Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“PALMİYE BÖCEKLERİ GİDEREK YAYILIYOR”

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Gıda Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü işbirliği ile ‘Kırmızı Palmiye Böceği ve Mücadele Yöntemi Çalıştayı’ başlığı altında toplantı düzenlendi.

Bu haberin fotoğrafı yok

Hilton Otelinde gerçekleşen toplantıda; Mersin’de palmiye ağaçlarında oluşan böceklerle ne gibi mücadeleler yapılacağı konusunda sunum yapıldı.

Sunumda palmiye ağaçlarına zarar veren böceklerin yurtdışından getirilen ağaçlardan geldiği belirtildi. İlk olarak Adana’da ortaya çıkan palmiye böceklerinin, Akdeniz bölgesinde giderek yayıldığı öne sürüldü.

Mühendislerin yaptığı sunumda en çok mücadele yaptıkları yılı 2008 olarak belirleyerek, Mersin’de de bu çalışmaları başlattıklarını ifade ettiler.

Toplantıda konuşmasını gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz ise palmiye böcekleriyle ilk olarak Tarsus’ta görev yaparken mücadele yaptığını aktardı.

Yurtdışından Akdeniz Bölgesine getirilen  palmiye ağaçlarında böceklerin olduğunu ifade eden Kocamaz: “Mersin için gereken çalışmalara başlıyoruz” dedi.

 

“PALMİYELER KİMİ ZAMAN BOLLUK VE BEREKET TİMSALİDİR”

 

Kocamaz: “Gıda Tarım Bakanlığı İl Müdürü ve yöneticileri bilgi ve tecrübeleriyle Mersin’imiz ve ülkemiz için önemli bir toplantıdır. Muhteşem bir geçmişten daha muhteşem bir geleceğe haberler getiren tarihi eserleri 321 km’lik sahil şeridine sahip damak çatlatan kendine özgü lezzetleriyle Mersinimiz egzotik bir masallar diyarıdır. Sokakları denize çıkan bu eşsiz cennetinin egzotik havasının daha da güçlendiren sembol değerlerimizden biridir. Dik ve sağlam görünümüyle fırtınalara kafa tutan bu ağaçlar medeniyet denizler Akdeniz kıyılarında inci gibi parlayan ilimizi önemli simgelerindendir. İbrahim’in dinleri kutsal kitaplarında ve dinlere insanların toplumların kültüründe özel bir yeri vardır.  Kimi zaman zafer simgesidir. Palmiyeler kimi zaman bolluk ve bereket timsalidir. Palmiyeler meyvesi şifa dağıtan, gölgesi güneşe sığınak olan kuzey ülkelerinde yaşayanların rüyalarını süsleyen sımsıcak bir tatil davetiyesidir.” ifadelerini kullandı.

 

“SPREY ŞEKLİNDE İLAÇLI TEDAVİYE BAŞLIYORUZ”

 

Herkesin izlerinde, hatıralarında palmiyeler olduğunu aktaran Kocamaz, 13 yıldır kırmızı palmiye böceğinin tehdidi altında olduğuna dikkat çekti.

Kocamaz: “Türkiye ilk kez 2005 yılında Mersin’deki hurma ağaçlarında tespit edilen Adana, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir ve İstanbul illerinde varlığı bilinen bu zararlı böcekler musallat olduğu ağaçları kısa sürede kurutmaktadır. Büyükşehir belediyesi olarak önleyici herhangi bir ruhsatlı bir ilacı bulunmayan bu zararı ile pek çok teknikle mücadele ediyoruz. Ağaç başına 20-30 litre ilaç su ile tüm ağaç yüzeyini özellikle yaprak saplarının ağaç gövdesi ile birleştiği kısımları iyice ıslatarak koruyucu tedavi uyguluyoruz. Büyüme noktası henüz zarar görmeyen ağaçların ölü yapraklarını buyuyor. Zara görmüş gövde dokularını özellikle kazıyor. Sprey şeklinde ilaçlı tedaviye başlıyoruz. İalçlı tedaviyi ağaçların etrafına açtığımız çukurlara ilaçlı su doldurarak veya ağaç gövdesine ilaç enjekte ederek uyguluyoruz. Yeni bulamışları engellemek adına budamaları ortalama 25-30 günde bir tekrarlıyoruz.” diye belirtti.

Son zamanlarda başlattıkları yeni bir tedavi uygulaması ile elektro manyetik dalgalarla ağaçların zarar gören bölgesine dalgalar vererek lavları etkisiz hale getirdiklerini aktaran Kocamaz: “Bu palmiye böceklerin ülkemize musallat olmasının en büyük nedeni özellikle Antalya Bölgesi’nde yapılan büyük otellerin büyük bahçelerine palmiye ağaçlarını dikmek için Afrika’dan Mısır’dan değişik bölgelerden böcekleriyle beraber getirilmiş bu palmiye ağaçlarıdır.” şeklinde konuştu.

 

“TARSUS’TA BİZ UZUN YILLAR DİRENDİK”

 

Tarsus’ta görev yaptığı  zamanda palmiye ağaçların çoğunu tescillettiklerini öne süren Kocamaz: “Yani ister bizim parklarımız olsun isterse özel şahısların arazilerinde olsun tamamını numaralamış ve kayıt altına almıştık. Ve Tarsus’tan dışarıya palmiye çıkarmasına yasaklamıştık. Kendi palmiyemizi kendi kendimiz üretiyorduk. Ancak Adana ve Mersin Büyükşehir belediyenin geçmişte yaptığı Mısır’dan palmiye getirme yanlışlığı bu bölgeleri maalesef perişan etti. Tarsus’ta biz uzun yıllar direndik. Ama maalesef  bu böceğin uçuş mesafesinde kaldığı için bugün oralarda da aynı sıkıntıyı çekebiliyoruz.” diye kaydetti.

FERHAT ÇELİK

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı
Sıradaki Haber DEVA Partili Ekmen: Rasim Ozan Kütahyalı’yı feda ederek bu bataklığı gözden kaçıramazsınız