NURDANE KARAKUŞ
Başarır, “Kimi Vakıf üniversiteleri çeşitli adlar altında öğrencilerine kredi vermekte ve öğrenciler mezun olduktan sonra ödeme zamanı geldiğinde Dolar’daki kur artışı nedeniyle kredilerini 3 -4 katı olacak şekilde geriye ödemek zorunda kalmaktadırlar.”dedi.
CHP’li Ali Mahir Başarır, önergesinde “Türkiye’de öğrencilere kâr getiren müşteri gözüyle mi bakılmaktadır?” sorusunu yönelterek, “Söz konusu bu uygulama Yeditepe Üniversitesinde olmakta ve öğrenciler “Okul Ücreti İçin Tahsil Kredisi” adı altında almış oldukları kredileri ödemekte oldukça güçlük çekmektedirler.
Dolar’ın TL karşısında hızla yükselişiyle bir yandan sanayicilere ve iş adamlarına ‘dolarlarınızı bozdurun, dolar almayın, TL ile işlem yapın’ öğütleri verilirken eğitim kurumlarının birçoğunda işlerin hala Dolar ile yapılması tam bir çelişkidir.” ifadelerini kullandı.
Ali Mahir Başarır’ın önergesi’ndekisorular şöyle;
1- Yeditepe üniversitesi haricinde Türkiye’de hangi Vakıf üniversiteleri, mezun olduktan sonra ödemek şartıyla öğrencilerine dolar ya da Euro üzerinden kredi vermektedir?
2- 2002 – 2018 yılları arasında vakıf üniversitelerinden kaç öğrenciye çeşitli adlar altında kredi verilmiştir? Bu kredilerin toplam tutarı ne kadardır? Mezun olduktan sonra kredisini ödeyemeyip takibe alınan ya da icralık olan öğrenci sayısı kaçtır?
3- Dolar ile Euro’nun hızla yükseldiği bu süreçte, vakıf üniversitelerinin, öğrencilere döviz bazında kredi vermesi ne derecede doğrudur? Mağdur edilen öğrencilerin kredilerini geri kolay ödemeleri için herhangi bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
4- Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin “Okul Ücreti İçin Tahsil Kredisi” adı altında üniversiteden almış oldukları krediyi geriye ödeyememeleri kimin suçudur? Dolar ve Euro’nun TL karşısında yükselişinden öğrenciler mi sorumludur?
5- Türkiye’de öğrencilere kâr getiren müşteri gözüyle mi bakılmaktadır?
NURDANE KARAKUŞ
YORUMLAR