Mersin Kongre Sergi Sarayında Mersin Büyükşehir Belediyesinin “Gar-Mezitli arası Raylı Sistem Projesi” planın hayata geçirilmesi konusunda koordinasyon ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Gerçekleştirilen toplantıya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve ilçe belediye temsilcileri yer aldı.
Hafif raylı sistemi bilgilendirme toplantısı Mersin Büyükşehir Belediyesi Burhanettin Kocamaz öncülünde gerçekleşerek yapılacak olan “Gar-Mezitli arası Raylı Sistem Projesi” öneminden bahsedilerek proje Mersin halkı için faydalı olacağı belirtildi.
Toplantıya katılan Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş.’nin tasarım direktörü ve hafif raylı sistemin proje mimarı Yıldıray Yıldızhan ise proje hakkında bilgi vererek basından gelen soruları da cevapladı.
Ardından Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş. Genel Müdürü Danyal Kubin’de uygulamaya esas kesin projeyi en kısa sürede bitirileceği konusunda söz verdi.
“KENT YAŞANTISINA KOLAYLIK GETİRECEK”
Toplantıda hafif raylı sistemin Mersin için bir ilk olacağını belirten Kocamaz,gelecek nesilleri karşılayacağını, onlara daha kolaylıklar sağlanacağını dile getirdi. Projenin paydaşlarıyla bir araya gelerek bilgilendirmek istediklerini kaydeden Kocamaz, “Bildiğiniz gibi 9 Mart’ta uygulamaya esas kesin proje için sözleşme imzaladık ve yüklenici firma proje çalışmalarına başladı. Ön hazırlık aşamasından sonra projenin nasıl bir proje olacağı konusunda Mersin’in paydaşları ile bir araya gelip, bilgilendirmek istedik. Bu projenin Mersinimiz için ve bizden sonraki nesiller için hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Bu proje hepimizin kentteki yaşantısına kolaylık getirecek” şeklinde konuştu.
“PROJE BİTİRİLDİKTEN SONRA BAKANLIK ONAYINA SUNACAĞIZ”
Proje ihalesi başvurularının giderek çoğaldığını kaydeden Kocamaz bu tür projeler tüm Mersin için değil her yer için çok önemli projeler olduğunu belirterek “Hem en iyiyi bulmak hem de en şeffaf şekilde işlerin yürümesi için yapım ihalesine çıkacağız. İşe talip olanların sayısı epey fazla olacak ama ihale neticesinde bir kişiye verilecek. Teknolojinin de en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Biz projemizde trenlerin otomatik olarak kendisinin gidip geldiği sürücüsüz sistem düşünüyoruz. Normal süreçte bitilmesi için elimizden geleni yapacağız ama burası Türkiye, olağanüstülükler ülkesi. Proje bitirildikten sonra Bakanlık onayına sunacağız” ifadelerini kullandı.
“ERDEMLİ’YE KADAR UZATMAK MÜMKÜN OLABİLİR”
Raylı sistem güzergâhları konusunda basın sorularını cevapsız bırakmayan Kocamaz, planlanan güzergâh ilk etap için düşünülen güzergâh olduğunu kaydederek ileriki zamanlarda Mersin Üniversitesi’ne doğru bir hat çekilmesi gerektiğini vurguladı. “Zaten arkadaşlar çıkış yerlerini şimdiden planlayacaklar. Belki bizler görmeyiz ama bizden sonraki nesiller görebilir.” şeklinde dikkat çeken Kocamaz: “Buradan Tarsus’a, Erdemli’ye kadar uzatmak mümkün olabilir. Bunlar çok uzun yıllar alacak çalışmalar. Metro çalışmaları aslında insan gibi yaşayan organizma. Bir tarafı yapar bitirirsiniz ama ihtiyaç olur başka bir yöne uzatırsınız” diye belirtti.
“BU METROYA BAŞLAMAKTA, BU METROYU BİTİRMEKTE BİZE NASİP OLACAK”
Atatürk Caddesi’nin araç trafiğine açılıp açılmayacağı sorunu hakkında bilgi veren Kocamaz, “Atatürk Caddesi’nin araç trafiğine açılmayacak, ulaşım Master Planı’na göre de Silifke Caddesi’nin de yalnızca yaya trafiğine açık olacak şekilde planlanmış. Raylı sistem devreye girdiğinde İstiklal Caddesi tek yön olacak” ifadelerine yer vererek “Mersinlilerin de bu duruma hazırlıklı olması gerekiyor. Mersin trafiğini başka türlü düzene sokamayız. Alışmaları gerekiyor. Dünyada sistem böyle işliyor ve Mersin’in de kendisini dünyaya entegre etmesi gerekiyor. Bazı siyasiler, gazeteciler metroyla ilgili verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade ediyor ama bu işler boyacı küpü değil. Biz Ulaşım Master Planı olmayan bir belediye devraldık. Bu planının tamamlanması için üç buçuk yıl uğraştık. Projeler tamamlandıktan sonra ihale aşamasına gelinecek ve inşallah önümüzdeki dönemin ortalarında bunu bitirmiş oluruz. Biz farklıyız. Bir söz verirsek sonuna kadar arkasında oluruz. Bu metroya başlamakta, bu metroyu bitirmekte bize nasip olacak” dedi
ZEHRA KORKMAZ: “PROJE BİTİMİNE KADAR DESTEK VERECEĞİZ”
Kocamazdan sonra söz alan Çevre Mühendisi Zehra Korkmaz, “Toplu taşımanın çevre için, raylı sistem projesinin çevre ve hava kirliliğini önlemek adına son derece önemlidir. Projeyi hayata geçiren Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, proje bitimine kadar destek vereceğiz.” şeklinde konuştu.
DANYAL KUBİN: “EN AZ MALİYETLE BU İŞİ BAŞARACAĞIZ”
Özel bir projeye imza attıklarını belirten Prota Mühendislik Proje Danışmanlık Hizmeti A.Ş. Genel Müdürü Danyal Kubin, “Daha önce de söylemiştim kendi evimize proje yapacağız ve en güzelini yapacağız. Her şeyden önemlisi inşaat sırasında Mersin halkına çok az rahatsızlık vereceğiz. Türkiye’nin en güzel metrosu olacak. Sizlere bunun garantisini veriyoruz. En az maliyetle bu işi başaracağız. 2018 yılı içerisinde yapım ihaleye çıkacağız.” dedi.
Projeyi daha erken bitirmeye çalışacaklarını öne süren Danyal Kubin: “Proje için öngörülen süre 7 ay ama biz bunu 5 ayda bitirmek için çalışıyoruz. Bir metro hattı en uygun maliyetle en kısa sürede nasıl bitirilir çok iyi biliyoruz. Bizim bütün derdimiz gelecek dönemin ortalarında metroyu hizmete almak. Bunu başaracağız ve dünyanın en hızlı bitirilen metrosu olacak. Büyükşehir Belediyemize bu işe bizi layık gördükleri için teşekkür ediyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.
FERHAT ÇELİK
YORUMLAR