1907 yılında inşa edilen Hadra Hamamı 1934-35 yılları arasında kubbe kısmından onarım görerek günümüze kadar ulaşmış durumda. En son dış cephe restorasyonu 2013 yılında tamamlanan ve Akdeniz Belediyesi tarafından Hadra Hamamı Kültür ve Sanat evi olarak faaliyete geçirilen yapının, iç kısmının restorasyon görmediği, duvarlarındaki tarihi eser niteliğindeki resimlerin koruma altına alınmaması nedeniyle gün geçtikçe silinip kaybolduğu gözler önüne serilmekte. Günümüzde halen; eğitim, konser ve sergilere ev sahipliği yapan hamamın, gerekli onarımlardan geçmesi hususunda taleplerin bulunduğu, ancak işlem aşamalarının uzun sürmesinden dolayı ihmale uğradığı söz konusu.
HADRA HAMAMINDAKİ EĞİTİMLERE İLGİ DUYULUYOR
Semt, mahalle kültürüne göre, insanların ilgi duydukları yönleri baz alınarak, Hadra Hamamı yönetimi tarafından eğitim branşları tespit edilip buna bağlı olarak kurslar açılıyor.Şu anda sadece Şan ve Resim kurslarının açık olduğunu bildiren yetkililer, konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Hadra Hamamı Koordinatörü Ezgi Özge Tozlu konuyla ilgili açıklamasını; ”Çalışma saatlerimizi ve günlerimizi kursiyerlerimize göre koordine ediyoruz, eğitim branşlarımızın dolabilmesi için şu anda muhtarlarla görüşüyoruz, semt ve mahalle sakinlerinin ilgi duydukları sanat dallarında kurslar açmaya çalışıyoruz. Dönemsel çalışmalarımız oluyor, örneğin yaz dönemi kurslarımız başlayacak. Elimizden geldiğince insanları hem Hadra Hamamı ile hem de sanat ile buluşturmak için tüm yöntemlerimizi kullanarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Eğitimcilerimiz Akdeniz Belediyesi Merkez Halk Eğitim Merkezinden taleplerimiz doğrultusunda gönderiliyor. Burada görevli olan herkes işini layıkıyla, sanatla icra ediyor. Tarihi bir mekanda çalışmak kendi adıma içe sığmaz bir duygu, burada olmaktan memnunum.”ifadeleriyle dile getirdi.
KUBBEYİ MİMAR OLAN BABAM ONARDI
Hadra hamamını incelerken denk geldiğimiz Muharip Kore Gazi’lerimizden olan Adil Yağcı, kubbenin daha önce yıkıldığını, 1934-35 yıllarında onarımının dönemin mimarlarından olan babası Mehmet Yağcı tarafından yapıldığını belirtti. Adil Yağcı açıklamasına; ”Bizim evimiz hemen buradaydı, eski zamanlarda her zaman gelirdik buralara. Birgün kubbesi yıkıldı, benim babam mimardı ve onarım için onu görevlendirdiler. Eski halini bozmadan yeniden onardılar kubbeyi. Bundan sonra tarihimize gençlerimiz sahip çıksın. Geçmişinizi asla unutmayın, bu topraklar kolay alınmadı.” şeklinde ifadelere yer verdi.
YORUMLAR