Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ikinci birleşimi,dün yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Kongre Salonu’nda gerçekleştirilen MESKİ Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ikinci birleşiminde altı madde görüşüldü. MESKİ Genel Kurulu’nda vatandaşlardan daha önce alınan fazla katılım paylarının iade edilmesi CHP’li ve Millet İttifakının diğer bileşenlerinin oylarıyla kabul edildi.
MESKİ Olağan Genel Kurulu’nunu birinci birleşimi’nde yüzde 2 olan katılım payının yüzde 0,9’a düşürülmesinin ardından ikinci toplantıda mağduriyetin giderilmesi için gereken ücret farkı iadesi maddesi görüşüldü. Buna göre emlak vergi değerinin yüzde 0,9’una indirilen su ve kanalizasyon harcamalarına katılım payı olarak 1 Ocak 2020 tarihinden ilgili kararın yürürlüğe girdiği tarihe kadar yüzde 2 oranında katılım payı ödemesi yapan abonelere aradaki farkın iade edilebilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyon Raporu hakkında görüşmeler yapıldı. Komisyon raporuna 3 üye Ret verirken bir üye çekimser kaldı.
26 KABUL 25 RET
Görüşmelerin ardından madde oylamaya sunuldu. Buna göre 26 kabul, 25 ret, 11 çekimser çıkarak kabul edildi. 4 bin 442 aboneye toplam 3 milyon 840 bin 537 liralık katkı payı iade edilecek.
Tavan fiyattan ilk aboneliği gerçekleştiren aboneler bu kararın ardından ortaya çıkan farkların ödenmeye başlanacağı bildirildi. Meclis üyeleri oylamadan önce bazı konuşmalar gerçekleştirdi.
Milliyetçi Hareket Parti’li Mahmut Tat, “Bakanlık hesaplamanın şeklinin uygun olmadığını söylüyor. Bugüne kadar alınan bedelin hatalı olduğu görülüyor. Bu iade şekliyle ilgili net bir şekilde ortaya koymuyor. Bizim çekincemiz, bizim meclis olarak iade şansımız ve hakkımız yoktur. İdare bu işi çözmelidir.” şeklinde konuştu.
AK Partili Meclis Üyesi Zafer Şahin Özturan ise, “Bakanlıktan net bir yazı ve görüş gelse biz çekimser kalmazdık. Biz hem idarenin hem de vatandaşın mağdur olmadan bu işin çözülmesi taraftarıyız. Yetki karmaşasından dolayı biz çekimser kaldık.” dedi.
KULLANILACAK RAKAM 68 MİLYON TL
Paraların iadesi meddesinin ardından MESKİ’ye borçlanma yetkisi verilmesi maddesi konuşuldu. Geçen yıl MESKİ’nin gelir bütçesinin 559 milyon TL olduğunu bu yıl ise öngörülen rakamın 685 milyon 571 bin TL olduğunu söyleyen Başkan Seçer, bunun yüzde 10’unun 68 milyon 557 bin TL’ye denk geldiğini ve borçlanma yetkisi ile kullanılacak rakamın da 68 milyon 557 bin TL olabileceğini söyledi.
‘KARARDA ISRARCI MISINIZ?’ METODU
Daha önce meclise gelen ve reddedilen MESKİ’nin 100 milyon TL’lik borçlanma yetkisi verilmesi ile ilgili teklifin oylamasında ‘kararınızda ısrarcı mısınız?’ metodu uygulandı. Bu metot ile yapılan uygulama kapsamında teklifin kabul edildiğini açıklayan Başkan Seçer’e muhalefetten tepki geldi. Seçer ise oylama modelinin meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır ilkesi ile yapıldığını belirterek, “Meclisimizin üye sayısı 79 ve salt çoğunlumuz da 40. 40 meclis üyemizin evet demesi gerekiyordu 35 meclis üyemiz kararından ısrar etmiştir ve karar kabul edilmiştir. Karar mülki amire gönderilecektir” dedi.
