Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA AKİB YİNE ZİRVEDE

Bu haberin fotoğrafı yok

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihraca yılın dokuzuncu ayında 149 milyon dolar kaydedildi. Taze meyve ihracatı değerde yüzde 26 artış ile 92 milyon gerçekleşerek Eylül ayına en çok katkı yapan alt ürün grubu oldu.

Yaş meyve ve sebze sektörünün Eylül ayı ve Ocak-Eylül ayları ihracat rakamlarını  bir ihracatçı gözüyle değerlendiren, Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Türkiye ekonomisinde kilit konumunda yer alan yaş meyve ve sebze sektörünü ihracatının, Eylül ayında 149 Milyon dolar değer gerçekleştiğini belirterek, taze meyve ürünleri ihracatının,  değerde yüzde 62’lik payla 92 milyon dolar kaydedilerek listede ilk sırada yer aldığını,  taze meyveyi ise yüzde 22’lik payla 33 milyon dolar kaydedilen taze sebze ürünleri ihracatının takip ettiğini belirtti.
Eylül ayında en çok ihraç edilen ürün 40 milyon dolar ile üzüm olurken onu sırasıyla incir, limon ve domates takip etti. Eylül ayı en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler incelendiğinde ise Rusya Federasyonu değerde yüzde 12 lik artış ile 37 milyon dolar gerçekleşirken, Rusya Federasyonunu sırasıyla Almanya, Irak, Suudi Arabistan ve Ukrayna takip etti.

Narenciye ihracatında lider ürün Limon

Limon Mayer çeşidine Eylül ayı başında ihracatına izin verilmesiyle  ihracat sezonuna hızlı başlangıç yapılan narenciye grubunda Eylül bereketi yaşandığını dile getiren başkan Sin, Eylül ayında Limon ihracatının yüzde 69’luk pay ile 14 milyon dolarla birinci sırada yer aldığını ve limonu, mandarin portakal ve greyfurt ürünlerinin takip ettiğini belirtti.

Yaş Meyve Sebze İhracatında AKİB başarısı

Başkan Sin, Eylül ayında AKİB’in genel yaş meyve sebze ihracatına 63 milyon dolarlık katkıları ile diğer birlikler arasında birincilik istikrarını koruduğunu belirtti. 2019 yılı üçüncü çeyreğinin sonu itibariyle ise  Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalıyla değerde yüzde 42’lik,  miktarda  yüzde 51’lık pay ile toplamda 575 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiğini ifade eden Sin, Türkiye Yaş Meyve ve Sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik  olmaktan  mutluluk duyduklarını ifade ederek bu başarıda emeği geçen işçisinden üreticisine, komisyoncusundan  ihracatçısına kadar tüm sektör paydaşlarına teşekkürlerini iletti.

AKİB, Yaş Meyve Sebze ihracatının artması için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor
  
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği öncülüğünde, narenciyenin kesiminde yaşanan sorunları değerlendirmek ve bu sorunlara ortak akıl yoluyla çözüm önerileri sunmak için sektörün tüm paydaşlarının katılımları toplantı gerçekleştirildi. Ayrıca Eylül ayı içerisinde “Üretemezsek Tükeniriz” sloganıyla Mersin’de düzenlenen “Türkiye Tarım Politikaları ve Geleceği Konferansı”’nda da konuşan Başkan Sin, tarımsal sorunların köklü çözümü için günlük ve kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli politikalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. 
Sin;” Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak yaş meyve sebze  ihracatını artırmak için Eylül ayı başında Hong Kong’da yapılan Asia Fruit Logistica’ya ve Eylül  ayı sonunda yapılan  World Food Moscow fuarlarına katılımlarımızı başarılı bir şekilde gerçekleştirdik,  bu fuarların geri dönüşlerini en kısa zamanda ihracat rakamları artışlarıyla görmek istiyoruz. Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyet ve girişimlerimize hız kesmeden devam edeceğiz.” diyerek sözlerini bitirdi.
 

haber merkezi

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Yoksul halk kesimleri itiraz etmedikçe
Sıradaki Haber ‘EKONOMİK PROGRAMLARIN EN BÜYÜK MAĞDURLARIYIZ!’