eğitim hakkıyla birlikte düşünüldüğünde Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 62. Maddesine göre hükümlülerin süreli ve süresiz yayınlardan yararlanma hakkı vardır. 62. Maddenin 1.fıkrasına göre ‘Hükümlü, mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahiptir.’ 
Anayasanın basın ve yayınla ilgili hükümlerinde, süreli ve süresiz yayın hakkına dair 29. maddede ise ‘Süreli veya süresiz yayın önceden izin alma ve malî teminat yatırma şartına bağlanamaz. Süreli yayın çıkarabilmek için kanunun gösterdiği bilgi ve belgelerin, kanunda belirtilen yetkili mercie verilmesi yeterlidir. Bu bilgi ve belgelerin kanuna aykırılığının tespiti halinde yetkili merci, yayının durdurulması için mahkemeye başvurur. Süreli yayınların çıkarılması, yayım şartları, malî kaynakları ve gazetecilik mesleği ile ilgili esaslar kanunla düzenlenir. Kanun, haber, düşünce ve kanaatlerin serbestçe yayımlanmasını engelleyici veya zorlaştırıcı siyasal, ekonomik, malî ve teknik şartlar koyamaz.’ denmektedir. Yeni Yaşam gazetesi de yasal mercilerce onaylanmış, gazetecilik mesleği esaslarına uygun, süreli ve günlük yayın yapan, ulusal bir gazetedir. 
Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü/tutuklu olarak bulunan Hatice Duman, Esma Başkale, İlknur Yusufoğlu, Name Öztürk ve Ayşe Düzkan da ücretini düzenli olarak ödedikleri ve kanunda belirtildiği üzere yararlanma hakkına sahip oldukları süreli yayınlardan Yeni Yaşam Gazetesi’nin 2-3-4 Mart 2019 tarihli gazetelerini talep etmişler, ancak gazeteleri alamamışlardır. Cezaevinin 2019/39  No’lu 04/03/2019 tarihli kararına  gerekçe olarak ise ‘devletin birlik ve beraberliğine karşı haber içerikli yayınlar yaptığı, PKK terör örgütü tarafından ceza infaz kurumları arasında şifreli haberleşmeye yol açtığı dışarıdan örgüt üyelerine talimatlar verdiği, örgüt içerisinde haberleşme aracı olarak kullanıldığı, terör örgütünün kurumumuzda bulunan hükümlü ve tutukluları yönlendirdiği ve bu durumun kurum içerisinde karışıklığa sebep olarak ileride telafisi mümkün olmayan eylem ve durumlara dönüşebileceğinden, kurum asayiş ve güvenliğinde bütünlük sağlamak açısından, adı geçen hükümlü ve tutuklulara belirtilen gazetelerin verilmemesi’’ gösterilmiştir.” denilen önergede, şu sorular soruldu.
1.Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü, Eğitim Kurulu Başkanlığı tarafından hukuka ve kanuna aykırı alınan bu karar, Adalet Bakanlığı tarafından bilinmekte midir?
2.Bakanlık, bir mahkeme kararı olmadan, cezaevi yönetiminin Yeni Yaşam Gazetesi’nin bahsedilen tarihli sayılarını hükümlülere vermemesi karşısında nasıl bir yasal prosedürü uygulayacaktır? 
3.Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 62. Maddesi ve Anayasanın basın ve yayınla ilgili hükümlerinde, süreli ve süresiz yayın hakkına dair 29. Maddesinde açık şekilde belirtilmesine rağmen Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün yasalara aykırı hareket etmesinin gerekçeleri nelerdir? Bakanlığınız tarafından Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünün aldığı keyfi karara yönelik herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır?
4.Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’nda açıkça yazılmasına rağmen, gazeteyi keyfi bir şekilde hükümlülere vermeyen cezaevi yönetimine karşı bir soruşturma başlatıldı mı? Başlatıldıysa sonuçları nedir?  
5.Cezaevi yönetimi, başka hangi gerekçelerle süreli ve süresiz yayınların cezaevine girişini hukuksuz bir şekilde engellemiştir?  Bakanlık, bu konuda cezaevini yeterince denetliyor mu?
6.Gazetecilik faaliyetleri kapsamında, mesleğin esaslarına uygun olarak yapılan haberler, meslekten olmayan cezaevi yönetimi tarafından hangi kıstaslara göre “devletin birlik ve beraberliğine karşı haber içerikli yayınlar” olarak değerlendirilmektedir?
7.Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerinin süreli ve süresiz yayınlardan yararlanma hakkıyla ilgili yaşadıkları mağduriyetleri önlemek için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?
8.Yeni Yaşam Gazetesi başka hangi cezaevlerine alınmamaktadır?

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Akdeniz Belediyesi, aşırı yağışlı günlerde
Sıradaki Haber AKDENİZ’İN SULAMA KANALLARI ISLAH EDİLİYOR