“BU BELEDİYENİN LOGOSU DEĞİL BİZİM DÖNEMİMİZİ ANLATAN BİR SİMGE”
MESKİ Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurul Toplantısı ikinci birleşiminde toplam 6 gündem maddesi görüşüldü. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin logosu da gündeme geldi. Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni simgesinin resmi toplantıda ve bilançolarda kullanılması ile ilgili yapılan eleştirilere yanıt vererek, kullanılanın Büyükşehir Belediyesi’nin logosu olmadığına dikkat çekti. Logo ve simgenin farklı şeyler olduğunu ifade eden Seçer, kullanılanın logo değil simge olduğunu yineleyerek, “Bu belediyemizin logosu değil. Belediyemizin logosu olabilmesi için orada kanunda açık bir hüküm var. Bunu Belediye Meclisi’ne sunacağım. Nitelikli çoğunlukla eğer kabul ediliyorsa ben bunu logo olarak kullanacağım. Benim bayraklarımda, resmi evraklarımda logom var ama bazı çalışmalarda, bazı kağıtlarda, bazı raporlarda, internet ortamında yaptığımız çalışmalarda simgemizi kullanabiliriz. Şu anda Büyükşehir Belediyesi’nde ve MESKİ’de bir logo tartışması yok. Bazı etkinliklerimizde, bazı yerlerde kullandığımız, bizim dönemimizi, bizim anlayışımızı yansıtan bir simge. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Herkesin bir değerlendirmesi vardır. Bu değerlendirmeleri, bakış açısını, yönetim anlayışını yansıtan bir simgenin ötesinde değildir” diye konuştu.
Kendisinin Meclis’in fikirlerine yön verme gayreti içerisinde olduğuna dair iddialarda bulunan Meclis üyelerine yanıt veren Seçer, şöyle devam etti:
“Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerini benim kadar seri sayacak kişi sınırlı sayıdadır. Üyelerin hepsini biliyorum. Neden? Çünkü en çok toplantı yaptığım komisyon. Onlarla konuşuyorum, işbirliği yapıyorum, fikir alıyorum. Benim için ‘işbirliğine kapalı bir başkan’ dediğiniz noktada ben çok üzülürüm. Birçok kez toplanıyoruz. Diğer konularda da bir araya geliyoruz ama daha dikkatli oluruz, daha çok fikir sorarız. Ben son aldığımız kararla ilgili ilk değerlendirmemi geçtiğimiz genel kuruldan iki gün önce yaylada yaptım. Su konusunda vatandaşlarımızın şikayeti çok, faturaların kabarık olduğunu söylüyorlar. Pandemi sürecinde ortaya çıkan tablo ile faturanın çok gelme gerekçesini anlattım. Bazı değerlendirmeler yaptık. Ben orada ‘Cumhur İttifakının da desteğiyle umut ediyorum Meclis’te gereken düzenlemeler yapılır’ dedim. Lütfen orada kayıtlardan, videolardan, yazılı yerlerden bakın” ifadelerine yer verdi.
“GAZETEYE ATILAN MANŞETLERİ BEN ATMADIM”
Su tarifelerinde yapılan kademe değişikliğinin Cumhur İttifakı desteğiyle yapıldığını ve bunun kamuoyunda belirtilmesi gerektiğini ifade eden Meclis üyelerine yanıt veren Başkan Seçer, “Gazeteye atılan manşetleri ben atmadım. Bunda üzülecek bir şey yok. Bazı yorumcular sizlerin de desteğiyle yapıldığını yazıyor. Ben bütün Mersin’de şahsım ve belediyemle ilgili çıkan haberleri okuyorum. Faydalanacağım bir şey var mı diye beğensem de beğenmezsem de, değer bulsam da bulmasam da okuyorum. Ama belediye başkanını öne çıkaran ya da belediyeyi öne çıkaran bir başlık da atılabilir, tam tersi de atılabilir. Dolayısıyla burada bu başlıkların atılmasına neden olan ben değilim. Yaptığım bir açıklamadan çıkartılan bir başlıktır. Bunu da bilmenizi istiyorum. Tekrar 2019 yılı mali yılı kesin hesapta gösterdiğiniz destekten dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
“BEN ÇOĞUL DEMOKRASİYİ İÇSELLEŞTİRDİM”
Başkan Seçer, bir Meclis üyesinin su kademesinde 0-15 metreküp teklifini daha önce yaptıklarını hatırlatması üzerine, MESKİ Genel Kurulu 1. birleşiminde bir Meclis üyesi tarafından katılım payı ile ilgili verilen önergenin reddedilme nedenini şu sözlerle anlattı:
