MEÜ İletişim fakültesi öğrencilerine verilen eğitimde veri bulma, veri temizleme, veri analizi, hikaye/haber fikri geliştirme, dağınık veri, görselleştirme konuları yer aldı.
Veri gazetecilik eğitimi hakkında öğrencilere bilgi aktaran Dağ, ilk olarak “Veri gazeteciliği çok eskilere dayansa da, bu süreci bu çağda tekrar şekillendiren Wikileaks dosyalarının medyaya sızmasıdır.” diye belirtti.
“GELECEK VERİYE DAYALI GAZETECİLİĞİ İŞARET EDİYOR”
Sözlerine devam eden Dağ: “Binlerce dosya ile başa çıkma, bunu bilgisayar desteğini alarak habere entegre etme ve bilgiyi tüm karmaşasına rağmen ham halinden en iyi filtrelenmiş, analiz edilmiş hale dönüştürme ihtiyacı haber odalarını programcılar, veri mühendisleri, hackerler, yazılımcılar, tasarımcılarla daha fazla çalışır hale getirmişti ve getirmeye de devam ediyor. Gelecek veriye dayalı gazeteciliği işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
“VERİ GAZETECİLİĞİ DATALARA DAYANMAKTADIR”
Veri gazeteciliğin datalara dayandığını belirten Dağ: “Veri gazeteciliğinde bilginin, verinin yeni araçlar, yeni teknikler ile daha etkili bir süreçten geçirilmesi ve bu sürecin de veri toplama, filtreleme, analiz etme, görselleştirme ve hikâyeleştirme aşamalarını kapsıyor. Veri gazeteciliği datalara dayanmaktadır. Burada amacımız güvenilir ve iyi haberi oluşturabilmektir. İnsanlar datalarla yapılan çalışmaları daha bilimsel ve güvenilir buluyor” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’DE DE BU KAVRAM ÖNEMLİDİR”
Bilgisayar destekli hesaplamalarla editör, veri bayan escort bursa muhabiri gibi tanımların da habercilik içerisinde yerini aldığını ve bu gazeteciliğin geleceğin gazeteciliği olarak görüldüğünü ifade eden Dağ, bilgisayar destekli habercilik 1950’lilerden itibaren yapılmaya başlandığını kaydetti. Bu habercilikte ham veriler önem taşıdığını ancak ham veriler analiz edilinceye kadar bir işe yaramadığını vurguladı.
“Peki bu kadar eskilere dayanan veri gazeteciliği şimdi neden önem kazandı?” şeklinde belirten Dağ: “Çünkü veri aktarımında aracın olması, açık veri, güven ve farklı meslek gruplarının sürece dahi olması veri gazeteciliğini önemli hale getirdi. Dünyada ABD, Japonya, Kenya Tayvan gibi pek çok ülke, fikri mülkiyetlerini esas alarak diğer ülkelerle datalarını herkese açmaktadır. Türkiye’de de bu kavram önemlidir ve veri gazeteciliği pek çok iletişim fakültesinde ders olarak okutulmaktadır.” ifadelerini kullandı.
EMRAH BİRGÜL
YORUMLAR