“Ben tekrar altını çiziyorum; sizlerin katkılarıyla geçtiğimiz genel kurulda su faturalarının miktarını aşağıya düşürmek için bazı vergilerde, kademelerde düzenleme yaptık ve bunu beraber yaptık. Geçen toplantıda da altını çizerek söyledim ama şimdi çıkıp bana: ‘Biz bunu istemeseydik sen bunu yapamazdın’ dediğiniz noktada ben üzülürüm. Bir önerge verildi. Bu tarife yönetmeliği ile ilgili bir durumdur. Dolayısıyla ben bu önergeyi işleme alıp değiştiremem. Bunlar mali konular. Bir yıl içerisinde benim uygulayacağım tarifeler bellidir. Bu katılım payıdır, kademedir, fiyattır. Bu ha deyince değişmez. Başta benim teklif olarak getirmem lazım. Yoksa meclis üyesinin bunu önerge ile getirme hakkı yok. Bir grubun komisyonlarda teklif olarak getirme hakkı yok. Eğer mali konularda bir düzenleme yapılacaksa bunu başkanın Meclis’e sunması gerekiyor. Bir kere burada hakkımı vermeniz gerekiyor. Ama ben de şu hakkı veriyorum; ben demokraside matematiksel çoğunluğa önem veren bir anlayışta değilim. Ben çoğulcu demokrasiyi içselleştirmişim. Benim sandalye sayım fazla olabilir ama dayatma bir karar almak istemem. Ben orada ilk geldiği şekliyle o teklifi Meclis’ten geçirme şansına, hakkına sahiptim ama böyle bir zorlama olmadı. Ben sizlerle konuşmak için ara verdim. Sizlerin de teklifini aldık, değerlendirdik, bu sonuca vardık.”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, katılım paylarının iadesiyle ilgili oluşturulan komisyonun konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş aldığını anımsattı. Gelen görüş üzerine Plan ve Bütçe Komisyon üyelerinin katkı paylarının iadesiyle ilgili görüşlerini ilettiğini anlatan Başkan Seçer, MHP’li üyelerin “İade etmeyelim”, AKP’li üyelerin “Kararsız”, CHP’li üyelerin ise “İade edelim” yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Başkan Seçer, “Burada 4 bin 442 yurttaşımız var, içerisinde kurumlar da var. Bunlara yapacağımız iade toplamı 3 milyon 840 bin 537 lira. Bunun uygun olacağını düşündük, daha önce Kamu Denetçiliği’nden bir görüş almıştık. Bu konuda uzun tartışmalar oldu. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun verdiği tavsiye kararında bu iadenin uygun olacağı yönündeydi. Ancak Çevre Bakanlığı’ndan da görüş istendi. Çevre Bakanlığı katılım paylarının nasıl hesaplanacağı yönünde bir görüş ortaya koymuş ve burada bu rakamın idare tarafından hesaplanacağını söylüyor. Ama bizim ilk yaptığımız yorum da Meclis’in tabii ki huzuruna getirmek, Meclis’e sunmaktı” dedi.
“BİZ MÜTTEFİKSEK HER KONUDA ANLAŞMAMIZ LAZIM”
Başkan Seçer, Meclis üyeleriyle vatandaşın yararına karar vermek için bir araya geldiklerini hatırlatarak; oylama öncesinde, “Bu tartışmalara dönersek her iki taraf da haklı çıkabilir ama ortaya vatandaş yararına bir şey çıkmaz söyleyeyim. Yani burada ‘Ben haklıyım, siz böyle dediniz, ben böyle dedim’ gibi bir tartışmaya girmenin bana göre vatandaşa getireceği bir katkı yok. Bu 3 milyon 840 bin lirayı ödemez. Bir şekilde ödeyeceğiz. Bir şekilde yolunu bulup ödeyeceğiz. Beraber de hareket etsek, destek de verseniz vermeseniz de bir yolunu bulacağız. Mahkemeye gideriz ne olacak, vicdanen rahat oluruz. Mahkeme kararı sonuçlanır. Onu emsal gösteririz. Ama şimdi burada toplantının başında yaptığınız konuşmalar boşa gider. İyi günde yanımdasınız, kötü günde yoksunuz. Böyle de ortaklık olmaz. Böyle de yol arkadaşlığı olmaz. Böyle müttefiklik olmaz. Şimdi biz müttefiksek, zorluklarla beraber mücadele ediyorsak, her konuda oturup anlaşmamız lazım” açıklamasında bulundu.
ARZU ÖZER
YORUMLAR